Βασίλης Λογοθετίδης: Ο μεγάλος μας ηθοποιός εργένης ως το τραγικό του τέλος - Τον βρήκε η υπηρέτρια του νεκρό (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Τον γνωρίσαμε μέσα από αγαπημένες ταινίες του καλού ελληνικού κινηματογράφου και θαυμάσαμε το ζηλευτό του ταλέντο.

Ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε το 1898 και έφυγε από τη ζωή το 1960. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης, ωστόσο καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.

Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο κάνει την εμφάνισή του ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο και συνεργάσθηκε μέχρι το 1935 όταν για μια μόνο θεατρική περίοδο δημιούργησε ο ίδιος θίασο συνεταιρικά με την Αλίκη και τον Κώστα Μουσούρη.

 

 

Μετά το τέλος της περιόδου εκείνης επανήλθε στο θίασο της Κοτοπούλη παραμένοντας μέχρι το 1946. Κατά τη θερινή περίοδο του 1947 συνεργάσθηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη και τον χειμώνα του ίδιου έτους συγκρότησε αποκλειστικά δικό του θίασο.

Μέχρι τη δεκαετία του ’40 είχε παίξει σε δεκάδες θεατρικά και είχε ερμηνεύσει εκατοντάδες ρόλους, ενω το 1947 συγκρότησε τον δικό του θίασο και ανέβασε κλασικά έργα του ρεπερτορίου. Μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίζεται το 1933, σε ταινίες που σχεδόν σε όλες πρωταγωνιστεί όπως Κακός δρόμος (1933), Μαντάμ Σουσού (1948), Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948), Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952), Σάντα Τσικίτα (1953), Δεσποινίς ετών 39 (1954), Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (1955), Η κάλπικη λίρα (1955), Ο ζηλιαρόγατος (1956), Δελησταύρου και υιός (1957) και Ένας ήρως με παντούφλες (1958) που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του παρουσία. Σε πολλές από τις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε η σύντροφός του Ίλυα Λιβυκού.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης αφιέρωσε τη ζωή του στο θέατρο, δεν παντρεύτηκε ούτε απέκτησε παιδιά. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε σύντροφο της Ίλυα Λιβυκού.

Πέθανε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο στις 20 Φεβρουαρίου 1960 στις 17:45 από καρδιακή συγκοπή, σε ηλικία 62 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θεάτρό του. Η οικιακή του βοηθός τον βρήκε νεκρό στο μπάνιο. Η είδηση του θανάτου του έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όχι μόνο γιατί χάθηκε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της γενιάς του αλλά και γιατί ο Βασίλης Λογοθετίδης ενσάρκωνε αυτόν ακριβώς τον μέσο μεταπολεμικό νεοέλληνα μικροαστό που έβγαινε από τη μιζέρια και προχωρούσε προς μια ελπιδοφόρα ανάπτυξη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η wikipedia, ο "τύπος" του ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς, το πηγαίο ταλέντο και η εύφορη φαντασία του υπήρξαν γνώμονας για νεώτερους ηθοποιούς. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ