Γλυκιά απόλαυση από τον Γιάννη Λουκάκο! Τάρτα με σοκολατένια ζύμη και γέμιση και καραμελωμένα φουντούκια

Μια ξεχωριστή πρόταση από έναν αγαπημένο σεφ...

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη (για 650 γρ)

112 γρ.  βούτυρο, κρύο
90 γρ. ζάχαρη
150 γρ.αλεύρι
50 γρ. κακάο
130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
1 αυγό
2 γρ. αλάτι
Λίγο αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας
Φασόλια για το ψήσιμο

Για την κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)

220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 γρ αλάτι

Για το τελείωμα της τάρτας

προψημένη βάση τάρτας
κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)
σάλτσα καραμέλα
καραμελωμένα φουντούκι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη (για 650 γρ)

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα).

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε την ταρτιέρα με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Στρώνουμε τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας (γκανάζ)

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε ζεστή. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και τη φέρνουμε λίγο πριν από το σημείο βρασμού.

Με προσοχή, ομογενοποιούμε τη σοκολάτα με την κρέμα, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: ρίχνουμε σιγά-σιγά, σε τρεις δόσεις, την κρέμα μέσα στη ζεστή σοκολάτα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με μαρίζ. Πρέπει να ομογενοποιηθεί καλά κάθε δόση κρέμας, προτού ρίξουμε την επόμενη. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Για το τελείωμα της τάρτας

Μοιράζουμε την σοκολάτα σε κάθε προψημένη τάρτα και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Για καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή της γκανάζ, αφήνουμε τη τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Σερβίρουμε με την σάλτσα καραμέλα και τα καραμελωμένα φουντούκια.

WHO IS WHO

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19 Νοεμβρίου 1973. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1991, επέστρεψε στις ΗΠΑ για σπουδές. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University, από όπου αποφοίτησε το 1996.

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, αρχικά για να συμπληρώνει το εισόδημά του αλλά ουσιαστικά για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Τελικά αποδείχθηκε ότι η μαγειρική για τον Γιάννη ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Το 1997 ξεκίνησε σπουδές στο Culinary Institute of America (CIA), μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο. Οι σπουδές του, μαζί με την πεντάμηνη πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα, διήρκησαν 2 έτη.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε μεταξύ άλλων στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και στο εστιατόριο Park Avenue Café στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η εμπειρία του στην εστιατορική σκηνή της Νέας Υόρκης υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας του στο χώρο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2000, εργάστηκε στο Boschetto, αρχικά ως sous chef, ενώ αργότερα ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ηγεσία της κουζίνας ως chef. Παράλληλα, την περίοδο 2002-2004, συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. To 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants (Semiramis, Twentyone, Periscope), στη θέση του executive chef της εταιρείας. Μέσα από αυτή τη θέση κατάφερε να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ στη μαγειρική, για το οποίο αναδείχθηκε και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2006 και το 2007.

Ακολουθώντας το όραμά του να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο, αποχώρησε από τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο του 2008 και άρχισε να ψάχνει για κατάλληλο χώρο στην περιοχή του Χαλανδρίου. To "Ψωμί & Αλάτι" άνοιξε τις πόρτες του στις 2 Απριλίου 2009 και αποτελεί σίγουρα, μέχρι στιγμής, την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς στόχους του Γιάννη Λουκάκου. Οι διακρίσεις για το "Ψωμί & Αλάτι" ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Το 2010 ο Γιάννης Λουκάκος επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες chef για να συμμετάσχει ως κριτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα MasterChef.  Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος, ακολούθησε το Junior MasterChef  με μικρούς μάγειρες-πρωταγωνιστές  να κλέβουν τις εντυπώσεις στις τηλεοπτικές οθόνες  ενώ την τηλεοπτική σεζόν 2012-2013 προβλήθηκε ακόμα ένας κύκλος Masterchef. Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Γιάννης Λουκάκος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, "Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook", που βασίζεται στη φιλοσοφία και την κουζίνα του πρώτου του εστιατορίου. Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς από Έλληνα συγγραφέα. Τον Δεκέμβριο του 2011, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, "Chef από την αρχή- για μικρά και μεγάλα «παιδιά» στην κουζίνα", που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Tον Νοέμβριο του 2011 ο Γιάννης Λουκάκος  αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό ακόμα περισσότερες συνταγές και γνώσεις του για την κουζίνα, δημιουργώντας τον προσωπικό του ιστότοπο www.yiannislucacos.gr . Ένα χρόνο αργότερα, ο ιστότοπος αυτός ανανεώθηκε για να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό μαγειρικής για κάθε ενδιαφερόμενο. Μέσω αυτού,  ο σεφ παρέχει με σαφήνεια και απλότητα, πλήθος από συνταγές, τεχνικές και συμβουλές του σε κάθε χρήστη. 

Από τον Μάρτιο του 2013, οι τηλεοπτικές οθόνες φιλοξενούν και πάλι τον Γιάννη Λουκάκο, αυτή τη φορά ως «Dr Cook». Στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή, ο σεφ αναλαμβάνει το ρόλο του δασκάλου μαγειρικής και διδάσκει σε μια ομάδα 5 επώνυμων μαθητευόμενων, βασικές θεωρίες και τεχνικές της κουζίνας. Στη δεύτερη σεζόν προβολής της εκπομπής (2013-2014), τα μαθήματα συνεχίζονται προς όλους τους τηλεθεατές και το επίπεδο ανεβαίνει, με 3 νέα παιδιά, επίδοξους σεφ, να έχουν αυτήν τη φορά το ρόλο των μαθητών του σεφ.

Η αγάπη για τη διδασκαλία και η αναγνωρισμένη μεταδοτικότητά του, έκαναν το Γιάννη Λουκάκο να υλοποιήσει ακόμα ένα όνειρό του: από το καλοκαίρι του 2013, λειτουργεί τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής, το TheSeminarProject, στο Χαλάνδρι. Ένα σύγχρονο μαγειρικό εργαστήρι ξεπρόβαλε, κοντά στο ήδη αγαπημένο "Ψωμί&Αλάτι", για να φιλοξενήσει κάθε ενδιαφερόμενο μάγειρα ή λάτρη του καλού φαγητού και να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά. Μέσα από hands-on μαθήματα μαγειρικής, με πραγματική πρακτική συμμετοχή, ο σεφ προσφέρει στους επισκέπτες του χώρου ευχάριστες, δημιουργικές μαγειρικές εμπειρίες, μοιράζεται τις γνώσεις του και ανοίγει νέους γαστρονομικούς ορίζοντες σε όσους θα βρεθούν κοντά του και θα μαγειρέψουν μαζί του.

Το καλοκαίρι του 2014 αλλά και του 2015 ο σεφ «επεκτείνεται» επαγγελματικά και… εκτός της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια λειτουργίας του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο. Μια επιτυχημένη συνεργασία, σ' έναν ιδιαίτερο αισθητικά χώρο, με τις υπέροχες γευστικές δημιουργίες του Γιάννη Λουκάκου να κερδίζουν τις εντυπώσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του κυκλαδίτικου νησιού που γευμάτισαν στο εστιατόριο!

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 ο Γιάννης Λουκάκος συνεργάζεται με τον όμιλο TGIF της Ελλάδος και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής αναβαθμίζει διάφορά πιάτα του καταλόγου των εν λόγω εστιατορίων όπως επίσης δημιουργεί και νέα επιτυχημένα πιάτα.

Τον Μάρτιο του 2015 ξεκινά ή προβολή της εκπομπής Just Cooking από τη συχνότητα του Star Chanel. Ο σεφ μέσα από μια σειρά μαγειρικών 30 λέπτων, παρουσιάζει εύκολες και πρωτότυπες συνταγές. Αυτή τη φορά εκτός από παρουσιαστής αναλαμβάνει και τον ρόλο του παραγωγού αφού τα γυρίσματα της εκπομπής λαμβάνουν χώρο στο The Seminar Project και μαζί με τον σκηνοθέτη Αλέξη Σκουλίδη αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση και την οργάνωση της παραγωγής της εκπομπής.

Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώνεται η συνεργασία του Γιάννη Λουκάκου με τον κυπριακό όμιλο Ζορπάς ιδιοκτησίας πάνω από 50 καταστημάτων αρτοποιιών σε όλη την Κύπρο . Η συνεργασία αυτή θα φέρει αναβάθμιση στις κουζίνες των 15 και πλέον μαγειρείων που λειτουργούν μέσα στα αντίστοιχα καταστήματα φούρνων της εταιρείας Ζορπάς, με αποτέλεσμα το κυπριακό κοινό να μπορεί να γευτεί για πρώτη φορά στην Κύπρο τις δημιουργίες του γνωστού σεφ. Τα 20 signature dishes που δημιούργησε ο σεφ και η ομάδα του εμπλουτίζουν σημαντικά το μενού των μαγειρείων της Ζορπάς και προσδίδουν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον στην ποικιλία επιλογών των καταστημάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ