Γιατί όλο και πιο πολλές γυναίκες πεθαίνουν από έμφραγμα; Τι καλύτερο κάνουν οι άντρες;

Καλύτερη διατροφή - περισσότερη προσοχή στην υγεία - "όχι" στο κάπνισμα και στο άγχος είναι οι "χρυσοί κανόνες"

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το άγχος, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι  τα κοινά προβλήματα υγείας για τους άνδρες μιας συγκεκριμένης ηλικίας  που οδηγούν στο έμφραγμα- αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν  περισσότερο.

Το έμφραγμα σκοτώνει περισσότερες από 82.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο - σε σύγκριση με  τους 79.000 άνδρες όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του BBC.

Γιατί λοιπόν οι γυναίκες κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευθούν από τον μεγαλύτερο δολοφόνο των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Γεγονότα και αριθμοί

82.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο
79.000 άνδρες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο
3,5 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με κάποια μορφή καρδιακής ή κυκλοφορικής νόσου - Εδώ ο αριθμός είναι ίδιος με τους άντρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 8,6 εκατομμύρια γυναίκες και 8,7 εκατομμύρια άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακές παθήσεις

Η Δρ Jane Flint, καρδιολόγος , έχει φροντίσει για γυναίκες με καρδιακή νόσο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Λέει ότι οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν στεφανιαία νόσο πέντε έως 10 χρόνια αργότερα από τους άνδρες, αλλά τώρα είναι νεότερες  και περισσότερες οι γυναίκες που κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από «καρδιακά επεισόδια».

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες κάτω των 50 ετών με καρδιακά προβλήματα έχουν χειρότερη εξέλιξη από τις  μεγαλύτερες γυναίκες, λέει η Δρ Flint.

"Οι νέοι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν εύκολα ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, δεν αναγνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο - και άλλοι άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν.

«Όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να δέχονται ότι είναι ευάλωτοι». Η Ρέιτσελ, δικηγόρος, υποβλήθηκε σε θεραπεία για μια μπλοκαρισμένη αρτηρία μόλις στα 37 χρόνια της. Όπως δήλωσε η ίδια αγνοούσε τα συμπτώματα και άργησε να επισκεφτεί τον γιατρό της. 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι κυριότερες επικεντρώνονται στον τρόπο ζωής και τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε το σώμα μας.

Το επιπλέον σωματικό βάρος, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, το κάπνισμα, η κατανάλωση ποτών και το άγχος μπορούν να συμβάλουν στο να οδηγηθούμε σε μια σοβαρή πάθηση της καρδιάς.

Εξίσου σημαντικό είναι αν υπάρχει  ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Η Δρ Flint ανησυχεί ότι οι νεώτερες γυναίκες καπνίζουν τώρα περισσότερο από ό, τι συνήθιζαν και είναι υπέρβαρες, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γυναίκες και καρδιά

Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος  στις γυναίκες να πάθουν καρδιακή νόσο αυξάνεται σημαντικά. Αλλά υπάρχουν απλοί τρόποι να προστατευθείτε.

Κάντε ελέγχους που αφορούν την υγεία σας.  Προσέξτε ιδιαίτερα την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν αυτά είναι υψηλότερα από αυτά που πρέπει να είναι, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρέπει να ακολουθήσετε  φαρμακευτική αγωγή.

Σταματήστε το κάπνισμα για την προστασία της καρδιάς σας. Έχετε δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρετε καρδιακή προσβολή εάν καπνίζετε.
Προσπαθήστε να κάνετε περισσότερη άσκηση. Πρέπει να κάνετε τουλάχιστον δυόμισι ώρες μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (ποδηλασία ή γρήγορο περπάτημα) κάθε εβδομάδα.
Χάστε βάρος εάν χρειάζεται. Περίπου έξι στις 10 γυναίκες στην Αγγλία είναι είτε υπέρβαρες είτε παχύσαρκες. Το υπερβολικό βάρος προσθέτει πίεση στην καρδιά.
Πίνετε μόνο μέτρια ποσότητα αλκοόλ κάθε εβδομάδα, ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή και διαχειριστείτε το άγχος σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ