Ζουμερό Burger γλυκοπατάτας με παντζάρι από τον μοναδικό μας Άκη Πετρετζίκη!

Ένα εκπληκτικό Burger ότι πρέπει για όλη την οικογένεια... είναι απολαυστικό και χορταστικό!

Συστατικά
Για το τουρσί καρότου

50 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 καρότα, τριμμένα
1 πρέζα αλάτι
Για το burger

1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.γ σουσάμι
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 γλυκοπατάτες (περίπου 650 γρ.)
200 γρ. παντζάρια ωμά, τριμμένα
100 γρ. ψωμί τριμμένο
150 γρ. πλιγούρι, έτοιμο βρασμένο
100 γρ. κινόα, έτοιμη βρασμένη
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. κινόα ωμή
Για το σερβίρισμα

6 ψωμιά για μπέργκερ
4 κ.σ. μαγιονέζα
1 τομάτα σε φέτες
1 κρεμμύδι σε φέτες
60 γρ. ρόκα baby
50 γρ. μουστάρδα απαλή

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Η τέλεια συνταγή αν σας έχει περισσέψει πουρές γλυκοπατάτας ή ψητές γλυκοπατάτες.

Για το τουρσί

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι με τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά να κρυώσει.
Βάζουμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τα υγρά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για το burger

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι  τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο  για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σουσάμι. Σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τις τυλίγουμε με λαδόκολλα.
Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και στη συνέχεια στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στα 800 Watt μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους. (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της γλυκοπατάτας).
Με μεγάλη προσοχή αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων επειδή θα είναι πολύ ζεστό.
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε μέχρι να έχουν οι γλυκοπατάτες υφή πουρέ.
Προσθέτουμε το τριμμένο παντζάρι, το τριμμένο ψωμί, το πλιγούρι, την κινόα, τα υλικά που σοτάραμε προηγουμένως (κρεμμύδι, σκόρδο, σουσάμι), αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε ελαφρά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Θέλουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Δεν χτυπάμε πολύ ώρα όμως ώστε να γίνουν πουρές τα λαχανικά.  Ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Πλάθουμε 6 μπιφτέκια.
Απλώνουμε σε ένα πιάτο την κινόα και «πανάρουμε» κάθε μπιφτέκι. Αλείφουμε τα “μπιφτέκια” με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μπιφτέκια 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρά η κινόα. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε τα μπέργκερ.
Στο κάτω ψωμάκι απλώνουμε 1 κ.γ. μαγιονέζα.
Ακουμπάμε το μπιφτέκι πάνω από τη μαγιονέζα. Καλύπτουμε με μία φέτα τομάτας, μία φέτα κρεμμύδι, λίγη ρόκα και το τουρσί καρότο.  
Αλείφουμε το πάνω ψωμάκι με απαλή μουστάρδα και καπακώνουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.