Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου; Ο ιατρός Μάνος Σάρρας απαντά...

Ένα από τα θέματα που απασχολεί πολύ τους γονείς είναι ποιο θα είναι το τελικό ύψος που θα έχει το παιδί τους όταν ενηλικιωθεί.

Η αγωνία αυτή των γονιών είναι ένα μείγμα ανησυχίας για το αν το παιδί τους αναπτύσσεται κανονικά, αν θα τους μοιάσει (θα είναι ψηλό σαν τον πατέρα του;) και αν μπορούν να παρέμβουν σε αυτή τη διαδικασία της ανάπτυξης.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί με σχετική ακρίβεια από το γιατρό σας υπολογίζοντας ορισμένες παραμέτρους και παρακολουθώντας την ανάπτυξη του παιδιού. Γενικά ο ρυθμός ανάπτυξης του σκελετού είναι υψηλός κατά την βρεφική ηλικία, επιβραδύνεται κατά την παιδική και επιταχύνεται στον μέγιστο βαθμό κατά την εφηβεία.

Η αύξηση του αναστήματος επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του μήκους των μακρών κυρίως οστών (π.χ. του μηριαίου και της κνήμης) αλλά και της σπονδυλικής στήλης. Για την σταδιακή αυτή επιμήκυνση των οστών είναι υπεύθυνο το ειδικό όργανο αυξήσεως που βρίσκεται στα άκρα κάθε οστού (εγγύς των αρθρώσεων) και ονομάζεται «αυξητική πλάκα».

Το ύψος του παιδιού είναι γενετικά προκαθορισμένο από το DNA του πατέρα και της μητέρας. Μία πρώτη προσέγγιση στο προσδοκώμενο ύψος του παιδιού έχουμε εάν υπολογίσουμε το μέσο ύψος του πατέρα και της μητέρας προσθέτοντας 6.5 cm εάν πρόκειται για αγόρι και αφαιρώντας 6.5 cm αντίστοιχα εάν πρόκειται για κορίτσι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του δρ. Μάνου Σάρρα στο athloclinic.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ