Αυτός είναι ο Ελβετός κροίσος Νιλ Ρίμερ που αγόρασε τη βίλα Ψυχάρη "χτυπώντας" Προκοπίου & Μαρτίνο (ΦΩΤΟ)

Έπειτα από σκληρό μπρα ντε φερ,  η βίλα - μεγαθήριο του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι καταχωρήθηκε στον Ελβετό μεγιστάνα επενδυτή.

Με τίμημα 11,75 εκατ. ευρώ, το σφυράκι του πλειστηριασμού από την Alpha Bank χτύπησε υπέρ του Νιλ Ρίμερ βάζοντας τέλος σε μια μάχη για γερά νεύρα και ακόμα πιο γερά πορτοφόλια με δύο κορυφαίους Ελληνες εφοπλιστές.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει το οίκημα και να χτίσει από την αρχή μοντέρνες πολυτελέστατες κατοικίες με πισίνα και υπόγειο τούνελ που θα τον οδηγούσε με ασφάλεια στην ιδιωτική παραλία. 

Οπως απεδείχθη, όμως, το όνειρο για τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ είχε μόλις 10 χρόνια διάρκεια ζωής, καθώς την περασμένη εβδομάδα το υπερπολυτελές ακίνητο εκπλειστηριάστηκε από την Alpha Bank για 11,75 εκατ. ευρώ. Ο Ψυχάρης προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ματαιώσει με εξώδικο τον πλειστηριασμό, επικαλούμενος ότι η διαδικασία είναι παράνομη γιατί το ακίνητο βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Μάλιστα απέστειλε και δεύτερο εξώδικο προσπαθώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία, ισχυριζόμενος ότι θα πληρώσει τα χρέη του προς την τράπεζα, χωρίς όμως να τα καταφέρει.     

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε σε συμβολαιογραφείο του Κρανιδίου και το ακίνητο-φιλέτο «χτυπήθηκε» από δύο δυνατά ονόματα του ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι και έναν πανίσχυρο Ελβετό επιχειρηματία, ο καθένας εκ των οποίων είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή 1,5 εκατ. ευρώ. 

 Πρόκειται για τους εφοπλιστές Ντίνο Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου, οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη με τον Ελβετό Νιλ Ρίμερ, με τα «χτυπήματα» να είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ. Τελικά το ακίνητο κατέληξε στα χέρια του Ελβετού που έδειξε μεγαλύτερη επιμονή και αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.   

Για τους κοινούς θνητούς το όνομα του Νιλ Ρίμερ ίσως να μη λέει πολλά. Για το οικοσύστημα της νεοφυούς και γενικότερα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, όμως, το όνομα αυτό έχει μυθικές διαστάσεις. Πρόκειται για τον Μίδα των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με το «Forbes» που τον κατατάσσει πρώτο στην ομώνυμη λίστα (Midas List) με τις πιο πετυχημένες επενδύσεις στον χώρο.

Ο άνθρωπος που όλοι θα ήθελαν να έχουν ως χρηματοδότη, μέντορα ή σύμβουλο ευελπιστώντας να έχουν την εκρηκτική εξέλιξη που είχαν οι περισσότερες επενδύσεις του Ρίμερ. 

Η ματιά του εξάλλου, 22 χρόνια αφότου συνίδρυσε την Index Ventures, τη μεγαλύτερη πλέον και μία από τις παλαιότερες εταιρείες venture capital στην Ευρώπη, αποτελεί εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον. Και αυτό καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πίστεψε, έπεισε τρίτους και επένδυσε σε πάνω από 160 εταιρείες που άνοιξαν νέους ορίζοντες και αγορές στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, ενώ οι ίδιες στην πλειονότητά τους εξελίχθηκαν σε mainstream εταιρείες. Τα παραδείγματα πολλά: Skype, MySQL, Asos, Betfair, Deliveroo, The Climate Corp. και τόσες άλλες ακόμα. 

Υπολογίζεται μάλιστα ότι η Index Ventures από το 1996, οπότε ιδρύθηκε, έως σήμερα έχει αντλήσει και κατευθύνει επενδύσεις συνολικού ύψους 5,6 δισ. δολαρίων στις εταιρείες που στήριξε για να ανθήσουν. Η αξία των εταιρειών που παραμένουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Index Ventures ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια και έχουν ετήσια έσοδα συνολικά 9,2 δισ. δολαρίων. 

Γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους ανθρώπους του χώρου, του οποίου η γνώμη πάντα έχει αξία. Οπως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου προ μηνός επιχειρηματολογούσε υπέρ των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας Blockchain αλλά και της ανάγκης ρύθμισης της νέας αγοράς. 

Τα τελευταία χρόνια το μεγάλο στοίχημα του Ρίμερ είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία του FinTech, τη χρήση νέων τεχνολογιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο, που φέρνει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές αλλά και τη χρηματοδότηση. Μάλιστα η Index Ventures θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στον χώρο με τοποθετήσεις σε γνωστές εταιρείες όπως οι Funding Circle, Adyen, TransferWise και Robinhood. 

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1963 στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο Νιλ Ρίμερ απέκτησε τη βασική εκπαίδευση στη Γενεύη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του. Αργότερα πήρε bachelor στην Ιστορία και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ. 

Ξεκίνησε την καριέρα του από την επενδυτική εταιρεία Montgomery Securities στο Σαν Φρανσίσκο για περίπου τέσσερα χρόνια και αργότερα επέστρεψε στην Ελβετία για να ενταχθεί στην Index Securities, την εταιρεία του πατέρα του. Το 1996 μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ και τον φίλο τους Τζιουζέπε Ζόκο θα συνιδρύσει την Index Ventures, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της εταιρείας του πατέρα του. Εκτοτε η εταιρεία θα μεγαλώσει ραγδαία και θα ανοίξει δύο νέα γραφεία, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λονδίνο αντίστοιχα. 

«Το όραμά μου ήταν να υποστηρίξω τους πλέον φιλόδοξους και καινοτόμους επιχειρηματίες, φέρνοντας το στυλ της Silicon Valley στην Ευρώπη, σε μια εποχή που ήταν σχεδόν άγνωστος ο όρος ‘‘venture capital’’ έξω από τις ΗΠΑ», έλεγε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times». «Να φανταστείτε σε κάθε συνάντηση που κάναμε, το πρώτο σλάιντ το οποίο προβάλλαμε έγραφε: “Τι είναι το venture capital”». 

Οπως λέει, σήμερα ψάχνει να εντοπίσει το επόμενο μεγάλο κύμα της αλλαγής στην αγορά, που ο ίδιος προβλέπει ότι θα είναι σχετικό με κλάδους όπως οι ασφαλίσεις και η υγεία. Στο ραντάρ του όμως είναι και διάφορες επιχειρηματικές ιδέες που εμπλέκονται με το real estate, καθώς εκτιμά ότι είναι μια αγορά που θα ανοίξει και άλλο. «Φτάνουμε στο σημείο τα αυτοκίνητα να οδηγούν μόνα τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν να επεκτείνουν τον εργασιακό τους βίο... Επομένως μπορούμε να ξανασκεφτούμε όλα όσα έχουμε ως δεδομένα σήμερα και μας περιόριζαν».

Εκτός των επιχειρηματικών οραμάτων του, είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καταπιεσμένες κοινωνίες και υπηρετεί ως μέλος στο Δ.Σ. της διεθνούς ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch). Ο Ρίμερ φαίνεται να συνδέεται και σε προσωπικό επίπεδο με τη χώρα μας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγός του είναι Ελληνίδα, συγγενής αξιωματικού του Στρατού. Η οικογένειά της διατηρεί εδώ και χρόνια εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι, στη θέση Κουνούπι, ενώ φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία της συγκρότημα εξοχικών κατοικιών που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη βίλα Ψυχάρη.

Tα μέλη της οικογένειας και στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της εξοχικής κατοικίας του εκδότη. Ηταν όμως μια χρονική περίοδος όπου ο Σταύρος Ψυχάρης πίστευε ότι δεν υπήρχε λόγος να πουλήσει καθώς αισθανόταν ακόμη δυνατός για να χειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις με τον δικό του γνώριμο τρόπο

Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ, για να κατακυρωθεί τελικά στον Ελβετό επιχειρηματία στην τιμή των 11,75 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα η κατοχύρωση του ακινήτου στον Ελβετό ιδιοκτήτη της Index προκάλεσε έκπληξη στους επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς οι οικογένειες Μαρτίνου και Προκοπίου είναι γνωστές στην αγορά για τις μεγάλες επενδύσεις τους σε ακίνητα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ