Κρατήστε σαν φυλακτό αυτές τις 12 ιατρικές πληροφορίες- Σώζουν τη ζωή ανθρώπου σε κίνδυνο

Υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορούν να συμβούν στον οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή.

Ο μόνος τρόπος για να τα αποφύγετε είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να είστε ενήμεροι για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε αν εξακολουθήσουν να συμβαίνουν.

Παρακάτω θα μάθετε για τις πιο κοινές ασθένειες της καρδιάς, τις διαφορές μεταξύ τους και τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια.

#1 Καρδιακή προσβολή

Η καρδιά μας είναι ένας μυς που χρειάζεται καλή παροχή αίματος για να παραμείνει υγιής. Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν το οξυγονωμένο αίμα σταματήσει να ρέει στην καρδιά.

Αν αυτό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε ένα μέρος του μυός, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τα συμπτώματα που μπορούν να προβλέψουν μια καρδιακή προσβολή, είναι:

-Θωρακική δυσφορία: Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη πίεση, σφίξιμο, πληρότητα ή πόνο.

–Δύσπνοια που μπορεί να συμβεί με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος. -Αυξημένο άγχος.

–Εκτός από πόνους στο σώμα, κάποιος μπορεί να νιώσει πόνο στο λαιμό, την κοιλιακή κοιλότητα, την πλάτη, τη γνάθο και τα χέρια, ειδικά στο αριστερό.

-Βήχας: Λόγω της αδυναμίας της καρδιάς να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του σώματος, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει στους πνεύμονες.

Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο αν παρατηρήσετε τα πρώτα εμφανή σημάδια μιας καρδιακής προσβολής!

#2 Καρδιακό επεισόδιο / ανακοπή

Το καρδιακό επεισόδιο είναι η ξαφνική και απροσδόκητη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, της αναπνοής και της μνήμης. Συχνά συγχέεται με την καρδιακή προσβολή, αλλά υπάρχει μια διαφορά.

Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από μια μπλοκαρισμένη ροή αίματος προς την καρδιά ενώ η καρδιακή ανακοπή προκαλείται όταν η καρδιά σταματά να χτυπά απροσδόκητα. Η καρδιακή ποσβολή είναι ένα πρόβλημα «κυκλοφορίας» και η ξαφνική καρδιακή ανακοπή αποτελεί πρόβλημα «δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς».

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ξέρετε:

-Ξαφνική απώλεια ικανότητας αντίδρασης. Αν συμβεί σε κάποιον, δεν θα λάβετε καμία απάντηση για το αν είναι καλά ή όχι.

-Δεν αναπνέει κανονικά, αλλά ίσως με κοφτές ανάσες.

-Αδράνεια και αδυναμία, ειδικά όταν εκτελούνται ασκήσεις. Όσο πιο γρήγορα καλέσετε το ασθενοφόρο, τόσο το καλύτερο. Κάντε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α), αφού ελέγξετε και δείτε πως η αναπνοή του δεν είναι κανονική.

Κάντε θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100 ως 120 συμπιέσεις ανά λεπτό. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα φορητό απινιδωτή.

Αν δεν γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιήσετε, θα σας καθοδηγήσουν οι ειδικοί έκτακτης ιατρικής βοήθειας.

Μετά από ένα ηλεκτρικό σοκ, κάντε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ξεκινώντας με θωρακικές συμπιέσεις ή κάντε τις συμπιέσεις μόνο για περίπου 2 λεπτά.

#3 Εγκεφαλικό

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας ξαφνικός και ισχυρός πονοκέφαλος. Μερικές φορές ονομάζεται «εγκεφαλικό επεισόδιο», επειδή η ροή του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου αποκόπτεται, αφήνοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα με έλλειψη οξυγόνου και ενδεχομένως πεθαίνουν.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης και απώλεια ελέγχου των μυών. Η γνώση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να σας βοηθήσει να το αποτρέψετε.

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το εγκεφαλικό με την καρδιακή προσβολή και καθυστερούν τη θεραπεία για να μην ενοχλήσουν την οικογένεια και τους φίλους τους. Ωστόσο, είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε.

Αυτά είναι τα σημάδια:

-Μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού στη μία πλευρά του σώματος.

-Πρόβλημα με το περπάτημα, την κατανόηση και την ομιλία. –Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.

-Αδυναμία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο, καθώς είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να σώσετε τη ζωή του θύματος και να λάβει τη σωστή αντιμετώπιση.

Οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία στο δρόμο προς το νοσοκομείο και εκπαιδεύονται για να επαναφέρουν κάποιον του οποίου η καρδιά έχει σταματήσει.

#4 Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος ή η ισχαιμική καρδιοπάθεια, είναι μια στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με οξυγόνο και αίμα.

Αν το αίμα έχει αποκλειστεί πλήρως, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Στηθάγχη ή πόνος στο στήθος: Εμφανίζεται συνήθως στη μέση ή στην αριστερή πλευρά του στήθους.

-Δύσπνοια: Μπορεί να συμβεί αν η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.

-Καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της μειωμένης ροής αίματος (ή λόγω καρδιακής προσβολής), η καρδιά μπορεί να γίνει πολύ αδύναμη για να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Γενικότερα, υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σκεφτείτε τι τρώτε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.

#5 Αρρυθμία ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΡΡΥΘΜΙΑΣ

Η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), αναφέρεται σε οποιαδήποτε αλλαγή από το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό που κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται συμπτώματα και στην περίπτωση αυτή, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα βοηθήσει τον γιατρό να ανιχνεύσει την αρρυθμία.

Οι άνθρωποι με υγιή καρδιά μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό μεταξύ 60-100 χτύπων ανά λεπτό όταν είναι ήρεμοι. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της αρρυθμίας: Ταχυκαρδία (η καρδιά χτυπάει ταχύτερα από το φυσιολογικό), συμπτώματα:

-Ζάλη -Λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία

-Ξαφνική αδυναμία

-Δυσκολία στην αναπνοή Βραδυκαρδία (η καρδιά χτυπά πιο αργά από το φυσιολογικό), συμπτώματα:

-Στηθάγχη ή πόνος στο στήθος

-Προβλήματα συγκέντρωσης -Αίσθημα κόπωσης

-Εφίδρωση Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο.

Αν γνωρίζετε τον τρόπο, κάντε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αν δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει, κάντε μόνο θωρακικές μαλάξεις.

#6 Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν αντλεί αίμα όπως πρέπει. Μπορεί να προκληθεί από στενές αρτηρίες ή από υψηλή αρτηριακή πίεση, καθιστώντας την καρδιά πολύ αδύναμη για να αντλεί σωστά το αίμα.

Περίπου 670.000 άτομα στην ηλικία των 65 ετών διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο. Προκαλείται από πολλές καταστάσεις που καταστρέφουν τον καρδιακό μυ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

-Έλλειψη αντοχής

-Ταχυπαλμίες

-Πονόλαιμος

-Οίδημα στους αστραγάλους

-Απώλεια όρεξης

-Κατακράτηση υγρών και νερού

Καλέστε τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αν ο ασθενής δεν είναι αλλεργικός, ας μασήσει και ας καταπιεί μια ασπιρίνη. Πάρτε νιτρογλυκερίνη, αν συνταγογραφηθεί. Κάντε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του. Ξέρετε πώς να χορηγείτε πρώτες βοήθειες χωρίς να βλάψετε έναν ασθενή; Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Μην δώσετε το φιλί της ζωής αν ένα άτομο έχει υποστεί καρδιακή προσβολή. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε θωρακικές μαλάξεις.

Δώστε το φιλί της ζωής, μόνο αν τα παιδιά καταρρεύσουν ή όταν υπάρχει περίπτωση πνιγμού, υπερβολικής δόσης φαρμάκων ή δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. 

Δίνοντας ένα αναψυκτικό ή κάτι παρόμοιο σε έναν αφυδατωμένο άνθρωπο, κάνετε την κατάσταση χειρότερη.

Αυτά τα ποτά μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, το νερό μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο. 

Μην τοποθετείτε πάγο απευθείας στο δέρμα σε περίπτωση μελανιάς. Αντ ‘αυτού, βάλτε ένα λεπτό φράγμα (για παράδειγμα ένα πανί) ανάμεσα στο δέρμα και τον πάγο για 20 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρέστε το. Περιμένετε 20 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αρκετές φορές, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. 

Μην ρίχνετε πίσω το κεφάλι όταν έχετε ρινορραγία, επειδή το αίμα θα βρεθεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας, προκαλώντας βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Αντιθέτως, κρατήστε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση με το πηγούνι παράλληλα με το έδαφος και κρατήστε πιεσμένη τη μύτη. Αυτή η διαδικασία θα δώσει άμεση πίεση.

Μην χτυπάτε κάποιον στην πλάτη, την ώρα που πνίγεται. Αυτό μπορεί να σπρώξει το φαγητό πιο βαθιά στην τραχεία. Αντ ‘αυτού, σταθείτε πίσω του, μετακινήστε τον προς τα εμπρός, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του και χτυπήστε τα μεταξύ των ωμοπλατών 5 φορές με το κάτω μέρος του χεριού σας, αναφέρει το tilestwra.com.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον σε ευθεία θέση και με την πλευρά του αντίχειρα πάνω στον αφαλό του, μετακινήστε γρήγορα τη γροθιά σας μέσα και προς τα πάνω.

Το οινόπνευμα εντριβής, μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος επειδή στεγνώνει πολύ γρήγορα. Αλλά μπορεί να προκαλέσει υπερψύξη και ρίγη.

Αν το δέρμα απορροφά το οινόπνευμα, αυτό θα οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Αντ ‘αυτού, αφαιρέστε τα υπερβολικά ρούχα και πάρτε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ