Γλυκός πειρασμός από τον αρτίστα της ζαχαροπλαστικής, Στέλιο Παρλιάρο - Υπέροχα πυραμιδάκια με σοκολάτα γκανάζ!

Φτιάξτε τα και... αν μπορείτε, αντισταθείτε στο τελευταίο!

ΥΛΙΚΑ

Σοκολάτα

600 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν-μαρί
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

Μπισκότο

7 κρόκοι αυγών
7 ασπράδια αυγών
1 αυγό ολόκληρο
225 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
25 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Ευχαριστούμε την Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μερίδες: περίπου 30, Προετοιμασία: 1½ ώρα, Ψήσιμο: 10΄-12΄, Αναμονή: περίπου 3 ώρες

Σοκολάτα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει τη ρίχνουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει τη μορφή παχύρρευστης κρέμας. Προσοχή να μην την αφήσουμε τόσο ώστε να σφίξει εντελώς έτσι ώστε να μπορέσουμε πιο εύκολα να την αλείψουμε.

Μπισκότο

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους, μαζί με το ολόκληρο αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο. Χτυπάμε σε αυτόν τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας και προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, κατά προτίμηση με μία σπάτουλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα.

Σε μία λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης ρίχνουμε λίγο από το μείγμα και το απλώνουμε με μία παλέτα, σε πάχος 2-3 χιλιοστά, σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180°C για 10-12 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ανοικτό, χρυσαφένιο χρώμα. (Επειδή το μείγμα θα περισσέψει, επαναλαμβάνουμε το ψήσιμο, μέχρι να μην έχουμε άλλο).

Θα βγουν 4 πλάκες μπισκότου 27×37 εκ. περίπου. Βγάζουμε το μπισκότο από το φούρνο και το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.

Συναρμολόγηση

Αλείφουμε το ένα μπισκότο με μια λεπτή στρώση κρέμας σοκολάτα, σκεπάζουμε με το δεύτερο μπισκότο, το αλείφουμε και αυτό με σοκολάτα και τοποθετούμε από πάνω το τρίτο μπισκότο. Έπειτα κόβουμε το γλυκό στη μέση (κατά πλάτος) έτσι ώστε να πάρουμε δύο ίδια κομμάτια.

Αλείφουμε την επιφάνεια του ενός κομματιού με σοκολάτα και από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να παγώσουν οι στρώσεις. Έπειτα κόβουμε με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω τις πλευρές για να τις ισιώσουμε (ό,τι κόβουμε δεν το πετάμε, το τρώμε…) και κόβουμε το γλυκό σε 3 μακρόστενα κομμάτια ίσου πάχους.

Αλείφουμε το τέταρτο φύλλο μπισκότου με σοκολάτα. Τοποθετούμε ένα-ένα τα μακρόστενα κομμάτια στην άκρη του πάγκου εργασίας, παράλληλα προς αυτόν. Με το μαχαίρι του ψωμιού τα κόβουμε διαγώνια στη μέση έχοντας ως οδηγό την άκρη του πάγκου. Έτσι, θα σχηματιστούν δύο μακρόστενες τριγωνικές λωρίδες από το κάθε κομμάτι. Αλείφουμε τη μία λωρίδα (από την πλευρά που είναι το μπισκότο) με σοκολάτα.

Κολλάμε επάνω της την άλλη λωρίδα (πάλι από την πλευρά του μπισκότου) δημιουργώντας έτσι μια πυραμίδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες λωρίδες. Βάζουμε μία-μία τις πυραμίδες πάνω στο τέταρτο φύλλο μπισκότου που έχουμε ήδη αλείψει με την κρέμα.

Κόβουμε το μπισκότο με ένα μαχαίρι ξεχωρίζοντας έτσι τις πυραμίδες, οι οποίες τώρα θα έχουν αποκτήσει βάση. Αλείφουμε τις πυραμίδες γύρω-γύρω με την υπόλοιπη κρέμα. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει η σοκολάτα. Τέλος, κόβουμε τις πυραμίδες σε φέτες πάχους 1 εκ. και σερβίρουμε. Το γλυκό αυτό διατηρείται για τουλάχιστον 20 ημέρες στο ψυγείο.

WHO IS WHO

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ