Φούρνοι μικροκυμάτων: 7,7 εκατ. τόνοι διοξειδίου άνθρακα ετησίως στην ΕΕ- Όσο εκπέμπουν 6,8 εκατ. οχήματα

Μια καινούρια ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη που ερευνά το αν και σε πιο βαθμό οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά επιβαρύνουν το περιβάλλον έφερε στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι φούρνοι μικροκυμάτων βλάπτουν το περιβάλλον σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι, από τη χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε λειτουργία τουλάχιστον 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων, που καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, τα οποία ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπολόγισαν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατ. οχημάτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον έχει η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων, αναφέρουν οι ειδικοί. Μια συσκευή χρησιμοποιεί 573 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού όσο διαρκεί η ζωή της (σχεδόν οκτώ χρόνια), δηλαδή όσο θα κάψει μια λάμπα LED των επτά βατ, αν μείνει αναμμένη συνεχώς για οκτώ χρόνια.

Τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων μικροκυμάτων, καθώς και τα απόβλητα που προκύπτουν όταν αυτοί πετιούνται, κάνουν επίσης κακό στο περιβάλλον.

Η τεχνολογική πρόοδος σε συνάρτηση με την πτώση των τιμών στις εν λόγω συσκευές έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουμε συχνά φούρνους μικροκυμάτων χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία σήμερα οι άνθρωποι κρατούν τον ίδιο φούρνο για περίπου 7 χρόνια, ενώ στο παρελθόν (μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990) χρησιμοποιούσαν τον ίδιο φούρνο για περίπου μια δεκαπενταετία.

Το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τους 185.000 τόνους (περίπου 16 εκατομμύρια πεταμένες συσκευές), επισημαίνουν οι ειδικοί. Την ίδια ώρα για την αποφυγή των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, συνιστάται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σωστότερη χρήση εκ μέρους όσων ζεσταίνουν το φαγητό τους (ή «μαγειρεύουν») σε φούρνο μικροκυμάτων.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ