Νίκος Μωραΐτης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρώτη κυρία - Την Μπέτυ Μπαζιάνα

Η Μπέτυ Μπαζιάνα στέκεται επάξια στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να είσαι γυναίκα πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο, αριστερή. Γιατί είναι εύκολα τα λόγια του φαλλοκρατικού δημοσιογραφικού σχολιασμού: Για τους μισούς θα είσαι η αιώνια κνίτισσα. Για τους άλλους μισούς θα είσαι η πρώην κνίτισσα που ξεπούλησε την ιδεολογία της για ένα gucci φόρεμα.

Γράφει ο Μωραΐτης Πέτρος  στο altsantiri.gr

«Οι σύζυγοι σοβαρών πρωθυπουργών που ήταν κυρίες με Κ κεφαλαίο δεν έδιναν συνεντεύξεις» έγραφε κάποιος λυσσασμένος στο twitter, με αφορμή την πρώτη συνέντευξη της Μπέττυς Μπαζιάνα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Θυμάμαι τα χρόνια του σημιτικού καθεστώτος, τη Δάφνη Σημίτη να δηλώνει στην κάμερα της ΕΡΤ, επισκεπτόμενη τη Σκιάθο: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Σκιάθο που είναι 80% πευκόφυτη και εύχομαι να παραμείνει 80% πευκόφυτη». Ποια συνέντευξη να δώσει η σοβαρή σύζυγος του σοβαρού πρωθυπουργού;

Αντίθετα, η Μπέττυ Μπαζιάνα -χωρίς την αίγλη της «συζύγου» αλλά με την ουσία της «συντρόφου»- δίνει μία συνέντευξη στην οποία μιλάει ανθρώπινα, ουσιαστικά και πολιτικά. Παρόλα αυτά, βγήκαν οι τέφρες του νεοφιλελευθερισμού να σχολιάσουν. Από τον Άδωνη Γεωργιάδη που χρησιμοποιεί τη σύζυγό του ως αξεσουάρ βασιλόπιτας, τα lifestyle έντυπα του πάλαι ποτέ Κωστοπουλισμού και τα δήθεν αντι-lifestyle έντυπα μέχρι τον γυρολόγο Βασίλη Λεβέντη που σε κάποιο από τα διαπλεκόμενα κανάλια πήγε, κάτι του είπαν να πει και το είπε: «Ο Τσίπρας έβγαλε τη γυναίκα του στο κλαρί». Αντιλαμβάνεστε; Όταν ο άντρας μιλάει, δίνει συνέντευξη. Όταν η γυναίκα μιλάει, βγαίνει «στο κλαρί»…

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να είσαι γυναίκα πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο, πολιτικά συνειδητοποιημένη και αριστερή. Γιατί είναι εύκολα τα λόγια του φαλλοκρατικού δημοσιογραφικού σχολιασμού, εκφερόμενα αδιακρίτως από άντρες και γυναίκες: Για τους μισούς θα είσαι η αιώνια κνίτισσα. Για τους άλλους μισούς θα είσαι η πρώην κνίτισσα που ξεπούλησε την ιδεολογία της για ένα gucci φόρεμα.

Στις πρώτες της δημόσιες εμφανίσεις, η σύντροφος του πρωθυπουργου δεν ήταν καλοντυμένη. «Το ταγάρι», κάγχασαν. Στις επόμενες, ήταν υπόδειγμα κομψότητας. «Η κουμουνίστρια προσέλαβε στιλίστα». Έλα όμως που όταν δεν φοράς αλλά μιλάς, αποδεικνύεται αυτό που είσαι και όχι η εικόνα που έγινες. Έτσι, στην πρώτη της συνέντευξη η σύντροφος του πρωθυπουργού ήταν άψογη: Όσο πρέπει πολιτική, όσο πρέπει συναισθηματική, με τη συνεχή έγνοια όχι να ασκήσει πολιτική αλλά να συμπαρασταθεί πολιτικά στον άνθρωπο που αγαπά.

Αυτά τα δύο παιδιά ξεκίνησαν μαζί. Έφηβοι, στο σχολείο πρωτοέπιασαν ο ένας το χέρι του άλλου. Τώρα, στα 40 τους, η μοίρα το έφερε εκείνος να γίνει πρωθυπουργός. Και εκείνη να πρέπει να σταθεί δίπλα στο αξίωμα και στον άνθρωπο. Το έκανε τόσο ταιριαστά στην πρώτη της συνέντευξη ώστε θα λέγαμε -αν δεν τη βοήθησε κάποιος να γράψει τις απαντήσεις και αυτό που διαβάσαμε είναι η δική της πολιτική σκέψη – ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρώτη κυρία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ