Υπέροχες κοχύλες γεμιστές με πράσα και ανθότυρο από την αγαπημένη μας σεφ Ντίνα Νικολάου & στην κουζίνα ολοταχώς...

Χορταστικές και εντυπωσιακές στην εμφάνιση, οι κοχύλες συγκρατούν τέλεια την κρεμώδη γέμιση αξίζει να τις δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

25 κοχύλες (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, ειδικά για γέμισμα –τα βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και στα ιταλικά ντελί)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο

Για τη γέμιση

50 ml ελαιόλαδο
500 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
200 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας καλής ποιότητας πελτές ντομάτας)
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν (από χοιρινό ή γαλοπούλα), ψιλοκομμένο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 ml κρέμα γάλακτος (1 μικρό πακέτο) ή 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. σούπας κέτσαπ καλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογική
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζω τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 2 – 3 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους (το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί αργότερα, στο φούρνο). Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.

Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της και τα αφήνω κατά μέρος.

Γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Οταν κρυώσουν ελαφρώς τα πολτοποιώ στο μπλέντερ (ή τα λιώνω καλά με ένα πιρούνι) και ρίχνω τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτω το κομματιασμένο ανθότυρο, την κέτσαπ (ή τον πελτέ), τον άνηθο, το ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Τέλος, προσθέτω το αυγό και ανακατεύω καλά για να ενσωματωθεί στο μείγμα και το αφήνω στην άκρη.

Κοχύλες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.

Λαδώνω ελαφρώς ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί που να χωράει τις κοχύλες σε μονή στρώση. Τις αραδιάζω στο ταψί, με το άνοιγμά τους προς τα πάνω, και τις γεμίζω κατά τα 3/4 με το μείγμα της γέμισης. Το άνοιγμά τους είναι σχετικά μεγάλο και γεμίζουν εύκολα με ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλιώς τις γεμίζω με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Τις περιχύνω με τη σάλτσα και από πάνω ρίχνω αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Τέλος, πασπαλίζω ομοιόμορφα με το τριμμένο κασέρι και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.

Ψήνω το φαγητό για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κρέμα.  Σερβίρω τις κοχύλες ζεστές ή χλιαρές και τις συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ