Το μεγάλο άρθρο- θησαυρός: 7 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μεγάλοι λάτρεις της σοκολάτας και πολλοί την θεωρούμε "ένοχη" απόλαυση!

Ωστόσο, η σοκολάτα, πιο συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και ήρθε η ώρα να την απενοχοποιήσουμε!

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 12 κιλά σοκολάτας ετησίως και πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως για τη σοκολάτα.

Όπως είναι λογικό, όμως, δεν παρασκευάζονται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο.  Και αν τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την επεξεργασμένη, υψηλή σε γλυκαντική ουσία σοκολάτα είναι σχεδόν μηδενικά, τα οφέλη από τη μαύρη σοκολάτα είναι εντυπωσιακά.

Αυτά είναι τα οφέλη της αγαπημένης μαύρης σοκολάτας

Η Dr. Suzanne Steinbaum, προληπτικός καρδιολόγος του νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη αναφέρει «Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η πιο υγιεινή επιλογή!».

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία περιλαμβάνουν προστασία από ασθένειες και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Καταρχάς, η σοκολάτα έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μη ισορροπημένες ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και είτε προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια, είτε μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που θεωρείται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη τους. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας είναι το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες.

Παράλληλα, το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι. 

Κι όμως η σοκολάτα είναι πιθανό να σε προστατεύσει από τον καρκίνο!

Ακόμα και αν είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι η δυνατότητα να καταπολεμά τον καρκίνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το American Cancer Institute «Δεδομένης της πλούσιας προσφοράς φλαβονοειδών της σοκολάτας, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει εάν μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι μελέτες πρόληψης του καρκίνου εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του κακάο κατά του καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά με υπονοούμενα. Πιο αυστηρές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για τον προστατευτικό ρόλο της σοκολάτας κατά του καρκίνου», κατέληξε ο συγγραφέας, επειδή παρέχει «ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια ευχάριστη εμπειρία φαγητού».

Η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας!

Οι φλαβονόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology είχε ασθενείς που είτε καταναλώνουν ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή, είτε λευκή σοκολάτα χωρίς φλαβονοειδή για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία της καρδιάς σε υγιείς ενήλικες.

Ενώ σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, η έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Οι φλαβανόλες που βρίσκουμε στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα αιμοπετάλια να είναι λιγότερο κολλώδη και ικανά να «πήξουν», γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σοκολάτα είναι καλή για το συνολικό «προφίλ» χοληστερόλης

Το βούτυρο κακάο που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα περιέχει ίσες ποσότητες ελαϊκού οξέος (ένα υγιές μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό και παλμιτικό οξύ. Είναι αλήθεια ότι τα στεατικά και τα παλμιτικά οξέα είναι μορφές κορεσμένων λιπαρών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το στεατικό οξύ φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν το αυξάνει ούτε το μειώνει, όπως αναφέρει το draxe.com.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Southern Medical Journal εξέτασε τις επιπτώσεις της μαύρης σοκολάτας σε 28 υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας βελτίωσε τα λιπιδικά προφίλ και μείωσε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή μόνο στις γυναίκες.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι:

  • Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται στον έλεγχο της χοληστερόλης.
  • Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για τρεις εβδομάδες αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη.
  • Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για 15 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα.
  • Η κατανάλωση κανονικής μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Προσφέρει καλύτερη γνωστική λειτουργία

Η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει τη λίστα με τις 15 ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για καλό λόγο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι «η οξεία και η χρόνια πρόσληψη κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος προς την εγκεφαλική φαιά ουσία και έχει προταθεί ότι οι φλαβανόλες κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε την ικανότητα της μαύρης σοκολάτας να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, ειδικά στους ηλικιωμένους. 

Αρτηριακή πίεση και γλυκόζη στο αίμα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 συνέκρινε δύο διαβητικούς τύπου την κατανάλωση λευκής σοκολάτας ενάντια με εκείνη που είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, πλούσια σε πολυφαινόλη μαύρη σοκολάτα. Τα άτομα κατανάλωναν 25 γραμμάρια μαύρης ή λευκής σοκολάτας για οκτώ εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η μαύρη σοκολάτα μείωσε την αρτηριακή πίεση των υπερτασικών διαβητικών, αλλά επίσης μείωσε τη γλυκόζη στο αίμα.

Πρόκειται για ένα superfood πλούσιο σε αντιοξειδωτικά!

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τη Hershey Co. και δημοσιεύτηκε στην Chemistry Central Journal, η συνολική περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και πολυφαινόλη καθώς και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας και της σκόνης κακάο συγκρίθηκαν με superfoods όπως το acai, το cranberry, το βατόμουρο και το ρόδι. Οι μαύρες σοκολάτες, οι σκόνες και το ρόφημα κακάο στη μελέτη περιείχαν όλα φυσικό ή μη αλκαλικό κακάο. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί αφού η αλκαλοποίηση του κακάο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τις υγιείς πολυφαινολικές ενώσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε φλαβανόλη της σκόνης κακάου (30,1 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες σκόνες superfoods. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από όλους τους χυμούς superfoods εκτός από το ρόδι.

Τι είναι η μαύρη σοκολάτα;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σοκολάτας και συνήθως τη χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες: λευκή, γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυπικά από 70% μέχρι 99% καθαρό κακάο ή σκόνη.

Η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από σπόρους κακαόδεντρου ή από σκόνη κακάο που έχει επεξεργαστεί σε υψηλή θερμοκρασία. Όλες οι σοκολάτες ξεκινούν με τη συγκομιδή από τα κακαόδεντρα. Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι κακάο συνήθως ζυμώνοται και ξηραίνονται πριν αποσταλούν στα εργοστάσια για περαιτέρω παραγωγή. Το καθαρό κακάο και η καθαρή σκόνη κακάο έχουν αντιοξειδωτικά και οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η ακατέργαστη σκόνη κακάο είναι διαφορετική επειδή δεν υφίσταται θέρμανση και ως εκ τούτου έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και ιδιότητες υγείας. Το κακάο, το οποίο έχει διοχετευτεί, πλένεται επίσης με ένα διάλυμα καλίου που εξουδετερώνει την οξύτητά του, γεγονός που του δίνει ένα πιο σκούρο χρώμα και μια πιο ζεστή γεύση.

Σύμφωνα με το FDA, η μαύρη, ή ημίγλυκη ή  γλυκόπικρη σοκολάτα είναι γλυκιά σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 35% (καθαρό βάρος) καθαρού κακάο. 

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κακάο, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ πιο πλούσια γεύση από τη σοκολάτα γάλακτος. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία του κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι η γεύση.

Από νομική άποψη, η σοκολάτα γάλακτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% καθαρή σοκολάτα με τουλάχιστον 3,39% λίπος γάλακτος και τουλάχιστον 12% σκόνη γάλακτος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα θα μπορούσαν να μειώσουν την απορρόφηση των υγιεινών αντιοξειδωτικών από το κακάο. Το γάλα φαίνεται να συνδέεται με τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα στο σώμα μας. Γι ‘αυτό, η σοκολάτα γάλακτος δεν αποτελεί καλή αντιοξειδωτική πηγή.

Η λευκή σοκολάτα είναι ακόμη χειρότερη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή «σοκολάτα» δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα γιατί δεν περιέχει καν σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στη διατροφή είναι πραγματικά εντυπωσιακά, ειδικά όταν πρόκειται για ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό. 

Μόλις 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% έως 85% σκόνης κακάο περιέχει: 

168 θερμίδες

12,8 γραμμάρια υδατάνθρακες

2.2 γραμμάρια πρωτεΐνης

12 γραμμάρια λίπους

3.1 γραμμάρια ινών

0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (27% DV)

0,5 χιλιοστόλιτρα χαλκού (25% DV)

3.3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (19% DV)

63,8 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (16% DV)

86,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (9% DV)

200 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV)

0.9 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου (6% DV)

2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (3% DV)

1,9 μικρογραμμάρια σεληνίου (3% DV)

20,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (2% DV)

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να προσέχουμε τις ποσότητες σοκολάτας που καταναλώνουμε, καθώς μπορεί να έχει και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η σοκολάτα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Ακμή
  • Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις
  • Φούσκωμα
  • Κολικό σε βρέφη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα
  • Τερηδόνα
  • Εκζεμα
  • Αέρια
  • Πονοκεφάλους
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης
  • Ταχυπαλμία
  • Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
  • Ημικρανίες
  • Νεφρική βλάβη και διαταραχές
  • Ναυτία κι Εμετός
  • Πονόλαιμος
  • Νευρικότητα
  • Αστάθεια
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Πρήξιμο κάτω από το δέρμα
  • Δυσάρεστη γεύση
  • Αύξηση βάρους

Πρόκειται για μία μεγάλη λίστα, αλλά όλες αυτές οι πιθανές παρενέργειες μπορούν τυπικά να αποφευχθούν εάν δεν το παρακάνεις με τη σοκολάτα.

Τελικά, πρέπει να καταναλώνουμε μαύρη σοκολάτα χωρίς να έχουμε δεύτερες σκέψεις; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο προϊόν και φυσικά να προσέχουμε τις ποσότητες! Γι' αυτό, λοιπόν, απολαύστε την αγαπημένη σας σοκολάτα χωρίς ενοχές...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ