Τρύγος 2013: Ταξίδι μεθυστικό από την Νεμέα στη Δράμα & το Αμύνταιο και από την Κρήτη στην Πάρο και στη Σαντορίνη! (φωτό)‏

Το καλό κρασί εκτός των άλλων θέλει υποχρεωτικά καλή πρώτη ύλη, δηλαδή καλό σταφύλι. Αυτή η χρονιά, όπως όλα δείχνουν, ικανοποιεί απόλυτα αυτόν τον καταλυτικό παράγοντα. Καλός καιρός, θετικές αποδόσεις, έλλειψη ασθενειών, μειωμένες βροχοπτώσεις και απουσία στρεσαρίσματος των σταφυλιών είναι γενικά οι συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές  και χρίζουν τον τρύγο του 2013 ως έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών. Οι δηλώσεις των οινοπαραγωγών άλλωστε το επιβεβαιώνουν. 

Το καλό κρασί εκτός των άλλων θέλει υποχρεωτικά καλή πρώτη ύλη, δηλαδή καλό σταφύλι. Αυτή η χρονιά, όπως όλα δείχνουν, ικανοποιεί απόλυτα αυτόν τον καταλυτικό παράγοντα. Καλός καιρός, θετικές αποδόσεις, έλλειψη ασθενειών, μειωμένες βροχοπτώσεις και απουσία στρεσαρίσματος των σταφυλιών είναι γενικά οι συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές  και χρίζουν τον τρύγο του 2013 ως έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών. Οι δηλώσεις των οινοπαραγωγών άλλωστε το επιβεβαιώνουν.  athinorama.gr

Ταξίδι στον ελληνικό τρύγο

Από τον Αύγουστο ξεκινά η γιορτή στο αμπέλι, δηλαδή το μάζεμα των σταφυλιών, που έχουν φτάσει πλέον στην κατάλληλη ωρίμανση και ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία και τη χρονιά μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Φέτος, ο τρύγος χαρακτηρίζεται πρώιμος και για τους ενθουσιώδεις είναι ο καλύτερος των τελευταίων δέκα ετών, ενώ για τους πιο συγκρατημένους θετικά υποσχόμενος. Εμείς κάναμε μια περιήγηση σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά. Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία κάθε περιοχής για το τρύγο 2013 και μιλήσαμε με παραγωγούς και οινολόγους για να διαμορφώσουμε μια άποψη για τις μελλοντικές απολαύσεις των οινόφιλων. Ιδού λοιπόν τι προέκυψε. 

Βόρεια Ελλάδα

Αμύνταιο, Νάουσα, Ραψάνη 

Σε ότι αφορά τη ζώνη του Αμύνταιου, η χρονιά χαρακτηρίστηκε, παρά τις κάποιες ιδιαιτερότητες, από καλές κλιματικές συνθήκες που οδήγησαν τον αμπελώνα σε εξαιρετικές επιδόσεις και πολύ καλή ποιότητα ωρίμανσης. Η εξέλιξη των κρασιών με το πέρασμα του χρόνου θα το επιβεβαιώσει. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σύμφωνα και με τον Άγγελο Ιατρίδη (Κτήμα Άλφα), υπολογίζεται ότι για μεν τις λευκές ποικιλίες θα αντιστοιχεί σε αρωματική ένταση και πλούσιο σώμα ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η συμπεριφορά των κόκκινων κρασιών με βάση το Ξινόμαυρο.
 
Λίγο πιο νότια, Στη Νάουσα, οι βροχοπτώσεις που κράτησαν μέχρι τον Ιούνιο φάνηκε ότι θα δημιουργούσαν προβλήματα στην ποιότητα των σταφυλιών. Ευτυχώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν χαρακτηρίστηκαν από ισχυρούς καύσωνες και ακραίες θερμοκρασίες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα ποιοτικό τρύγο. Όπως μας είπε ο Στέλιος Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ-Γιάννη) η προσδοκία είναι για λευκά κρασιά με νεύρο αλλά και για κόκκινα (ξινόμαυρο) που ανάλογα με τον τρόπο οινοποίησης μπορούν να δώσουν σπουδαία αποτελέσματα. 
Ανάλογες αναμένεται ότι θα είναι και οι επιδόσεις στη ζώνη της Ραψάνης. Ήπιος χειμώνας και ιδανικό κλιματολογικά καλοκαίρι χωρίς ακραία φαινόμενα οδήγησαν σε ένα πολύ καλό τρύγο. Σύμφωνα με το Θάνο Ντούγκο (Κτήμα Ντούγκου) τα λευκά κρασιά θα χαρακτηρίζονται από νεύρο και φινετσάτα αρώματα, ενώ η αρμονική ωρίμανση των τριών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό) που δίνουν τα κόκκινα κρασιά της ζώνης υπόσχεται εξαιρετική ποιότητα και στη φιάλη. 
 
Καβάλα, Δράμα 
Παραμένοντας βόρεια, στους αμπελώνες του Παγγαίου, η γενική εκτίμηση είναι ότι η χρονιά είναι κάτι περισσότερο από καλή. Ο τρύγος ήταν συγκεντρωμένος, χωρίς χρονική διασπορά, δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερες επεμβάσεις, όπως άλλες χρονιές και οι αποδόσεις ήταν καλές. Κατά την άποψη του Μπάκη Τσάλκου (Κτήμα Οινογένεσις) οι ποικιλίες sauvignon και ασύρτικο έχουν πολύ καλά επίπεδα σε αλκοόλη και οξύτητα, ενώ η μαλαγουζιά και το viogner είναι "θεϊκές"! 



Θράκη

Το 2013 ήταν μια ελαφρά πρώιμη χρονιά και για την περιοχή της Θράκης. Οι υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης εξισορροπήθηκαν από ένα όχι πολύ ζεστό καλοκαίρι και το αποτέλεσμα ήταν ένας τρύγος με υγιή και καλής ποιότητας σταφύλια. Σύμφωνα με τη Μελίνα Τάσου (Κτήμα Κίκονες) τα λευκά ήταν τα πιο υγιή σταφύλια που συνάντησε εδώ και χρόνια, πράγμα που διευκόλυνε απίστευτα τη διαλογή που πραγματοποιείται πριν την οινοποίησή τους. Σε ότι αφορά τα κόκκινα έφτασαν στην ωριμότητα πολύ πιο γρήγορα από άλλες χρονιές. Εξαιρετική ήταν η χρονιά τόσο για το Syrah όσο και για το Cabernet Sauvignon. Το 2013 προβλέπεται μια χρονιά με έντονα αρωματικά λευκά και βαθιά κόκκινα κρασιά.

Μεσόγεια

Κατεβαίνουμε προς τα κάτω, στους αμπελώνες της Αττικής όπου κυριαρχεί το Σαββατιανό και η εικόνα είναι επίσης θετική. Τα σταφύλια για την βασική ποικιλία της περιοχής φέτος είναι στην καλύτερή τους κατάσταση. Αυτό οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες που διατήρησαν την καλή οξύτητα και δημιούργησαν ένα έντονο και ενδιαφέρον αρωματικό προφίλ. Δεν έχουμε παρά να αναμένουμε ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο, ισορροπημένο και γεμάτο Σαββατιανό. Στην ποιοτική χρονιά των μεσογειακών αμπελώνων συμφωνεί και η Αναστασία Φράγκου (Κτήμα Αν. Φράγκου) με τη Μαλαγουζιά να συνδυάζει καλό αλκοολικό τίτλο και οξύτητα και το Ασύρτικο να είναι πιο ζωηρό και πιο πλούσιο. 

Πελοπόννησος

Πάτρα, Νεμέα, Μαντινεία  
Στην ζώνη της Πελοποννήσου που δίνει ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών κρασιών ο καιρός ήταν επίσης ευνοϊκός. Ο χειμώνας  θεωρήθηκε βροχερός, αλλά ήπιος σε θερμοκρασίες και η άνοιξη σχεδόν άνυδρη και ασυνήθιστα ζεστή. Το αποτέλεσμα για τα λευκά είναι αρωματικός πλούτος με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και τονισμένα πράσινα φυτικά αρώματα, σε συνδυασμό με τον φρουτώδη χαρακτήρα που επικρατεί συνήθως.
Σε ότι αφορά το ερυθρό αγιωργίτικο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής του. Οι μετρήσεις  δείχνουν μία συνολικά αρμονική πορεία με την οξύτητα να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Παλυβό (Κτήμα Παλυβού) η χρονιά εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο και το αποτέλεσμα θα είναι κρασιά υψηλής ποιότητας. Συμφωνεί και ο Λεωνίδας Νασιάκος (Κτήμα Σεμέλη). Σε αντίθεση με τη Νεμέα, η ζώνη της  Μαντινείας επλήγη από πάγο αλλά και χαλάζι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί ένα μέρος από την παραγωγή του Μοσχοφίλερου και οι προβλέψεις είναι μάλλον συγκρατημένες.
Τέλος, στην Πάτρα οι συνθήκες ήταν καλές και η Μαυροδάφνη του 2013 χαρακτηρίζεται συγκλονιστική. 

Τα νησιά

Κεφαλλονιά 
Στο νησί δεσπόζει η ρομπόλα και η μαυροδάφνη και οι προοπτικές για μια εξαιρετική χρονιά φαίνεται να επιβεβαιώνονται και για τις δύο ποικιλίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι οξύτητες των σταφυλιών είναι λίγο πιο χαμηλές από πέρσι, αλλά η αρωματική ένταση είναι μεγαλύτερη και τα φρουτώδη χαρακτηριστικά τονισμένα. Οι ορεινές ρομπόλες είναι φανταστικές, ενώ οι πεδινές λίγο καταπονημένες. Γενικά, η χρονιά έχει καθαρό σταφύλι χωρίς προβλήματα ενώ και όπως μας είπε ο Χαρίτος (Κτήμα Χαριτάτου), η Μαυροδάφνη έχει ωριμάσει τέλεια και οδηγούμαστε σε κρασιά ιδιαιτεροτήτων και αξιώσεων. 
 
Πάρος 
Εξαιρετική χρονιά, ίσως η καλύτερη της δεκαετίας. Υγιέστατα σταφύλια (Μανδηλαριά, Μονεμβασιά, και Σαββατιανό, κυρίως όλα σε άριστη κατάσταση), είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ανάλογης ποιότητας κρασιά με ώριμα, πλούσια αρώματα και ικανοποιητικές οξύτητες. Σε αυτό, όπως μας λέει ο Θοδωρής Μωραΐτης (Κτήμα Μωραΐτη) βοήθησαν οι ισχυροί βοριάδες που έπνεαν ακατάπαυστα όλο το καλοκαίρι και δεν επέτρεψαν την εξάπλωση σαπίλας και άλλων ασθενειών, ενώ συντέλεσαν στη σωστή και ομαλή ωρίμανση.

Σάμος 
Στο νησί που καλλιεργείται μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες, το λευκό μοσχάτο, η παραγωγή του 2013 ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2012 και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα υψηλή ποιότητα σταφυλιών. Σύμφωνα με τον Μ. Τσακαλάκη (συνεταιρισμός Σάμου) ο ζεστός Αύγουστος είχε σαν αποτέλεσμα ένα πρώιμο τρύγο, ενώ ταυτόχρονα οι προσβολές από ασθένειες ήταν λιγότερες απ’ ότι συνήθως με αποτέλεσμα καλύτερης ποιότητας σταφύλια. Σύμφωνα με τις ενδείξεις το 2013 θα δώσει πιο πληθωρικά αλλά και πιο αρμονικά κρασιά. 
 

Κρήτη 
Στην Κρήτη γίνεται τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική στροφή στις τοπικές ποικιλίες που φέτος εκφράζονται με το καλύτερο τρόπο. Αναμένονται λευκοί οίνοι με καλό και τυπικό αρωματικό δυναμικό, κομψοί και φινετσάτοι, τόσο για τις τοπικές όσο και για τις διεθνείς ποικιλίες της ζώνης. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα κρασιά που δίνουν δείγματα κορυφαίας ποιότητας με πολύ καλό χρώμα, γεμάτο στόμα, έντονο αρωματικό δυναμικό και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Όπως μας είπε η Εμμανουέλα Πατεριανάκη (Κτήμα Πατεριανάκη) όλα δείχνουν ότι θα είναι μία μεγάλη χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, αντίστοιχη του 2001 και του 2004! Τόσο οι γηγενείς (Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι) όσο και οι ξενικές (Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon) έχουν δείξει ένα πιο έντονο αρωματικό προφίλ τους τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. 

Σαντορίνη 
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν ο πλέον πρώιμος των τελευταίων  ετών. Η ανάπτυξη των αμπελιών έγινε σε καλές συνθήκες, που δεν στρέσαραν τα φυτά, καταλήγοντας σε γρήγορη και ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο. Ενώ ήδη κάποιες από τις δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως μας είπε και ο Νίκος Βαρβαρήγος (Santo Wines) Οι φετινές Σαντορίνες αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.
Στη μύτη ευωδιάζουν λευκά άνθη και εσπεριδοειδή με λευκόσαρκα φρούτα. Στο πλούσιο και γεμάτο στόμα κυριαρχεί το νεύρο και η χαρακτηριστική μεταλλικότητα της Σαντορίνης. 

Το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο του αμπελιού και του φετινού τρύγου τελείωσε. Όμως αυτό το τέλος σηματοδοτεί και μια αρχή. Αυτή της απόλαυσης που θα αισθανθείτε όταν μετά από λίγους μήνες θα βάλετε στο ποτήρι σας κρασιά από τη σοδειά του 2013. Μέχρι τότε λίγη υπομονή.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ