Vintage - Ντέμπορα Κερ: Η ιστορία μιας αριστοκράτισσας που έγινε σταρ του Χόλιγουντ - Άφησε εποχή με ένα φιλί και με φανταστικές τουαλέτες

Η βρετανίδα ηθοποιός Ντέμπορα Κερ ήταν η ηρωίδα των πασίγνωστων ταινιών «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» με συμπρωταγωνιστή της τον Μπαρτ Λάνκαστερ και «Ο βασιλιάς και εγώ» με τον Γιούλ Μπρίνερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ατζέντη της η διάσημη ηθοποιός που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του Χόλιγουντ και είχε προταθεί έξι φορές για Όσκαρ, πέθανε το σπίτι της στα 86 της το 2007 στο Σάφοκ στο ανατολικό τμήμα της Βρετανίας μετά από επιδείνωση της ήδη ευαίσθητης υγείας της, αφού επί πολλά χρόνια έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. 

 

 

 

Με αφορμή την επέτειο γέννησης της στις 30/9/1921 το eirinika παρουσιάζει αφιέρωμα στην  Ντέμπορα Κερ

 

 

Η ασθένειά της την ανάγκασε να αφήσει την Ελβετία όπου ζούσε με τον δεύτερο σύζυγό της από το 1960, για να επιστρέψει στην Αγγλία. Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα Πίτερ Φίρτελ και είχε δύο κόρες και τρία εγγόνια.

 

 

Χωρίς να είναι εκθαμβωτικά όμορφη, ανήκε στις αριστοκρατικές φιγούρες του κινηματογράφου και μοιράστηκε τη μεγάλη οθόνη με μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο Κάρι Γκραντ, ο Μπαρτ Λάνκαστερ καλ.

 

 

Η Ντέμπορα Τζέιν Κερ-Τρίμερ γεννήθηκε στο Έλενσμπουργκ της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1921. Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια μπαλέτου στο Λονδίνο (οι γονείς της μετακόμισαν στο Μπρίστολ της Αγγλίας), αν και πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι παραήταν ψηλή για μπαλαρίνα και στράφηκε στην υποκριτική. 

 

 

Σε μια παράσταση στο Ανοικτό Θέατρο του Ρίτζεντ Παρκ την "εντόπισαν" ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Άτκινς και ο κυνηγός ταλέντων Τζον Γκλίντον και τότε άρχισαν όλα...

 

H σκηνή του περίφημου φιλιού 

 

 

Στα 18 της είχε ήδη το πρώτο της πενταετές συμβόλαιο, ενώ εμφανιζόταν σε βρετανικά θέατρα όπου ψυχαγωγούσε τους στρατιώτες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ηλικία των 20 χρόνων, η Κερ έπαιξε σε δύο μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες: στο «Η ζωή και ο θάνατος του συνταγματάρχη Μπλιμπ» και «Perfect Straingers».

 

Μετά τον πόλεμο, έδωσε μια συγκινητική ερμηνεία ως καλόγρια στον «Μαύρο νάρκισσο» των Μάικλ Πάουελ και Εμεριχ Πρεσμπέργκερ και βρέθηκε με ένα πολλά υποσχόμενο εισιτήριο για Χόλιγουντ με χρηματοδότηση από την MGM.

 

Στην «Πόλη των Αγγέλων» έγινε η κομψή Αγγλίδα κυρία. Πέτυχε στο Μπρόντγουεϊ με το θεατρικό «Τσάι και συμπάθεια» επαναλαμβάνοντάς το στο σελιλόιντ. Ένα ευγενικό πρότυπο που καταρρίφθηκε το 1953 με την εικόνα της λάγνας συζύγου στο «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» (From Here to Eternity, 1953), του Φρεντ Τσίνεμαν και την περίφημη παθιασμένη ερωτική σκηνή στην παραλία με τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Ο ρόλος της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

 

Τις υπόλοιπες πέντε οσκαρικές της υποψηφιότητες, η Ντέμπορα Κερ τις κέρδισε για τους ρόλους της στα φιλμ «Edward, My Son» (1949) του Τζορτζ Κιούκορ, «The King and I» (1957) του Γουόλτερ Λανγκ στο πλευρό του Γιουλ Μπρίνερ, «Ηeaven knows, Mr Αlison» (1957) του Τζον Χιούστον πλάι στον Ρόμπερτ Μίτσαμ, «Separate Τables» (1958) του Ντέλμπερτ Μαν δίπλα στη Ρίτα Χέιγουορθ και τον Μπαρτ Λάνκαστερ και «The Sundowners» (1961) του Φρεντ Τσίνεμαν πλάι στους Ρόμπερτ Μίτσαμ και Πίτερ Ουστίνοφ. 

 

 

Quo Vadis η πρωταγωνίστρια Ντεμπορα Κερ σε ολο της το μεγαλείο

 

 

Η Ντέμπορα Κερ υπήρξε και «κορίτσι του Μποντ» στην ταινία Casino Royale του 1967. Συνολικά συμμετείχε σε 45 ταινίες, αν και ο δικός της αγαπημένος ρόλος λέγεται ότι ήταν αυτός της Λόρα Ρέινολντς στο θεατρικό "Τσάι και Συμπάθεια". 

 

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τη βράβευσε το 1994 με ένα τιμητικό Όσκαρ για "την απαράμιλλη χάρη και ομορφιά μιας αφοσιωμένης ηθοποιού που η κινηματογραφικής της καριέρα ήταν πάντοτε σύμβολο τελειότητας, πειθαρχίας και κομψότητας". 

 

 

Ενας μεγάλος έρωτας 1957 με τον Κάρι Γκράντ 

 

Ένας πλέι μπόι και μια τραγουδίστρια συναντιούνται στο υπερατλαντικό ταξίδι ενός πλοίου κι ερωτεύονται. Καθώς είναι και οι δύο αρραβωνιασμένοι, συμφωνούν να δώσουν ραντεβού σε έξι μήνες στην κορυφή του Empire State Building για να ξεκαθαρίσουν τη σχέση τους.

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ