Κατασκευάστηκε το πρώτο βιονικό χέρι που προσφέρει αίσθηση αφής- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί & εκτός εργαστηρίου

Το πρώτο βιονικό χέρι που προσφέρει αίσθηση αφής και το οποίο μπορεί να φορεθεί έξω από το ερευνητικό εργαστήριο δημιουργήθηκε από μια ερευνητική ομάδα με επιστήμονες από την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία.

Το χέρι, που «βλέπει» και πιάνει αυτόματα τα αντικείμενα τοποθετήθηκε στην Αλμερίνα Μασκαρέλο, η οποία είχε χάσει το αριστερό της χέρι σε ατύχημα πριν από περίπου 25 χρόνια.

Σύμφωνα και με το BBC η παρουσίαση του νέου βιονικού χεριού πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τους ειδικούς της ομάδας που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ρομποτικής, από τους νευροχειρουργούς και τους μηχανικούς που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία και λειτουργία του τεχνολογικού βοηθήματος.

Το νευροπροσθετικό χέρι διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν αν ένα αντικείμενο είναι μαλακό ή σκληρό και στέλνουν τα μηνύματα σε ένα μικρό υπολογιστή που η Μασκαρέλο φοράει μέσα σε ένα σακίδιο στην πλάτη της. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό είναι βέβαια ότι η γυναίκα έχει καταφέρει να εξοικειωθεί με το τεχνητό της χέρι και να «απολαύσει» τα οφέλη που της εξασφαλίζει η χρήση του.

Η Μασκαρέλο, ακόμη και με κλειστά μάτια, μπορεί να νιώσει αν πιάνει -με το βιονικό χέρι της- κάτι σκληρό ή μαλακό. Οι πληροφορίες για τα εξωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στα νεύρα του μπράτσου της γυναίκας. Ο υπολογιστής μετατρέπει τα σήματα του χεριού σε γλώσσα που είναι σε θέση να καταλάβει ο εγκέφαλός της. «Είναι σχεδόν σα να επέστρεψε το χέρι μου», δήλωσε η ίδια και μίλησε για ό,τι αισθάνεται και ό,τι μπορεί να καταφέρει όταν χρησιμοποιεί το βιονικό της χέρι: «Πρόκειται για ένα αυθόρμητο αίσθημα, σαν να προέρχεται από το πραγματικό χέρι μου. Μπορώ έτσι να κάνω πράγματα που προηγουμένως ήταν δύσκολο, όπως να ντυθώ ή να βάλω τα παπούτσια μου».

Ο καθηγητής νευρομηχανικής Σιλβέστρο Μικέρα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (EFPL) της Λωζάνης μίλησε για το νέο επίτευγμα των επιστημόνων: «Όλο και περισσότερο κινούμαστε προς την κατεύθυνση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το βιονικό χέρι του Λουκ Σκαϊγουόκερ στον ‘Πόλεμο των ‘Αστρων’, δηλαδή ένα πλήρως ελεγχόμενο, απολύτως φυσικό προσθετικό χέρι με αισθήσεις, ταυτόσημο με το ανθρώπινο χέρι».

Το 2014 είχε παρουσιαστεί μια πρώτη έκδοση του βιονικού χεριού, αλλά τότε η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν ακόμη συνδεδεμένη με υπολογιστή και ογκώδη εξοπλισμό, πράγμα που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση της εκτός εργαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι, η Μασκαρέλο κράτησε το τεχνητό της χέρι επί έξι μήνες. Προς το παρόν δεν μπορεί να το κρατήσει περισσότερο καθώς είναι το πρωτότυπο και πρέπει να βελτιωθεί μέχρι, κάποια στιγμή, να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ