Ας αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας... 9 + 1 tips για να νιώσουμε όμορφα στο λεπτό!

Μερικά απλά πράγματα, που ίσως μας διαφεύγουν, αρκούν για να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να νιώσουμε καλά μαζί του.

Συνεχίστε με πίστη και αισιοδοξία.

Πράγματι, στη ζωή υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες που μερικές φορές είναι εντελώς ανεξέλεγκτα και δε σχετίζονται με κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε. Αν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, βρείτε τη λύση. Αν δεν έχει συγκεκριμένη λύση, βρείτε έναν τρόπο να το διαχειριστείτε. Σε κάθε περίπτωση, κατευθύνετε την ενέργειά σας σε κάτι θετικό.

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο varvogli.gr

Γνωρίστε και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας.

Ποια είναι τα προτερήματά σας; Τα δυνατά σας σημεία; Τι κάνετε καλά; Τι κάνατε καλά ως παιδί; Ποια ήταν τα προτερήματά σας στην παιδική σας ηλικία; Όλα αυτά είναι εσωτερικές πηγές δύναμης που πιθανότατα τις έχετε θάψει βαθιά μέσα σας επειδή δε νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας. Εμπιστευθείτε την εσωτερική σας δύναμη, το ένστικτό σας, σταματήστε να ρίχνετε ευθύνες στους άλλους (ακόμα και αν έχετε δίκαιο) και καλλιεργήστε τα προτερήματά σας.

Καλλιεργήστε και αξιοποιήστε την εσωτερική σας δύναμη.

Τώρα που εντοπίσατε τα δυνατά σας σημεία, έφτασε η ώρα να τα αξιοποιήσετε! Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα προτερήματά σας στην καθημερινότητά σας, πιστέψτε ότι η εξυπνάδα και οι ικανότητές σας μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάθε τι στη ζωή σας. Αντί να σηκώνετε τα χέρια ψηλά στις δυσκολίες, βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο να τις αντιμετωπίσετε ή να τις προσπεράσετε, ακολουθώντας έναν δικό σας στόχο.

Μάθετε να ελέγχετε τις σκέψεις σας.

Ξέρετε ότι ακόμα και οι πιο θετικοί άνθρωποι κάνουν κάποιες αρνητικές σκέψεις; Έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος νους! Αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο που σκέφτεται θετικά είναι ότι δεν αφήνει το μυαλό του να μηρυκάζει τις αρνητικές σκέψεις, μαθαίνει να τις προσπερνάει και να τις απορρίπτει, σε σημείο που τελικά δεν τις παρατηρεί! Εξασκηθείτε να σκέφτεστε θετικά, να εξετάζετε αν αυτό που φοβάστε είναι ρεαλιστικό, είναι πιθανό, είναι κοντινό… Μάθετε να απορρίπτετε τις αρνητικές σκέψεις και να διαλέγετε θετικές.

Συμφιλιωθείτε με τη ζωή.

Να θυμάστε ότι η ζωή δεν έχει σχέδιο να σας βάζει τρικλοποδιές, αλλά ούτε και σας χρωστάει κάτι. Η ζωή δε μας τιμωρεί. Εμείς βλέπουμε τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και τιμωρούμε τον εαυτό σας. Μάθετε να εκτιμάτε τη ζωή και να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται.

Μάθετε να θέλετε αυτό που έχετε για να έχετε αυτό που θέλετε.

Τι προσδοκίες έχετε από τη ζωή σας; Αν διαρκώς βλέπετε τα όσα δεν έχετε, αυτό δε σας επιτρέπει να εκτιμήσετε και να ευχαριστηθείτε αυτά που έχετε. Φυσικά δε λέω ότι κανείς δεν πρέπει να έχει επιθυμίες ή προσδοκίες, αλλά καλό είναι να μην φτάνει σε υπερβολές, όταν οι επιθυμίες του είναι τέτοιες που τον μπλοκάρουν και δεν του επιτρέπουν να αξιοποιήσει και να ευχαριστηθεί το παρόν του.

Μην τα παίρνετε όλα προσωπικά.

Ναι, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σας πει κάτι άσχημο κατάμουτρα, θα σας κοροϊδέψει, θα σας προσβάλλει, θα σας κουτσομπολέψει. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πρόβλημα του άλλου ατόμου, όχι δικό σας. Μάθετε να μην παίρνετε κατάκαρδα αυτές τις προσβολές, μάθετε να τις προσπερνάτε και να φέρεστε με τρόπο που να δείχνει την ανωτερότητά σας.

Να θυμάστε ότι η απογοήτευση είναι μέρος της ζωής.

Δεν υπάρχει το τέλειο, υπάρχουν πολλές ωραίες στιγμές, υπάρχουν θετικά, υπάρχουν αρνητικά, υπάρχει και η απογοήτευση και είναι και αυτή μέρος της ζωής. Τι σας διδάσκει η απογοήτευση που πήρατε; Αντί να κολλήσετε στο αρνητικό συναίσθημα, αξιοποιήστε αυτό που μάθατε για να πάτε παρακάτω στη ζωή σας.

Αντικρίστε τους φόβους σας.

Tο «ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό» ισχύει! Ποια πράγματα φοβάστε στη ζωή; Μικρά ή μεγάλα; Αντί να τρέχετε να κρυφτείτε και να τα αποφεύγετε, δοκιμάστε κάτι τελείως διαφορετικό! Εκθέστε τον εαυτό σας σε κάτι τόσο δα μικρούτσικο από αυτό που φοβάστε, κάθε μέρα, σταδιακά, και αντιμετωπίστε τον φόβο σας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας.

Είστε διαρκώς σε αντιπαράθεση με τον εαυτό σας; Δε σας αρέσουν κάποια στοιχεία του; Αντί να γκρινιάζετε γι’ αυτά χωρίς να κάνετε τίποτα, ξεκινήστε να αλλάξετε τον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε! Καταρχήν, όπως είπαμε και παραπάνω, αναγνωρίστε και αγκαλιάστε τα προτερήματά σας. Στη συνέχεια, αφήστε τα δυνατά σας σημεία να φανούν στην καθημερινή σας συμπεριφορά και στις επιλογές που κάνετε. Αν αποφασίσετε να αγαπήσετε τον εαυτό σας αυτό σημαίνει ότι θα χαράξετε μια νέα πορεία ζωής. Και ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να σταματήσετε να κάνετε αυτά που σας στεναχωρούν και σας πληγώνουν.

Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ