Smile: Παγκόσμια ημέρα των ντόνατς σήμερα: 2,4 δισ. καταναλώνουν οι Αμερικάνοι ετησίως! Πως θα τα φτιάξετε λοιπόν; (φωτό-συνταγές)

Μετά τα παγωμένα γιαούρτια και τα cupcakes, τα ντόνατς έρχονται να αποτελέσουν τη νέα μόδα στα γλυκά σνακς (αν και δεν είναι λίγοι και αυτοί που προτιμούν την αλμυρή εκδοχή τους), προσφέροντας απόλαυση και εκατοντάδες θερμίδες.

Μετά τα παγωμένα γιαούρτια και τα cupcakes, τα ντόνατς έρχονται να αποτελέσουν τη νέα μόδα στα γλυκά σνακς (αν και δεν είναι λίγοι και αυτοί που προτιμούν την αλμυρή εκδοχή τους), προσφέροντας απόλαυση και εκατοντάδες θερμίδες.

Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στα αφράτα και χορταστικά ντόνατς, αλλά αναζητάτε μία λίγο πιο υγιεινή εναλλακτική τους, προτείνουμε να τα φτιάξετε στο σπίτι! Είναι εύκολο και, παρέα με τα παιδιά, μπορεί να γίνει και διασκεδαστικό!

Ντόνατς γεμιστά με νουτέλα και γλάσσο σοκολάτας: Τα απόλυτα



Τι θα χρειαστείτε:
Υλικά για τη ζύμη:     Υλικά για το γλάσο:
1 κιλό αλεύρι extra δυνατό (μωβ συσκευασία)
100 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
300 γρ. γάλα
1 1/2 κ.γ. βανίλια
50 γρ. νωπή μαγιά ή 1 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή
5 γρ. αλάτι
5 γρ. κανέλα
2 γρ. μοσχοκάρυδο
λάδι για τηγάνισμα (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)     1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
3 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος

Τι θα κάνετε:

Σε ένα μπόλ χτυπάτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια. Προσθέτετε το αλεύρι, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά έως ότου γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.

Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με το ζυμάρι ένα μετρίου πάχους φύλλο. Με ένα φλιτζάνι του τσαγιού κόβετε στρογγυλά ζυμαράκια και με τον δείκτη ανοίγετε τρύπα στο κέντρο.

Τηγανίζετε σε ζεστό λάδι μέχρι τα ντόνατς να πάρουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα στεγνώνετε σε πιάτο με πετσέτα ή χαρτοπετσέτα και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή με το γλάσσο που έχετε φτιάξει.

Το γλάσσο είναι πολύ εύκολο: Βάζετε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάτε έως ότου γίνουν ένα ωραίο μείγμα. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτό βάζετε λίγο νεράκι να αραιώσει!

Tip: Εάν θέλετε να είναι γεμιστά με τη nutella, τη στιγμή που θα κόψετε στρογγυλά ζυμαράκια με το φλιτζάνι θα κόψετε κάποια επιπλέον για να βάλετε στο ένα κομμάτι τη nutella και να βάλουμε σαν "καπάκι" το άλλο ζυμαράκι πατώντας το στις άκρες με βρεγμένα χέρια για να κολλήσει καλά και μετά το βάζετε στο τηγάνι.

Συνταγή από: Sintagespareas.gr

Ντόνατς με μήλα και καραμέλα: Τα «light»



Τι θα χρειαστείτε:

150 -180 γρ. γάλα
2 κουταλάκια μαγιά σε σκόνη
2 κουταλάκια αλάτι
3 μέτρια αυγά ελαφρά χτυπημένα
150 γρ. ζάχαρη
2 μέτρια μήλα σε μικρά κομματάκια
400 γρ. αλεύρι (περίπου)
180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Τι θα κάνετε:

Διαλύστε τη μαγιά στο γάλα, ανακατέψτε την με λίγο αλεύρι και αφήστε το να φουσκώσει. Βάλτε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, προσθέστε και την μαγιά και ανακατέψτε καλά. Αν έχετε μίξερ χτυπήστε το μείγμα για 3 λεπτά αλλά τα μήλα ανακατέψτε στα στο τέλος, με το χέρι για να μην διαλυθούν. Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την να σταθεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και άλλες τρεις ώρες στο ψυγείο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις - ποτέ αέρα). Βάλτε το μείγμα λίγο-λίγο σε ένα κορνέ με φαρδιά στρογγυλή μύτη και επάνω σε ένα ταψί στρωμένο με σιλικόνη ή χαρτί φούρνου, σχηματίστε μικρά ντόνατ με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να τα ψήσετε σε μια φόρμα για ντόνατ. Ψήστε κατευθείαν για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αλείψετε με το γλάσσο.

Για το γλάσσο

Τι θα χρειαστείτε:
Μια κούπα ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές γάλα

Τι θα κάνετε:
Aνακατέψτε καλά και βουτήξτε μέσα σε αυτό τα ντόνατς. Το γλάσσο πρέπει να είναι σφιχτό για να κολλάει πάνω στα ντόνατς.

Για την καραμέλα

Τι θα χρειαστείτε:
130 γρ. ζάχαρη
60 ml νερό
60 ml κρέμα γάλακτος
προαιρετικά μια πρέζα fleur de sel

Τι θα κάνετε:

Βάλτε την ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν μέχρι η καραμέλα να αποκτήσει ένα βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος (προσοχή πιτσιλάει), ανακατέψτε και αποσύρετε από την φωτιά. Αφήστε να κρυώσει. Αν σταθεροποιηθεί πολύ προσθέστε απλά λίγη καυτή κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε το μείγμα ξανά για λίγο. Αφήστε ξανά να κρυώσει.

Το γλάσσο πρέπει να στεγνώσει και η καραμέλα να έχει κρυώσει εντελώς πριν την απλώσετε στα ντόνατς, αλλιώς θα σας τρέξει.

Συνταγή από: Royal-coconut.blogspot

Γεμιστά ντόνατς: Τα μαρμελαδένια



Τι θα χρειαστείτε:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. μαγιά νωπή ή 1 & 1/2 μαγιά ξηρή
40 γρ. ζάχαρη
250 ml γάλα (χλιαρό)
2 κ.σ. σπορέλαιο
2 μέτρια αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
1/4 κ.γ. αλάτι
Μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Τι θα κάνετε:

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίχνετε τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα (όχι καυτό), το σπορέλαιο, το αλάτι και τα αβγά και τα ζυμώνετε. Πρέπει να έχετε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κατόπιν την ανοίγετε με έναν πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και κόβετε κύκλους διαμέτρου 8-10 εκ. με ένα κουπ πατ. Αλείφετε γύρω-γύρω τον κάθε κύκλο με νερό. Βάζετε στους μισούς κύκλους, στο κέντρο τους, από 1 κ.γ. μαρμελάδα και κλείνετε από πάνω με τους υπόλοιπους κύκλους. Πατάτε με τα δάχτυλα γύρω-γύρω για να κολλήσουν μεταξύ τους καλά. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για 10'-15'. Τα τηγανίζετε σε άφθονο, καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα. Τα πασπαλίζετε με άχνη, αμέσως μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι.

Συνταγή από: Syntagesmefantasia

Ντόνατς για παιδιά



Τι θα χρειαστείτε:

1 κούπα γάλα
2 κούπες αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
4 κουταλιές ζάχαρη (1/4 κούπας + 1 κουταλιά)
2 κουταλιές λάδι
1 πατάτα
1 πρέζα αλάτι

Τι θα κάνετε:

Βάζετε για 30 – 40 δευτερόλεπτα το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύετε το γάλα με μαγιά, 1 κουταλιά ζάχαρη και το αφήνετε στην άκρη.

Τρυπάτε καλά την πατάτα και την βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά μέχρι να ψηθεί.

Στη συνέχεια λιώνετε την πατάτα και προσθέτετε 3 κουταλιές ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και όλα τα υγρά στοιχεία και ανακατεύετε τη ζύμη (εάν είναι σφιχτή προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι).

Τέλος ανοίγετε τη ζύμη, την κόβετε σε σχήμα ντόνατς και τηγανίζετε σε αρκετό σπορέλαιο.

Για να γαρνίρετε τα ντόνατς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι, ρευστή σοκολάτα (που έχετε φτιάξει στο μπεν μαρί), γλάσο, καραμέλα και πολύχρωμη τρούφα.

Συνταγή: Άκη Πετρετζίκη, από το Πρωινό Mou

Μπομπολόνε γεμιστά: Τα ιταλικά






Τι θα χρειαστείτε:

Για το ζυμάρι:

1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 κουταλάκι ζάχαρη
¼ κούπα νερό χλιαρό
4 κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα ζεστό
½ κούπα λιωμένο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά αλάτι
   

Για το γέμισμα:

Μαρμελάδα ή κρέμα πατισερί

 

Για το πασπάλισμα:

Ζάχαρη άχνη
   

Για την κρέμα πατισερί (ζαχαροπλαστικής):

¼ κούπας ζάχαρη
3 κροκάδια
3 κουταλιές κόρν φλάουρ
1 βανίλια
½ κούπας γάλα ζεστό
2 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο

Για αραιό γλάσσο:

ξύσμα λεμονιού
1 κούπα άχνη ζάχαρη
χυμό λεμονιού
   

Για το γλάσσο βανίλιας:

λεμόνι χυμό
ζάχαρη
βανίλια
   

Για το γλάσσο σοκολάτας:

Λιώνετε κουβερτούρα σοκολάτα με 1 κουταλιά γλυκού καλαμποκέλαιο, για να γυαλίζουν.

Τι θα κάνετε:

Διαλύετε την μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζετε τα υλικά στο μίξερ και κάνω μια ζύμη μαλακότερη από την ζύμη του ψωμιού. Ψήνετε σε βουτυρωμένη λαδόκολλα.

Μόλις ψηθούν, κάνετε μια τομή στη μέση και τα γεμίζετε με μαρμελάδα ή με κρέμα πατισερί. Μπορείτε να τα γεμίσετε και με σύριγγα.

Κατόπιν τα βουτάτε στα γλάσσος (σε διαφορετικά για να έχετε ποικιλία) και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από: Greekmasa

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ