Αυτές είναι οι συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών μας!

Ένα όμορφο χαμόγελο είναι κάτι που επιθυμούν όλοι, όμως η καλή στοματική υγεία είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό αισθητικό ζήτημα...

Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, με αυτή την αφορμή, αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης που από την αρχαιότητα και με κύριο υποστηρικτή τον Ιπποκράτη, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη. 

Τέσσερα είναι τα βήματα που πρέπει όλοι να ακολουθούμε για καλή στοματική υγεία...

  • Βουρτσίζω τα δόντια πρωί- βράδυ.
  • Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο.
  • Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα μου.

«Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλλει ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση», σημειώνει η πρόεδρος του ΟΣΠ, Μαρία Μενενάκου.

Διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα όπως είναι η καρδιά και να τα προσβάλλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης, αναφέρουν τα μέλη του ΟΣΠ, σύμφωνα με το health.in.gr.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φέρουν οδοντοστοιχίες, θα τις είχαν αποφύγει αν επισκέπτονταν δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο και το μεγαλύτερο ποσοστό των τραυμάτων στη στοματική κοιλότητα, που προέρχονται από την αθλητική δραστηριότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν είχε προβλεφθεί η ανάγκη κατασκευής προστατευτικού νάρθηκα.

Ακόμη, όπως επισημαίνουν τα μέλη του ΟΣΠ, η προβληματική αισθητική εικόνα του χαμόγελου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ανασφάλειας, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές, ενώ επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ