Crêpes Suzette: Η Ντίνα Νικολάου μας παρουσιάζει μια διάσημη Γαλλίδα και... μας ξετρελαίνει

Το ωραίο γλυκό της Κυριακής

Διάσημο, γαλλικό επιδόρποιο με πορτοκαλένια γεύση και εντυπωσιακό σερβίρισμα. Αν δεν διαθέτετε γκάζι το οποίο είναι απαραίτητο για το φλαμπάρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αναπτήρα ασφαλείας ώστε να «πυροδοτήσετε» το αλκοόλ. Χρειάζεται προσοχή αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά 

Για τις κρέπες

125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο αλλά χλιαρό

300 ml γάλα, ζεστό

Για το τελείωμα

2 πορτοκάλια, ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά

50 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

½ φλιτζ. τσαγιού Grand Marnier

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
 

Για τις κρέπες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα αυγά. Ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι (ή με το σύρμα) και, σταδιακά και εναλλάξ, ρίχνω το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό. Τον αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.
Ζεσταίνω ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22 – 24 εκ., σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από τον χυλό και με τη ράχη της κουτάλας, τον απλώνω κυκλικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του τηγανιού. Εναλλακτικά, μόλις ρίξω τον χυλό ανασηκώνω ελαφρά το τηγάνι από τη λαβή του και το κινώ κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πυθμένα.
Ψήνω το χυλό για 1 – 1½ λεπτό, μέχρι η κάτω πλευρά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά. Συνήθως στο διάστημα αυτό έχει στερεοποιηθεί και η επάνω πλευρά της κρέπας, χωρίς να ροδίσει. Την γυρίζω εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά, αλλιώς την αφήνω ώς έχει. Βγάζω την ψημένη κρέπα και την βάζω σε ένα μεγάλο πιάτο. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τον υπόλοιπο χυλό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο 6 κρέπες.

Για το τελείωμα:

Πλένω καλά και σκουπίζω τα πορτοκάλια. Ξύνω τα πορτοκάλια στον τρίφτη και κρατάω στην άκρη το ξύσμα τους.
Στίβω τα πορτοκάλια και κρατάω το χυμό σε ένα ποτήρι.
Βάζω ένα τηγάνι -κατά προτίμηση μαντεμένιο ή αντικολλητικό- σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζω τη μισή ζάχαρη. Αφήνω τη ζάχαρη να υγροποιηθεί μέχρι να γίνει διάφανη αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτω τους μισούς κύβους βουτύρου και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Ρίχνω το μισό ξύσμα και το μισό χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω για να δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα.
Διπλώνω τις 3 κρέπες σε τριγωνικό σχήμα και τις τοποθετώ μέσα στο τηγάνι. Τις αφήνω για 1 λεπτό και γυρίζω ώστε να αλειφθούν καλά με την σάλτσα.
Απομακρύνω το τηγάνι από τη φωτιά και ραντίζω με το μισό Grand Marnier. Γέρνω λίγο το τηγάνι για να ανάψει το αλκοόλ και φλαμπάρω μέχρι να σβήσει η φλόγα.
Μεταφέρω τις κρέπες σε ένα μεγάλο πιάτο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρω αμέσως και αν θέλω προσθέτω από μια μπάλα παγωτό βανίλια, ή αφράτη σαντιγί.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.