Στις Βρυξέλλες μεταφέρει την έδρα του ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ -καλό νέο δεν θα το λεγες αυτό ...

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με στόχο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής του, την αμεσότερη πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης για τις θυγατρικές εταιρείες του.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με στόχο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής του, την αμεσότερη πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τη δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης για τις θυγατρικές εταιρείες του.



Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα πραγματοποιηθεί με τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco SA, εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα της Βρυξέλλες. Οι μέτοχοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco SA που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους η διοίκηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είχε ενημερώσει ότι "διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".
Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση τον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου οι συνολικές υποχρεώσεις της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ανέρχονται στα 1,99 δισ. ευρώ, εκ των οποίων. οι βραχυπρόθεσμες είναι 1,17 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της στο ΧΑ η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
1. Την 13η Σεπτεμβρίου 2013 τα διοικητικά συμβούλια της "ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ" (στο εξής "ΒΙΟΧΑΛΚΟ") και της Viohalco SΑ εταιρείας συμμετοχών, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με έδρα το Βέλγιο: 1) απεφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή  συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω συγχώνευση της εταιρείας Viohalco SΑ με την εταιρεία Compagnie Financière et de Développement Industriel SA (στο εξής "Cofidin SA") με έδρα το Βέλγιο, 2) όρισαν ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 30.6.2013, 3) αποφάσισαν τη σύνταξη του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και των εκθέσεων των διοικητικών  συμβουλίων για τη διασυνοριακή συγχώνευση 4) ενέκριναν  τις προπαρασκευαστικές ενέργειες των δύο εταιρειών για τον διορισμό κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα από το εμποροδικείο των Βρυξελλών για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 και του άρθρου 772/9 του Βελγικού Κώδικα Εταιρειών, και 5) παρέσχαν την εντολή να γίνουν οι κατα τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.
2. Την 16η Σεπτεμβρίου 2013, σε δεύτερη συναφή συνεδρίασή τους τα διοικητικά συμβούλια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της Viohalco SΑ: 1) ενέκριναν  το  κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης, 2) όρισαν εκπροσώπους για την υπογραφή του, και 3) παρέσχαν εντολή να γίνουν οι κατά τον νόμο απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.
3. Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιρειών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30.6.2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 772 του Βελγικού Κώδικα  Εταιρειών και του ελληνικού νόμου 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2005/56/ΕΚ σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών.
4. Στο πλαίσιο της σχεδιασθείσης αναδιάρθρωσης,  η απορροφώσα εταιρεία Viohalco SA εν συνεχεία θα απορροφήσει την εταιρεία Cofidin S.A., επίσης εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Βέλγιο και μέτοχο κατά 13,3% της απορροφώμενης ελληνικής εταιρείας ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Συνεπεία της ολοκλήρωσης των παραπάνω συγχωνεύσεων, οι μέτοχοι της εταιρείας ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με εισηγμένες μετοχές της απορροφώσας εταιρείας Viohalco SA που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. H σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε μία μετοχή της Viohalco SA για κάθε μία μετοχή της BΙΟΧΑΛΚΟ.
5. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών και των κατά περίπτωση αρμοδίων εποπτικών αρχών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός  του Νοεμβρίου 2013.  
6. Με την αναδιάρθρωση σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών.
7.  Η εταιρεία σύμφωνα με το νόμο θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τη διαδικασία  συγχώνευσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ