Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το βράδυ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να «ξεσπάσετε» στο φαγητό - Δείτε γιατί!

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ενδώσουν σε υπερφαγία το βράδυ, ειδικά εάν νιώθουν στρεσαρισμένοι.

«Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζοντας αυτόν τον κίνδυνο, θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης φαγητού, είτε τρώγοντας νωρίτερα μέσα στην ημέρα είτε βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Susan Carnell, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, και το πεπτίδιο YY, μια ορμόνη που συνδέεται με το αίσθημα πληρότητας.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 32 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 50 ετών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υπερφαγίας και είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.

Στη μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες παρέμεναν νηστικοί επί οκτώ ώρες και στη συνέχεια λάμβαναν ένα γεύμα 608 θερμίδων σε υγρή μορφή στις 9 π.μ. ή στις 4 μ.μ. Περίπου δύο ώρες μετά από αυτό το γεύμα, υποβάλλονταν σε διαδικασία στρες τοποθετώντας το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό επί δύο λεπτά, σύμφωνα με το healthday.com.

Μετά από 30 λεπτά τους προσφέρονταν μπουφές με πίτσα, τσιπς, μπισκότα και καραμέλες με επικάλυψη σοκολάτας.

Στη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση τόσο της ορμόνης της πείνας, όσο και της ορμόνης της πληρότητας.

Σύμφωνα με την ομάδα της Carnell, τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας αυξήθηκαν και της πληρότητας μειώθηκαν περισσότερο το βράδυ σε σχέση με το πρωί.

Η διαδικασία στρες φάνηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης ακόμη περισσότερο, αλλά μόνο το βράδυ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «το βράδυ αποτελεί ζώνη υψηλού κινδύνου για την υπερφαγία, ειδικά αν είστε αγχωμένοι και με τάσεις επεισοδιακής υπερφαγίας» τονίζει η Carnell.

Η μελέτη διαπίστωσε τέλος, ότι η επίδραση των ορμονών στην όρεξη ήταν μεγαλύτερη σε όσους έχουν επεισόδια υπερφαγίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ