Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το καυτό τσάι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου στους καπνιστές

Νέα έρευνα λέει ότι από μόνο του το καυτό τσάι δεν αρκεί για να προκαλέσει καρκίνο, πρέπει κάποιος να πίνει αλκοόλ ή να καπνίζει για να τον επηρεάσει αρνητικά.  

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν ζεματιστό τσάι, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν τουλάχιστον πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία. Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι (αλλά όχι αλκοόλ), είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι «η αποχή από το καυτό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν». 

Ειδικοί στη Βρετανία, μια χώρα όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση τσαγιού, επεσήμαναν ότι στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον οισοφάγο, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.