Έχει ο καιρός γυρίσματα και... μέρες θερμές! Πρώτη η Αθήνα σε καύσωνες & ξηρασία

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα σχετικά με τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης καυσώνων τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Νιούκαστλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters, προβλέπεται αύξηση των ανώτερων θερμοκρασιών και πιο συχνούς καύσωνες στο σύνολο της Ευρώπης, αυξημένη ξηρασία στη νότια Ευρώπη και ενισχυμένος κίνδυνος από πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου ανέλυσαν με βάση πλήθος κλιματικών μοντέλων τις πιθανές τάσεις σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100, όσον αφορά τρία βασικά φαινόμενα: τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τους καύσωνες.

Οι πέντε πρωτεύουσες με την πιο αυξημένη απειλή πληγμάτων ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισσαβώνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια. Οσον αφορά τους καύσωνες, η μεγαλύτερη αύξηση στα φαινόμενα προβλέπεται κατά σειρά σε Αθήνα, Λευκωσία, Πράγα, Ρώμη και Σόφια.

"Αν και ο ευρωπαϊκός Νότος είναι συνηθισμένος στην αντιμετώπιση των ξηρασιών, οι αλλαγές που έρχονται μπορεί να ξεπεράσουν το σημείο θραύση", υπογράμμισε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Σέλμα Γκερέιρο. "Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιάσουμε και να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μελλοντικές συνθήκες" πρόσθεσε ο έτερος επικεφαλής δρ Ρίτσαρντ Ντόουσον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ