Η Ντίνα Νικολάου στα κέφια της: Τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν με σάλτσα γιαουρτιού με τσίλι

Τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο με ιδιαίτερα πικάντικη σάλτσα. Το δροσερό γιαούρτι, με τις πιπερίτσες τσίλι δένουν υπέροχα και απογειώνουν το φιλέτο.

Μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν με σάλτσα γιαουρτιού με τσίλι


ΥΛΙΚΑ

Για το φιλέτο

2 σατομπριάν (ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει 2 χονδρές φέτες από την κεφαλή ή το κέντρο του μοσχαρίσιου φιλέτου, βάρους 350 γρ. περίπου η καθεμία ή 4 λεπτότερες, από το ίδιο μέρος)
¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 γεμάτη κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού με τσίλι

4 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες τσίλι ή άλλες λιγότερο ή περισσότερες καυτερές πιπερίτσες που σας αρέσουν, καθαρισμένες από σπόρια και κοτσανάκια
400 γρ. αγελαδινό γιαούρτι, στραγγιστό
4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Για να ετοιμάσω τις πιπερίτσες φοράω πάντα γάντια κουζίνας ή λάτεξ για να μην ερεθιστεί το δέρμα μου. Ψιλοκόβω τη 1 καυτερή πιπερίτσα και την αφήνω κατά μέρος. Χονδροκόβω τις υπόλοιπες πιπερίτσες και τις ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτω το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και χτυπάω καλά τα υλικά, για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να φτιάξω μια κρεμώδη, πυκνόρρευστη σάλτσα.
Τη μεταφέρω σε ένα μέτριο μπολ, προσθέτω τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρω.Για το φιλέτο: Αλατοπιπερώνω τις φέτες του φιλέτου και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψουν καλά. Βάζω στο σκεύος τις φέτες σατομπριάν και τις ψήνω για 2 – 4 λεπτά (για ελαφρύ προς μέτριο ψήσιμο), χωρίς να τις γυρίσω, ώστε να αποκτήσουν τις ωραίες σκουρόχρωμες ραβδώσεις του τηγανιού. Τις γυρίζω με προσοχή με μια ξύλινη σπάτουλα και τις ψήνω για άλλα 2 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Αν τις θέλω καλοψημένες παρατείνω το ψήσιμο για 1 – 2 λεπτά ακόμα, από κάθε πλευρά.
Τις αφήνω να «ξεκουραστούν» για 4 – 5 λεπτά και τις μοιράζω σε πιάτα. Βάζω από 1 – 2 κουτ. σούπας σάλτσα γιαουρτιού σε κάθε μερίδα και σερβίρω αμέσως.

 

 

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.