Μια αλμυρή λιχουδιά που θα σας τρελάνει! Υπέροχο ρολό σφολιάτας με κιμά χωριάτικου λουκάνικου της Ντίνας Νικολάου

Είτε στο γιορτινό είτε στο... κανονικό τραπέζι, αυτό το ρολό είναι ένα θαυμάσιο πιάτο που θα συνοδέψετε με πράσινη σαλάτα. 

ΥΛΙΚΑ    

450 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (διαλέξτε ανάμεικτα λουκάνικα με διάφορες γεύσεις, όπως με πορτοκάλι, με πράσα ή με ρίγανη, για ποικιλία και έξτρα άρωμα)
2 βιολογικά αυγά
2 μεγάλα βιολογικά καρότα, τριμμένα
150 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, που θα κόψετε σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κέτσαπ, καλής ποιότητας
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο ζύμη σφολιάτας (τα πακέτα περιέχουν 2 φύλλα –κρατάτε το ένα για τη συνταγή και φυλάτε το άλλο στο ψυγείο, για άλλη χρήση)

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα μαχαιράκι ξεφλουδίζω τα λουκάνικα από το περίβλημά τους και ψιλοκόβω το περιεχόμενο για να μοιάζει με κιμά (για ευκολία, το κομματιάζω με ένα πιρούνι ή το τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη). Μεταφέρω τον κιμά λουκάνικου σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το 1 αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό. Ανακατεύω με τα χέρια και προσθέτω τα καρότα, το μπέικον, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου για να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ανοίγω το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη, επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα παραλληλόγραμμο με πλάτος περίπου 18 εκ. και μήκος 30 εκ. Παίρνω το μείγμα της γέμισης και το πλάθω σαν χοντρό ρολό, με μήκος όσο το πλάτος της ζύμης, δηλαδή περίπου 18 εκ. Το τοποθετώ κατά πλάτος στο κέντρο του φύλλου και τυλίγω το φύλλο σε ρολό, κλείνοντας καλά στο εσωτερικό το μείγμα του λουκάνικου.

Κόβω τα περισσεύματα ζύμης και με αυτά πλάθω μια λεπτή πλεξούδα που ακουμπάω στη ράχη του ρολού, για διακόσμηση. Αλείφω το ρολό με τον κρόκο του αυγού που έχει απομείνει. Βάζω το ρολό με προσοχή σε ένα ρηχό και ελαφρά λαδωμένο ταψί και το ψήνω για 20 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι τη ζύμη να γυαλίσει και να χρυσίσει. Στο διάστημα αυτό θα έχει ψηθεί και η γέμιση.

Αν δω ότι η ζύμη ροδίζει έντονα αρκετά νωρίς, σκεπάζω το ρολό με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να το προστατέψω ώστε να μην καεί, και συνεχίζω το ψήσιμο. Σερβίρω το ρολό ζεστό ή χλιαρό, κομμένο σε φέτες.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.