Τι συμβαίνει με τον Ελληνορθόδοξο ναό Αγίου Νικολάου στις ΗΠΑ; - Ολημερίς τον χτίζουν το βράδυ.... - Τι απέγιναν οι δωρεές; (ΦΩΤΟ)

Κακός προϋπολογισμός ; Κακή διαχείριση ή... πολλά τα ερωτηματικά για την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης....

Δεκαέξι χρόνια μετά την καταστροφή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η επαναλειτουργία της στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, δεν έχει επιτευχθεί.

Το τευλευταίο "χτύπημα" στην ανακατασκευή του ναού ήρθε όταν η κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA που έχει αναλάβει την κατασκεύη απ' την αρχή του ναού  που βρίκεται δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι σταματάει τις εργασίες της καθώς η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, παρά τη δωρεά 37 εκατομμυρίων δολαρίων για το ιερό, δεν μπόρεσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

"Από την 5η Δεκεμβρίου του 2017, η Skanska USA έχει τερματίσει τη σύμβασή της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής λόγω των αθετήσεων πληρωμών της", γράφει ο Thomas Perry, διευθυντής του έργου σε επιστολή που διανεμήθηκε στους υπεργολάβους, λέγοντάς τους να μαζέψουν τον εξοπλισμό τους. "Η Skanska αποσύρεται από τον χώρο του έργου".

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται από τη μία στην «εκτόξευση» του εκτιμώμενου κόστους του ναού, που αυξήθηκε κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγους μήνες, και από την άλλη στη «σκιά» που καλύπτει τη διαχείριση των δωρεών από στελέχη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η απ' την αρχή δημιουργία του  ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που επρόκειτο να αντικαταστήσει την μικρή εκκλησία που διαλύθηκε όταν κατέρρευσε πάνω της ο νότιος από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μετά την τρομοκρατική επίθεση το 2001. 

Αυτές οι εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα μια τεράστια κρίση στις σχέσεις της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, και των 1.5 εκατομμυρίου ενοριτών της, καθώς οι τελευταίοι αναρωτιούνται τι απέγιναν οι δωρεές τους για την αποπεράτωση των έργων στο ναό όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. 

"Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, τα οικονομικά της  βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση", δήλωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, συντάκτης στα θέματα  της θρησκείας για το National Herald, ένα περιοδικό  που καλύπτει ελληνικά νέα. «Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο όραμα», δήλωσε ο ίδιος.

Όταν αναγγέλθηκε το 2013, η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου για να φτιαχτεί ένας ναός "κόσμημα" το εκτιμώμενο κόστος ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια. Το 2015 το εκτιμωμένο κόστος  ήταν 35 εκατομμύρια δολάρια, Το 2016 το εκτιμώμενο κόστος έφτασε τα 40 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα το κόστος αυτό εκτινάχθηκε στα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Τα σχέδια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου ήταν εμπνευσμένα από δύο βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος. Το κτίριο επρόκειτο να καλυφθεί με μάρμαρα από λατομεία της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 9 Δεκέμβρη, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής προσέλαβε δύο εταιρείες, την PricewaterhouseCoopers και την BakerHostetler, ώστε να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα για την κατασκευή και να εντοπίσουν τα αίτια της ξαφνικής εκτόξευσης του κόστους.

Η αναστολή των εργασιών έγινε από την υπεύθυνη κατασκευαστική εταιρεία για το έργο, τη Skanska USA, συμπληρώνει επίσης η ανακοίνωση.

«Η Αρχιεπισκοπή πιστεύει με βεβαιότητα πως η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στο εγγύς μέλλον και έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τη Skanska ότι προσδοκά στην ακύρωση της προσωρινής αυτής αναστολής για να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή για την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου» τονίζει η ανακοίνωση.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεύει 540 ενορίες σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερα από 1,5 εκατ. μέλη και 800 ιερείς. To περασμένο φθινόπωρο, η ίδια η Αρχιεπισκοπή σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι αντιμετώπιζε ένα «σοβαρό και σύνθετο» οικονομικό έλλειμμα που διογκωνόταν εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ