Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Ποια είναι τα δυο κορυφαία εστιατόρια, οι σεφ νικητές και η τελετή απονομής

Η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2018 έγινε στο Grand Ballroom του«Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια βραδιά κατά την οποία αποθεώθηκαν οι ελληνικές ­γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός, τα 55 καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας τιμούν την εθνική μας γαστρονομία. 

Ήταν απίστευτα θερμό το χειροκρότημα για τα 55 κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που ανέβηκαν στη σκηνή του Grand Ballroom στο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης για να παραλάβουν το βραβείο τους στην πρώτη τελετή απονομής του νέου θεσμού. Χειροκρότημα που κορυφώθηκε όταν ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Γιάννης Παρίκος βραβεύτηκαν ως οι σεφ του καλύτερου εστιατορίου με ελληνική κουζίνα στη χώρα, του «Varoulko Seaside». 

Είναι η πρώτη φορά που το Αθηνόραμα βραβεύει ξεχωριστά, σε ένα νέο θεσμό διαφορετικό από τους Χρυσούς Σκούφους, τα καλύτερα εστιατόρια της εθνικής μας κουζίνας. Την τελετή παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του «αθηνοράματος» Δημήτρη Αντωνόπουλο. Οι δύο παρουσιαστές εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι δύο αντίθετων τάσεων της ελληνικής κουζίνας: ο μεν Άκης ως υπέρμαχος της μοντέρνας κουζίνας και των εξελιγμένων τεχνικών, ο δε Φώτης ως λάτρης της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας.

Η χιουμοριστική τους κόντρα συνεχίστηκε­ μέχρι το τέλος της βραδιάς, οπότε κι επήλθε η εθνική γαστρονομική συμφιλίωση εν μέσω χειροκροτημάτων από τους περίπου 280 παρευρισκόμενους. Ανάμεσά τους διακρίναμε σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες, μεγάλους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, δημοσιογράφους και πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες. Αναμφισβήτητα η ελληνική κουζίνα ανθεί όχι μόνο σε εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας αλλά και σε ψαγμένες παραδοσιακές ταβέρνες.

Η εθνική μας γαστρονομία εξελίσσεται εντυπωσιακά, λειτουργεί ως πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, ζύμωση κι ενέργεια, ενώ οι σεφ συνεχίζουν με πάθος να αναμοχλεύουν την παράδοση, να μελετούν, να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν ξεχασμένα τοπικά προϊόντα και να τα αναδεικνύουν στα πιάτα τους, οδηγώντας έτσι την ελληνική κουζίνα στο μέλλον. Αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας κι εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού τουρισμού.

Η ανάδειξη, λοιπόν, του γαστρονομικού μας πολιτισμού και η δημιουργία μιας ξεκάθαρης εθνικής ταυτότητας είναι επιτακτική ανάγκη. Για το «αθηνόραμα» η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού, των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, είναι σημαντικός σταθμός. Με την απόφαση, μάλιστα, να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα της ετήσιας βράβευσης της ελληνικής κουζίνας, θελήσαμε να τιμήσουμε αυτήν τη γαστρονομικά ιδιαίτερη πόλη, όπου άνθρωποι με δια­φορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους. 

Για το δείπνο της τελετής, που εστίαζε στην υψηλή ελληνική γαστρονομία, καλέσαμε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν το μενού του dîner de gala με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν. Τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»).

Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι­ («Etrusco», Κέρκυρα), ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Meraki», Λονδίνο­) τίμησε τις Κυκλάδες, ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα) την Κρήτη και ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ