Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να φτιάχνουμε εκπληκτικό κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα ζουμερό γλυκό ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας! 

Συστατικά
Για το κέικ

200 γρ. κουβερτούρα
12 ασπράδια αυγού
360 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
12 κρόκοι αυγού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
100 γρ. κακάο
Για τη μους λευκής σοκολάτας

90 γρ. λευκή κουβερτούρα
250 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. γλυκόζη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα

κακάο
σοκολατάκια της επιλογής μας
φρέσκο δυόσμο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και την μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε για 2-2 ½ λεπτά στα 800 Watt μέχρι να λιώσει.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια αυγού, τη μισή ζάχαρη, αλάτι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους αυγού, την υπόλοιπη ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το μίξερ. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το κακάο, ρίχνουμε λίγη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 32x25 εκ. και απλώνουμε βούτυρο και κακάο σε σκόνη. Ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη μους λευκής σοκολάτας

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Τη μεταφέρουμε στη φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το μέλι, τη γλυκόζη, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα, την καυτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μετά από 15 δευτερόλεπτα. 
Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο. Το αφήνουμε να παγώσει για 6 με 12 ώρες.
Τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για να αφρατέψει. Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε από το μίξερ. Ξεφορμάρουμε το κέικ σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε 12 κομμάτια.
Σερβίρουμε απλώνοντας τη μους λευκής σοκολάτας επάνω σε ένα κομμάτι κέικ με ένα κορνέ.
Διακοσμούμε με σοκολατάκια της επιλογής μας, φρέσκο δυόσμο και κακάο σε σκόνη.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.