Πως να κάνετε στο σπίτι στένεμα παντελονιού στα μπατζάκια ή τη μέση

Το αγαπημένο σας παντελόνι είναι πλέον φαρδύ ή απλά θέλετε να το μεταποιήσετε;

Δεν χρειάζεται να πάτε σε μοδίστρα, αφού μπορείτε να στενέψετε το παντελόνι σας στο σπίτι ακολουθώντας απλά και εύκολα βήματα.

Το στένεμα παντελονιού τόσο στα μπατζάκια, όσο και στη μέση μπορεί να γίνει με ή χωρίς ραπτομηχανή. Δείτε παρακάτω τους τρόπους μεταποίησης που υπάρχουν.

Στένεμα παντελονιού στα μπατζάκια:
Θέλετε να στενέψετε ένα παλιό παντελόνι για να το ανανεώσετε ή γιατί αδυνατίσατε και πλέον σας είναι μεγάλο; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω, σύμφωνα με το beautetinkyriaki.gr.

Θα χρειαστείτε: καρφίτσες, ένα μαρκαδόρο ή ένα σαπούνι ραπτικής για να σημειώσετε, ένα ψαλίδι, κλωστή, βελόνα και ραπτομηχανή.

Βήματα για στένεμα στα μπατζάκια:

1. Αρχικά φορέστε το παντελόνι από την ανάποδη και σημαδέψτε με τις καρφίτσες πόσο στένεμα χρειάζονται τα μπατζάκια. Για καλύτερο αποτέλεσμα ζητήστε την βοήθεια κάποιου, έτσι ώστε να μην σκύβετε όσο σημαδεύετε.

2. Αν δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό ένα παντελόνι που είναι όσο στενό το θέλετε. Βάλτε το ένα παντελόνι πάνω στο άλλο, καβάλο με καβάλο, έχοντας τα από την ανάποδη και σημειώστε το πόσο χρειάζεται στένεμα χρησιμοποιώντας καρφίτσες. Έπειτα φορέστε το για να δείτε αν είναι εντάξει.

3. Αν χρειάζεται να στενέψετε όλο το μήκος του παντελονιού από την μέση μέχρι την άκρη του ποδιού, είναι προτιμότερο να σημειώσετε τις εξωτερικές ραφές. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να στενέψετε μόνο το κομμάτι κάτω από το γόνατο, μπορείτε να το σημειώσετε και στην εσωτερική ραφή.

4. Αφού σημειώσετε το πόσο στένεμα χρειάζεται, βγάλτε το με προσοχή. Αν το πόδι σας δεν βγαίνει εύκολα, μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε λίγο το στένεμα ή να προσθέσετε ένα φερμουάρ – κουμπιά στο κάτω μέρος.

5. Μόλις βγάλετε το παντελόνι, σημαδέψτε με το σαπούνι ραπτικής τα σημεία που υπάρχουν οι καρφίτσες και αφαιρέστε τις.

6. Ανοίξτε με προσοχή χρησιμοποιώντας ένα ψαλιδάκι ή το ειδικό εργαλείο το κάτω στρίφωμα του παντελονιού.

7. Μετά σιδερώστε το πολύ καλά έτσι ώστε να μην έχει τσακίσεις και ξηλώστε την ραφή στο μπατζάκι όπου έχετε σημειώσει.

9. Τσεκάρετε πως τα σημάδια που έχετε βάλει στα μπατζάκια και των δυο ποδιών είναι όμοια.

10. Αν το κομμάτι που θα στενέψετε είναι αρκετό, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε ένα μέρος του υφάσματος ή του jean. Θα πρέπει όμως να το κάνετε με προσοχή, διότι υπάρχουν υφάσματα που ξεφτίζουν εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν έχετε εμπειρία, καλό θα είναι να παραλείψετε το κόψιμο ή να το κάνετε αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο.

11. Τέλος, ράψτε με την ραπτομηχανή τα μπατζάκια κατά μήκος της γραμμής που έχετε σημειώσει και ξαναδοκιμάστε το.

Σε περίπτωση που το μήκος στο μπατζάκι που θέλει στένεμα δεν είναι μεγάλο, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε ραπτομηχανή. Απλά ράψτε το κομμάτι που χρειάζεται με μια βελόνα και κλωστή.

Στένεμα παντελονιού στη μέση:
Για να στενέψετε την μέση του παντελονιού σας υπάρχουν πολλοί τρόποι. Παρακάτω θα δούμε μερικούς χωρίς ραπτομηχανή και με τη βοήθεια της.

Στένεμα της μέσης του παντελονιού χωρίς ραπτομηχανή:
Αν δεν έχετε ραπτομηχανή μπορείτε να στενέψετε το παντελόνι σας στη μέση με άλλους τρόπους.

1. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λάστιχο στη μέση για να το σταθεροποιήσετε. Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή και εύκολη λύση σε περίπτωση που το στένεμα στη μέση δεν είναι μεγάλο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε δυο τρύπες στο εσωτερικό του στριφώματος και να περάσετε από μέσα ένα φαρδύ λάστιχο. Στη συνέχεια, ράψτε με μια βελόνα και κλωστή το λάστιχο στις δυο άκρες για να το σταθεροποιήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε κουμπιά που θα το κρατούν, δημιουργώντας έτσι επιπλέον θέσεις για το πόσο στενό θέλετε να είναι το παντελόνι στη μέση.

2. Μια ακόμη τεχνική για να στενέψετε τη μέση ενός παντελονιού χωρίς ραπτομηχανή είναι οι πιέτες. Δημιουργήστε δυο πιέτες στο πίσω μέρος του παντελονιού και ράψτε τις.

3. Το στένεμα παντελονιού στη μέση μπορεί να γίνει και στην πλάγια ραφή του. Μετρήστε και σημειώστε πόσο στενή θέλετε να γίνει η μέση, δημιουργώντας ίσο στένεμα και στις δυο πλευρές και ράψτε τις.

4. Τέλος, αν το στένεμα στην μέση του παντελονιού σας δεν είναι μεγάλο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μόνο δίπλωμα που θα ραφτεί. Το δίπλωμα αυτό θα είναι στην πίσω κάθετη ραφή.

Στένεμα στη μέση ενός παντελονιού με ραπτομηχανή:


Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ραπτομηχανή για το στένεμα του παντελονιού σας στη μέση, μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

1. Βάλτε ανάποδα το παντελόνι και σημειώστε στην πίσω κάθετη ραφή του παντελονιού πόσο στένεμα χρειάζεται με την βοήθεια καρφιτσών.

2.Εναλλακτικά μπορείτε να σημειώσετε στις δυο πλάγιες ραφές.

3. Έπειτα βγάλτε το παντελόνι με προσοχή. Σημειώστε με το σαπούνι ραπτικής τα σημεία που θα ράψετε και δημιουργήστε την ραφή με την ραπτομηχανή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ