Good news: Έχετε δει ατελείωτους κήπους; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα κατάφυτη;

Η γη, η τροφή, οι σπόροι και το άγνωστο οικοσύστημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συστήνονται στους Αθηναίους, με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα πρόγραμμα δημόσιων δράσεων για όλη την οικογένεια.

Η Στέγη μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε του ατέλειωτους κήπους μέσα στην πόλη, να περιηγηθούμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και να δούμε έργα τέχνης, ακολουθώντας τις ΓΕΩμετρίες, ένα απροσδόκητο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους!

Σε επιμέλεια της locus athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο. Η γη, η τροφή, οι σπόροι, το οικοσύστημα και οι έννοιες που προκύπτουν από τα πρωταρχικά υλικά της γης θα αναμετρηθούν με το βλέμμα και τη σκέψη της τέχνης, από τις 27 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου.

Πώς η τέχνη ενώνεται με τη γη; Πώς ένα έργο τέχνης συνομιλεί με το οικοσύστημα; Μπορεί η καλλιέργεια της γης να αναγεννήσει το έδαφος; Ξέρετε τι είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια;

‘Έχετε ποτέ δοκιμάσει μοναστηριακές συνταγές, ανθισμένο μενού ή τον σπόρο της ζωής; Έχετε παρακολουθήσει περφόρμανς μέσα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο; Έχετε ακούσει μουσική που παράγεται από σταγόνες, μπαλόνια, σωλήνες, πέτρες; Έχετε παρακολουθήσει θερινό σινεμά στο Γεωπονικό; Έχετε δει αγώνες κωπηλασίας στον Κηφισό; Θέλετε να πάρετε μέρος στο κτίσιμο μιας μόνιμης εγκατάστασης αποκλειστικά με φυσικά υλικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο;

Οι Γεωμετρίες είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Απαρτίζονται από μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, από ένα δημόσιο πρόγραμμα επτά θεματικών Κυριακών, από έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, από έναν αγώνα κωπηλασίας και από ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στους κήπους του.

Το δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε επτά ενότητες – αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας – στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά. Μέσα από τις δημόσιες δράσεις, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου, όπως τον αμπελώνα, το δενδροκομείο και το ανθοκομείο, ενώ θα συμμετάσχουν βιωματικά στην ιστορία του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια έως σήμερα. Θα έρθουν σε επαφή με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

Διοργάνωση/Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Επιμέλεια: locus athens σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και σήμανση: AREA, Architecture Research Athens

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ