Γκρανόλα με ξηρούς καρπούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης από τον φοβερό Άκη Πετρετζίκη

Μια τέλεια συνταγή που θα λατρέψετε! 

Συστατικά
30 γρ. κινόα
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. βρώμη
85 γρ. λιναρόσπορος, τριμμένος
60 γρ. ηλιόσπορος
1 κγ. λιναρόσπορος ολόκληρος
2 κγ. κανέλα τριμμένη
150 γρ. ανανά, σε κομπόστα στραγγισμένος
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

γιαούρτι ή γάλα
φρούτα τις αρεσκείας μας

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Όταν αρχίσει να βγάζει καπνούς προσθέτουμε την κινόα, σκεπάζουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Η κινόα θα αρχίζει να παίρνει καστανό χρώμα και να αναπηδάει σαν ποπ κορν.
Αφού πάρει όλη η κινόα καστανό χρώμα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε σε ένα μπολ.
Σπάμε σε κομμάτια στο μούλτι τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε  στο μπολ τη βρώμη, τον τριμμένο λιναρόσπορο, τον ηλιόσπορο, το λιναρόσπορο και την κανέλα.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύουμε καλά τα στερεά υλικά μας.  
Βάζουμε στο μούλτι τα κομμάτια του ανανά και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα πουρές.
Προσθέτουμε τον πουρέ ανανά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Προσέχουμε να απλώσουμε πολύ αραιά το μείγμα μας στο ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γκρανόλα σε μια σχάρα.
Φυλλάμε τη γκρανόλα σε ένα μπολ από γυαλί που να κλείνει καλά.
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή γάλα και με φρούτα της αρεσκείας μας. 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.