ΗΠΑ: Πυρετώδεις προσπάθειες στη γερουσία για τη διάσωση του ομοσπονδιακού κράτους

Με δύο νέεες συνεδριάσεις και νέα ψηφοφορία

Πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ το διήμερο Κυριακής - Δευτέρας, στην προσπάθεια να αποτραπεί η παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι το νομοθετικό σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Κυριακή και θα εργαστεί για «όσο διάστημα χρειαστεί» για να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο.

Η αποτυχία συμφωνίας οδήγησε στην παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (στις ΗΠΑ), μία κατάσταση που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

Παράλληλα  ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία τη Δευτέρα στη 1:00, τοπική ώρα - 08:00, ώρα Ελλάδας για την υιοθέτηση νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου, εκτός και αν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν να διεξαχθεί η ψηφοφορία νωρίτερα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ση 01:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, εκτός κι αν υπάρχει επιθυμία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 

Στο μεταξύ χθες και την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί βρίσκονταν στο Κογκρέσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κατήγγειλε ότι οι Δημοκρατικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το πολιτικό αδιέξοδο. «Κάνουμε πολλά γελοία πράγματα στην Ουάσινγκτον, όμως αυτό είναι καθαρή τρέλα», σχολίασε.

Η παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους είναι βαρύ πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλωστε, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά όταν το ίδιο κόμμα ελέγχει τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο. 

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από τη Δευτέρα, εκτός κι αν στο μεταξύ επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

Ήδη, στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας παρέμεινε κλειστό για το κοινό το σαββατοκύριακο. «Υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες που προετοιμάζονται να περάσουν έξι μήνες στο Κουβέιτ και ανησυχούν ότι δεν θα πληρωθούν αμέσως. Είναι αδιανόητο», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Από χθες ο Τραμπ έχει εντείνει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, όμως μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ σχολίασε ειρωνικά τη δυσκολία του να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με ένα πρόεδρο «που αλλάζει απόψεις συνέχεια».

Βολές Τραμπ κατά Δημοκρατικών για την αναστολή λειτουργείας του ομοσπονδιακού κράτους

Το πόσο διάστημα θα διαρκέσει η παύση λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορεί να προβλεφθεί.  Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

«Είναι η πρώτη επέτειος της προεδρίας μου και οι Δημοκρατικοί θέλησαν να μου κάνουν ένα ωραίο δώρο», έγραψε ειρωνικά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το AFP

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ