Χρυσοί Σκούφοι & Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Η γαστρονομία του αύριο μέσα από την διαχρονική δύναμη του Αθηνοράματος

Έχουν περάσει αισίως πάνω από 40 χρόνια από το 1976, όταν το «αθηνόραμα» καθιέρωσε στήλη κριτικής εστιατορίων ήδη από τα πρώτα του τεύχη, και 25 από τους πρώτους Χρυσούς Σκούφους.

 

Δίπλα στους καταξιωμένους Χρυσούς Σκούφους, το «αθηνόραμα» δημιουργεί ένα νέο γαστρονομικό θεσμό, τιμώντας και βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια­ ελληνικής κουζίνας της χώρας. Στις 26/2 θα απονεμηθούν οι Χρυσοί Σκούφοι στην Αθήνα και στις 20/3 τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη. Μείνετε συντονισμένοι για τις εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής η γαστρονομία στην Ελλάδα απογειώθηκε, πράγμα που επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο από τα καταξιωμένα γαστρονομικά βραβεία του «α». Η Αθήνα έχει εξελιχτεί σε γευστική μητρόπολη που δονείται από τις δικές της και τις διεθνείς γευστικές τάσεις, τα VIP νησιά μας –Μύκονος και Σαντορίνη– ανεβάζουν διαρκώς γαστρονομικές στροφές, καλά εστιατόρια ξεφυτρώνουν και στα υπόλοιπα νησιά και τόπους διακοπών.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι Απόστολος Αλτάνης, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Παρίκος, Αθηναγόρας Κωστάκος και Έκτορας Μποτρίνι θα μαγειρέψουν το μενού της τελετής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη
 

Μέσα σε αυτό το τοπίο ζούμε ταυτόχρονα μια «γαλανόλευκη» γαστρονομική άνοιξη που μαγειρεύεται σε γκουρμέ εστιατόρια και ψαγμένες παραδοσιακές ταβέρνες απ’ άκρου εις άκρον της χώρας. Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Ενώ η προσπάθεια επιβράβευσης ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων το 1994, η ελληνική κουζίνα δεν ήταν ακόμη σε τέτοιο επίπεδο. Παρά τις προσπάθειές μας, τα πρώτα δύο χρόνια κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η πρώτη χρυσή τριπλέτα της ελληνικής κουζίνας εμφανίζεται το 1996 και δεν είναι άλλη από τη «Βιτρίνα», το «Βαρούλκο» και τη «Ρένα της Φτελιάς».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο & το athinorama.gr, για πρώτη φορά ευφάνταστα μαγειρικά μυα­λά παίρνουν το ελληνικό γευστικό απόσταγμα, το φιλτράρουν και το σερβίρουν με νεωτεριστικό και δημιουργικό τρόπο.

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη βράβευση της ελληνικής κουζίνας είναι η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο­ επίπεδο το 2003, ενώ από εκεί και πέρα μέχρι και πέρυσι τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας ανακοινώνονται τη βραδιά της απονομής των Χρυσών Σκούφων.
Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η Νέα Ελληνική Κουζίνα διαμορφώνεται βήμα βήμα, πατώντας στις βάσεις της παράδοσης και την ίδια στιγμή διευρύνοντας τα όριά της με σύγχρονες τεχνικές, conceptual προσεγγίσεις και ώσμωση με ξένες επιρροές.

Είναι λογικό να επιθυμούν οι Έλληνες σεφ να εκφράσουν τις σύγχρονες γεύσεις του σήμερα, αλλά αυτό δημιουργεί αρκετές γκρίζες ζώνες και συγχύσεις. Φέτος, κατά τη διάρκεια του σαφάρι γευσιγνωσίας εστιατορίων σε όλη την επικράτεια, δοκιμάσαμε πολλούς επιτυχημένους νεωτερισμούς, αλλά ήταν αρκετές οι φορές που βρεθήκαμε μπροστά σε πιάτα με ελληνική ονοματολογία αλλά και καινούργιες τεχνικές και ιδέες από ξένες κουζίνες, οι οποίες εντέλει κατέληγαν να τα απομακρύνουν από το πνεύμα της κοινής μας γευστικής γλώσσας.

Ακριβώς γι’ αυτό το «α», παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, κάνει τα κριτήρια του χαρακτηρισμού της κουζίνας ενός εστιατορίου ως ελληνικής πιο αυστηρά, μια και πιστεύει ότι χρειάζεται να ενισχυθούν ουσιαστικά η ταυτότητά και η αναγνωρισιμότητά της.

Χωρίς να χάσουν τη διάθεση της ανανέωσης και τον πυρετό του πειραματισμού, οι σεφ μας είναι­ ανάγκη να μελετήσουν και να κατανοήσουν εις βάθος το λεξικό και το συντακτικό της ελληνικής παράδοσης, έτσι ώστε οι δημιουργίες τους να διατηρούν ζωντανό το νήμα με αυτή.

Δεν εννοούμε, φυσικά, να αρκεστούμε στην επανάληψη κλασικών γεύσεων από την αστική κουζίνα και τις τοπικές παραδόσεις, πιστεύουμε όμως ότι το απόσταγμα της ελληνικότητας με το οποίο είναι εξοικειωμένη η πλειονότητα των Ελλήνων πρέπει να διατρέχει τις νέες δημιουργίες.


Το «αθηνόραμα», το οποίο φιλοδοξεί να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο την εξέλιξη της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας, αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά δημιουργώντας ένα νέο θεσμό: πλέον τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανεξαρτητοποιούνται από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων και αποκτούν τη δική τους τελετή απονομής με έδρα τη Θεσσαλονίκη!

Έτσι, λοιπόν, το 2018 το «α» διοργανώνει δύο διαφορετικές τελετές απονομής. Στις 26/2 θα απονεμηθούν στη «Μεγάλη Βρεταννία» οι Χρυσοί Σκούφοι, τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας δηλαδή στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους.

Το μενού της βραδιάς έχουν δημιουργήσει και θα μαγειρέψουν πέντε νέοι Έλληνες σεφ που δια­πρέπουν στις κουζίνες κορυφαίων τριάστερων εστιατορίων στο εξωτερικό (οι Γιώργος Κατάρας και Θάνος Φέσκος από το «Geranium» στην Κοπεγχάγη, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας από το «Maaemo» στο Όσλο, ο Μιχάλης Παπαφίλης από το «Epicure» και ο Φίλιππος Χρονόπουλος από το «Restaurant du Palais Royal», αμφότερα στο Παρίσι).

Κατόπιν, στις 20/3, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη, θα απονεμηθούν για πρώτη φορά τα ανεξάρτητα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στα καλύτερα εστιατόρια που δημιουργούν ελληνική κουζίνα. Το μενού της τελετής έχουν δημιουργήσει και θα μαγειρέψουν οι Απόστολος Αλτάνης («Regency Casino» και «Hyatt Regency», Θεσσαλονίκη), Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη), Αθηναγόρας Κωστάκος (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), Έκτορας Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»).

Η περσινή απονομή στα δύο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, το «Etrusco» και το «Funky Gourmet», αμφότερα βραβευμένα με δύο Χρυσούς Σκούφους, από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά
 

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 

  • Χορηγοί
  • Acqua Panna - S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan 
  • Υποστηρικτές
  • Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος, Κτήμα Κεχρή 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 

  • Χορηγοί 
  • METRO Cash & Carry, Acqua Panna - S.Pellegrino, Unilever Food Solutions, Nespresso Professional, Mπάρμπα Στάθης 

Υποστηρικτές 

  • Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Αλάτι Δαδακαρίδη Α.Ε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ