Μικρά μυστικά για να προωθήσετε την καριέρα σας και τον εαυτό σας

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την επαγγελματική μας πορεία.

Είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, οι Marketing Directors του εαυτού μας, γιατί η προώθηση της καριέρας μας είναι πια απαραίτητη. Οι εποχές όπου χτυπούσε ξαφνικά το τηλέφωνο και σας έκαναν μια νέα επαγγελματική πρόταση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι θέσεις εργασίας είναι λίγες και η καλή δουλειά από μόνη της δεν αρκεί. Είναι ανάγκη να διαφημίζουμε τους εαυτούς μας και να αντιμετωπίζουμε την καριέρα μας σαν ένα προϊόν που χρειάζεται προώθηση και υποστήριξη. Πώς μπορούμε όμως να το πετύχουμε αυτό χωρίς να φαίνεται ότι κάνουμε self- promotion; Με τη συμπεριφορά μας, τη στάση μας, τις απόψεις και τη διορατικότητά μας.

Δύο μυστικά για τη σωστή προβολή σας.

Η ταπεινοφροσύνη δεν θεωρείται πλέον και τόσο προσόν και είναι καλύτερα να προβάλετε εσείς την εικόνα σας παρά οι άλλοι. Ποια είναι όμως τα μυστικά για τη σωστή προβολή του εαυτού σας;

Το πρώτο μυστικό είναι η αυθεντικότητα. Η εικόνα που προβάλετε και το μήνυμα που εκπέμπετε πρέπει να αντανακλά τον αληθινό σας εαυτό. Δημιουργήστε το σήμα κατατεθέν σας, βρείτε τα «συστατικά» που σας κάνουν διαφορετικούς και φτιάξτε το brand σας.

Το δεύτερο μυστικό είναι η ένταση της προβολής σας. Πρέπει να συμβαδίζει με το χαρακτήρα σας ώστε να νιώθετε άνετα. Αν είστε πομπώδης και σας αρέσει να επιδεικνύετε τα προτερήματά σας, τέλεια!!! Αν όμως είστε από τη φύση σας άνθρωπος μετριόφρων δεν θα αισθάνεστε άνετα αν «παραπουλάτε» τον εαυτό σας. Βρείτε το σωστό tone of voice και μείνετε σε αυτό. Το μήνυμά σας πρέπει να είναι σταθερό αλλά πρέπει επίσης να προσαρμόζεται στο κοινό σας.

Προβάλετε διαφορετικά χαρακτηριστικά του brand σας σε διαφορετικούς ανθρώπους ανάλογα με τις ανάγκες τους, σύμφωνα με την tsemperlidou.gr.

Πρέπει να είστε συνέχεια «εγώ, εγώ, εγώ…»;

Όχι! Απλά πρέπει να κάνετε τους άλλους να σας θυμούνται, εννοείται φυσικά με έναν θετικό τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει διακριτικά: ξεκινήστε πρωτότυπα τα e-mail σας, σκεφτείτε ένα δημιουργικό αλλά επαγγελματικό μήνυμα για τον τηλεφωνητή σας, βάλτε μια διαφορετική πινελιά στο ντύσιμό σας. Επίσης, το να είστε ένας ευχάριστος συνομιλητής, ένας καλός παρουσιαστής και συχνός χρήστης των social media είναι θετικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την προβολή σας. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να σας θυμούνται είναι να λένε οι άλλοι καλά λόγια για σας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη θετική γνώμη που μπορεί να εκφράσει κάποιος πελάτης σας στους άλλους.

Μερικοί επιπλέον τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προβάλετε τον εαυτό σας και να προωθήσετε την καριέρα σας είναι οι εξής:

Δημοσιότητα.

Γράψτε άρθρα σε περιοδικά, επικοινωνήστε τις απόψεις σας μέσα από τον κλαδικό τύπο, ξεκινήστε ένα blog, κάντε ομιλίες σε κολέγια και ημερίδες, δημοσιεύστε εργασίες. Όλα αυτά μιλούν για σας.

Story Telling.

Αντί να μιλήσετε για τον εαυτό σας, πείτε μια ιστορία για κάποιο πελάτη σας και πως τον βοηθήσατε να λύσει το πρόβλημά του. Έτσι θα περάσετε διακριτικά τα προσόντα σας χωρίς να φαίνεστε αλαζονικοί.

Portfolio.

Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να έχετε portfolio. Συγκεντρώστε άρθρα, αναφορές σε περιοδικά, φωτογραφίες, βραβεία και άλλα αποδεικτικά στοιχεία των επιτευγμάτων και των επιτυχιών σας σε μία παρουσίαση ή στο προσωπικό σας site. Έτσι δεν θα χρειάζεται να πουλήσετε εσείς τον εαυτό σας. Τα γεγονότα θα μιλούν από μόνα τους.

Δώστε δυναμικό παρόν στις εταιρικές συγκεντρώσεις.

Όταν λέμε δώστε το παρόν δεν εννοούμε απλά να εμφανιστείτε αλλά να έχετε ενεργό ρόλο. Σκεφτείτε έξυπνες ερωτήσεις και δώστε εύστοχες απαντήσεις που μπορούν να ενθουσιάσουν τον κόσμο γύρω σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι θα σας θυμούνται για τα εύστοχα σχόλια και insights.

Μιλήστε ανοιχτά για τις επιτυχίες σας.

Μόλις κλείσατε μια καλή συμφωνία για την εταιρία; Βρήκατε ένα πιο φθηνό τρόπο να κάνετε μια εργασία; Ανακαλύψατε μια καινοτομία που μπορεί να αποφέρει κέρδη στην επιχείρηση; Διαδώστε το και μην περιμένετε από τους άλλους να το κάνουν.

Δείξτε ενθουσιασμό.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι και ελκύονται από καταστάσεις και πρόσωπα που έχουν θετική ενέργεια. Ο αληθινός ενθουσιασμός και το πάθος σας, θα τους πείσει ότι εσείς αξίζετε αυτή την εμπιστοσύνη.

Δημιουργήστε επαφές.

Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε δύο ανθρώπους να μιλάνε για σας; Να τους συστήσετε μεταξύ τους. Όταν είστε η κοινή επαφή είναι φυσικό να είστε ένα σημείο αναφοράς στην κουβέντα τους. Έτσι θα χτίσετε ένα δίκτυο από γνωριμίες όπου εσείς θα είστε ο συνδετικός κρίκος. Αυτές είναι η καλύτερη διαφήμιση για σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ