Made in Greece: Αυτά τα 28 Ελληνόπουλα αρίστευσαν σε μαθηματικά, αστροφυσική, πληροφορική - Η επιβράβευση από το Ίδρυμα Ωνάση

Για κάποιους μαθητές, η Ρομποτική, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Πληροφορική, η Βιολογία και η Αστρονομία αποτελούν κάτι παραπάνω από απλές επιστήμες ή μαθήματα στο σχολείο.

Αποτελούν το πάθος τους και την καθημερινή τους ενασχόληση· την ευκαιρία τους να αγωνιστούν, αλλά και το όχημα να διακριθούν. Συμπυκνώνουν το όνειρο και την πρόκληση. Και όλα αυτά, εκπροσωπώντας την Ελλάδα διεθνώς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα καλύτερά της. Τους μαθητές αυτούς, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει να τους στηρίζει και το 2018. Όπως ανακοινώνεται, σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Ωνάση θα βρίσκεται δίπλα στους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους, καλύπτοντας τις δαπάνες συμμετοχής τους στις Διεθνείς Επιστημονικές Ολυμπιάδες για 4η συνεχή χρονιά. 

Η Παιδεία, ως μοχλός κοινωνικής ανάπτυξης και προσωπικής εξέλιξης, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο συνδράμει διαχρονικά στην ενίσχυση του δικαιώματος για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα αγαθά της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δυνάμεων όσων επιθυμούν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους, να διακριθούν στον τομέα τους, να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Με σταθερή πυξίδα την επιβράβευση της αριστείας, τέτοιες προσπάθειες το Ίδρυμα Ωνάση και τις στηρίζει και, στον βαθμό που του αναλογεί, τις αναδεικνύει. Οι διακρίσεις των ελληνικών μαθητικών αποστολών μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το μέλλον, αλλά και τον καθρέφτη της Ελλάδας που θέλουμε να βλέπουμε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις Διεθνείς Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2017, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχαν συνολικά 46 μαθητές και 23 συνοδοί καθηγητές, ενώ 27 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Τα 3 τελευταία χρόνια, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιήθηκαν 154 μαθητικές συμμετοχές και 67 συμμετοχές συνοδών καθηγητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες, φέρνοντας στη χώρα μας συνολικά 81 διακρίσεις!

Μαθητές που διακρίθηκαν με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση 
στις Διεθνείς Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2017 (ανά επιστήμη και με αλφαβητική σειρά):

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αδαμόπουλος Διονύσιος, 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων - Χάλκινο Μετάλλιο
Γεωργιάδης Βασίλειος, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Χρυσό Μετάλλιο / 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Χρυσό Μετάλλιο
Λιγνός Ορέστης, 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων - Χάλκινο Μετάλλιο
Λώλας Δημήτριος, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο / 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Χάλκινο Μετάλλιο
Μαργαρίτης Μηνάς, 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων - Χάλκινο Μετάλλιο
Μελάς Δημήτριος, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο / 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο
Ντόκας Ευθύμιος, 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων - Χάλκινο Μετάλλιο
Παπασωτηρίου Σωτήρης, 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Εύφημος Μνεία
Σκουλαρίκης Αναστάσιος, 21η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων - Χάλκινο Μετάλλιο
Τσιάμης Ραφαήλ, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο / 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο
Τσιντσιλίδας Δημήτριος, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Αργυρό Μετάλλιο
Ψυρούκης Ραφαήλ, 58η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα - Χάλκινο Μετάλλιο / 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα - Χάλκινο Μετάλλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

Ιατράκης Δημήτριος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2017 - Χάλκινο Μετάλλιο
Παναγόπουλος Αναστάσιος, Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων 2017 - Αργυρό Μετάλλιο
Πίπης Ευάγγελος, Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων 2017 - Χάλκινο Μετάλλιο
Πίπης Χαρίλαος, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής - Χάλκινο Μετάλλιο / Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2017 - Αργυρό Μετάλλιο
Τυροβολάς Γιάννης, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής - Χάλκινο Μετάλλιο
Χατζημίχος Παναγιώτης, Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων 2017 - Χάλκινο Μετάλλιο

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Κακογιάννης Χρήστος, 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας/Αστροφυσικής - Εύφημος Μνεία
Μπανιά Αγγελική, 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας/Αστροφυσικής - Εύφημος Μνεία
Τσιάμης Ραφαήλ, 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας/Αστροφυσικής - Εύφημος Μνεία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 

Ζανιά Αλκμήνη, 28η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας - Χάλκινο Μετάλλιο
Ματθαιακάκη Ευγενία, 28η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας - Εύφημος Μνεία
Μέγγος Κωνσταντίνος, 28η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας - Χάλκινο Μετάλλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Διγαλάκη Κορίνα, 48η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής - Εύφημος Μνεία 
Μητράκος Νικόλαος, 48η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής - Εύφημος Μνεία 

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Τερζόπουλος Αλέξανδρος, 49η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας - Χάλκινο Μετάλλιο
Τσακαλίδης Ευστράτιος, 49η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας - Χάλκινο Μετάλλιο
Βίντεο και εικόνες για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορείτε να κατεβάσετε στο παρακάτω link: http://bit.ly/2HdKxY6 

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν –και παραμένει– η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας σε αυτά τα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. 
 
 Ίδρυμα Ωνάση & Παιδεία

Πρωτοπόροι στις Υποτροφίες
Το Ίδρυμα Ωνάση, εδώ και 40 χρόνια, στηρίζει αδιάκοπα τους νέους επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες, ενώ συνεχίζει να θέτει την Παιδεία στο επίκεντρο των δράσεών του, με σκοπό τα ευρύτερη οφέλη της κοινωνίας. Συνεπές στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα των εκπαιδευτικών υποτροφιών, από το 1978, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει περισσότερες από 7.000 υποτροφίες μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών του προς Έλληνες και Αλλοδαπούς. 

Ενίσχυση ελληνικών σπουδών 
Από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, το Ίδρυμα Ωνάση έχει παράσχει οικονομική στήριξη σε πανεπιστημιακά τμήματα ή προγράμματα όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές, μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης ελληνικών σπουδών, όπως επίσης έχει υποστηρίξει κλασικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου διδάσκονται η αρχαία ελληνική γλώσσα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Μέχρι σήμερα, έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες. 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Από τον Διαφωτισμό στο Αρχείο Καβάφη
Σαν μια μικρογραφία ερευνητικού εργαστηρίου διεθνών αξιώσεων, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θησαυρίζει συγγράμματα από την περίοδο της Αναγέννησης και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έως την εποχή του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το Ίδρυμα Ωνάση, άλλωστε, απέκτησε το Αρχείο Καβάφη το 2012, εξασφαλίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο την παραμονή του στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος κατακερματισμός του. Αποστολή του Ιδρύματος είναι η προστασία του φυσικού αρχείου, η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε ερευνητές και κοινό, καθώς και η διάδοση του έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη. Το Αρχείο εντάσσεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η οποία θησαυρίζει δύο ακόμη μεγάλες συλλογές βιβλίων: την Ελληνική Βιβλιοθήκη (πρώην συλλογή Κ. Στάικου) και την Περιηγητική Συλλογή. Από την περίοδο 2016-17, οι πόρτες της άνοιξαν για το ευρύ κοινό, καθώς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, ερευνητές και άτομα με αναπηρία. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διαθέτει 110.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια και δύο ψηφιακές εφαρμογές για web/tablet/smartphone που διατίθενται ελεύθερα (www.onassislibrary.gr).

Διαλέξεις «Ωνάση» στο ΙΤΕ
Δεκαεπτά νομπελίστες ομιλητές, συνολικά 1.600 φοιτητές και 24 σειρές διαλέξεων, από το 2001 έως σήμερα: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής δυναμικός απολογισμός στους κύκλους σεμιναρίων, The Onassis Foundation Science Lecture Series, που διοργανώνει ετησίως στο Ηράκλειο το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι διαλέξεις, που πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα, αφορούν τους κλάδους των θετικών επιστημών (Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Πληροφορική, Μαθηματικά), με ομιλητές κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Lindau Nobel Laureate Meetings
Εξήντα νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μέχρι σήμερα σε ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φόρουμ επιστημών, όπου διερευνάται ήδη η τεχνογνωσία του μέλλοντός μας. Κι αυτό επειδή το Ίδρυμα, από το 2009, αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης της Ελλάδας στον θεσμό των Επιστημονικών Συναντήσεων για τη Φυσική, τη Χημεία και την Ιατρική ή τη Φυσιολογία, που πραγματοποιούνται ετησίως στο Lindau της Γερμανίας: τα Lindau Nobel Laureate Meetings, όπως είναι γνωστά. 

Άλλες δράσεις 
Από την Αγία Βαρβάρα μέχρι την Αστυπάλαια και από τη Ραφήνα μέχρι την Κομοτηνή, το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί εδώ και δεκαετίες παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία ανά την Ελλάδα, σε σχολεία Ειδικής Αγωγής, αλλά και σε πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας που χρειάζονται στήριξη. Το μωσαϊκό των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση στην Παιδεία συμπληρώνουν τα εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνουν ετησίως η  Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, το Αρχείο Καβάφη και η Ειδική Αγωγή, καθώς και η Στέγη, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο πολιτιστικό του βραχίονα.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ