Πως ο συμβιβασμός "σκοτώνει" την σχέση... Τα τέσσερα είδη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε!

Σε όλες τις σχέσεις που έχουμε κάποια στιγμή βάζουμε νερό στο κρασί μας για να τις κρατήσουμε, για να έχουμε ισορροπία, για να δώσουμε στο άλλο άτομο μια ευκαιρία, όπως και αυτό δίνει ευκαιρίες σε εμάς, αν κάνουμε κάποιο λάθος.

Οι τριβές, τα λάθη, οι διαφωνίες είναι και αυτά όλα μέσα στο πρόγραμμα: από το τι θα φάμε το βράδυ, ποιο σαπούνι να αγοράσουμε, που να πάμε διακοπές, το κάθε άτομο στο ζευγάρι μπορεί να έχει μια διαφορετική προτίμηση ή άποψη- παρόλα αυτά διατηρείται μια ισορροπία γιατί μια ο ένας, μια ο άλλος υποχωρεί.

Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν κρατιούνται υγιείς σχέσεις...

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

Πρόβλημα #1. Κρύβετε κάποια στοιχεία του εαυτού σας.

Φοβάστε να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας, τις προτιμήσεις σας, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τους στόχους σας, τις πεποιθήσεις σας ή τους φίλους σας, επειδή ξέρετε ότι ο/η σύντροφός σας θα θυμώσει και δεν θα το δεχτεί. Αυτός ο φόβος εκδηλώνεται όταν λέτε μέσα σας «ας μη του/της πω που πήγα ή ποιον/α είδα σήμερα», ή φοβάστε ότι αν πείτε κάτι ο/η σύντροφός θα ξεσπάσει. Όταν αυτή σας η προφύλαξη είναι το συνηθισμένο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι πάει στραβά. Γιατί φοβάστε να εκδηλωθείτε; Γιατί το άλλο άτομο αισθάνεται απειλημένο από τις επιλογές ή τις προτιμήσεις σας; Όταν κρύβεστε διαρκώς, εκτός που δεν είστε ο εαυτός σας μέσα στη σχέση, το πιθανότερο είναι ότι υποφέρετε από στρες, άγχος, ενδεχομένως κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σταδιακά ξεκινήστε συζητήσεις με τον/τη σύντροφό σας, ρωτήστε τον/τη για τις δικές του προτιμήσεις, ιδέες, αξίες, προσδοκίες. Φροντίστε να γνωρίσετε τους φίλους του/της και να διατηρείτε μια ανοιχτή στάση αποδοχής. Μιλήστε για όσα έχετε στην καρδιά σας σταδιακά, παρατηρήστε πώς τα δέχεται το άλλο άτομο

Πρόβλημα #2 Ανέχεστε την έλλειψη σεβασμού.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβουν οι επιστήμονες που μελετούν τις σχέσεις αν μία σχέση πρόκειται να κρατήσει και τα μέλη της να είναι ικανοποιημένα είναι το κατά πόσο τα μέλη της δείχνουν περιφρόνηση το ένα στο άλλο όταν καυγαδίζουν. Η έλλειψη σεβασμού, η επιθετικότητα και η έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα για μια σχέση. Το ζευγάρι που δε σέβεται ο ένας τον άλλον σταδιακά ψυχραίνεται, τα άτομα απομακρύνονται και οι διαφωνίες αυξάνονται.

Τι μπορείτε να κάνετε: Καταρχήν αποφασίστε ότι θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση! Στη συνέχεια αποφασίστε από κοινού για κάποιους βασικούς τρόπους επικοινωνίας (πχ, να αφήνει ο ένας τον άλλον να μιλήσει χωρίς διακοπές, να μη βρίζει, να μη χρησιμοποιεί άσχημα περιγραφικά επίθετα για τον άλλον, κλπ.). προσπαθήστε να κατανοήσετε την οπτική γωνία του άλλου και να βρείτε μια μέση λύση που θα ικανοποιήσει και τα δύο μέλη.

Πρόβλημα #3 Σημαντική σεξουαλική ασυμβατότητα.

Προφανώς δε μιλάμε για τις πρόσκαιρες δυσκολίες ή ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού (πχ, έντονο στρες σε κάποια φάση, κατάσταση όπως εγκυμοσύνη, λοχεία, κλπ.), αλλά για βαθιές, κρυμμένες ασυμβατότητες που δεν έχουν έρθει ποτέ στην επιφάνεια για συζήτηση. Μπορεί να είναι συγκεκριμένες σεξουαλικές προτιμήσεις, πράγματα που δεν ανέχεστε, που θέλετε να δοκιμάσετε, πεποιθήσεις και πρακτικές σχετικά με τη μονογαμία, την απιστία, τις πολλαπλές σχέσεις, κοκ. Αν δεν έρθουν στην επιφάνεια και δε συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση στον σεξουαλικό τομέα, τίποτα δε θα βελτιωθεί ή θα λυθεί από μόνο του. Αντίθετα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν, θα σας ζορίσουν και θα είστε ακόμα πιο απογοητευμένος/η και σε αδιέξοδο για το τι να κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η σωστή επικοινωνία είναι σημαντική για να ξέρει το κάθε μέλος του ζευγαριού τι θέλει ο άλλος, τι χρειάζεται, ποιες είναι οι βασικές του ανάγκες. Μιλήστε με απλό τρόπο, με επικέντρωση στο παρόν για το τι χρειάζεστε, χωρίς να κάνετε συγκρίσεις με την προηγούμενη σεξουαλική σας ζωή. Ξεκαθαρίστε ποια είναι τα όρια σας. Αποφασίστε αν το σεξουαλικό κομμάτι είναι σημαντικό και διεκδικήστε το. Υπάρχουν και καλές σχέσεις που τα μέλη τους δεν είναι ικανοποιημένα στον τομέα του σεξ, αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Πρόβλημα #4 Μην ανέχεστε τα μεγάλα, συνεχόμενα ψέματα και την εξαπάτηση.

Μικρά ψέματα, ή κατά συνθήκη ψέματα, λέει και ο πιο ειλικρινής άνθρωπος κάποια στιγμή. Τέτοιου είδους μικροψέματα δε βάζουν σε κίνδυνο μία σχέση. Δυστυχώς το χειρότερο για μία σχέση είναι όταν είτε ξεκινάει από ένα μεγάλο ψέμα, ζωτικής σημασίας, είτε όταν στην πορεία το ένα άτομο αρχίζει και εξαπατάει το άλλο. Τα μεγάλα ψέματα είναι σαν ένα οξύ που διαβρώνει και κατατρώει τη σχέση μέχρι που τη διαλύει. Όταν δεν υπάρχει βασική ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ούτε σεβασμός. Την πρώτη φορά μπορείτε να συγχωρήσετε το ψέμα, αν όμως αυτά συνεχίζονται, θα πρέπει να εξετάσετε την κατάσταση σοβαρά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε τον εαυτό σας για ποιο λόγο πραγματικά μένετε σε μία σχέση που το άλλο άτομο σας λέει ψέματα και σας εξαπατάει συστηματικά. Ποιος βαθύτερος φόβος σας κρύβεται πίσω από αυτή σας την ανάγκη; Γιατί δίνετε διαρκώς ευκαιρίες, όταν το άλλο άτομο σας προδίδει συνέχεια; Ξεκαθαρίστε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τη ζωή που θέλετε να έχετε και πάρτε τις αποφάσεις σας. Αξίζετε το καλύτερο!

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ