Αυτά τα ντόνατς από πηλό & Swarowski δεν παχαίνουν (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν μπορεί να τους αντισταθεί κανείς αλλά.... δεν είναι για φάγωμα

Ανήκετε σε αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα όμορφο, αφράτο, λαχταριστό ντόνατς; Και εμείς. Φανταζόμαστε ότι τον ίδιο θαυμασμό για το υπέροχο γλυκό τρέφει και ο νοτιοκορεάτης καλλιτέχνης Τζάε Γιονγκ Κιμ, στου οποίου τα ντόντατς- έργα τέχνης επίσης δεν θα μπορέσετε να αντιθαθείτε.

Επηρεασμένος από τα χρόνια που πέρασε  στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νοτιοκορεάτης κεραμοποιός Jae Yong Kim δημιουργεί απολαυστικά σχέδια ντόνατς εμπνευσμένα από την ποπ-αρτ και τα περίφημα έργα τέχνης που παρουσίασε το κίνημα.

Είτε το υλικό του  είναι γυαλιστερό γυαλί, βερνίκι ή λατρεμένος σχεδιασμός κεραμεικών κομματιών εμπνευσμένος από τα ζώα, είναι προφανές ότι τα ντόνατς του δημιουργούν τον τέλεια διαμορφωμένο καμβά για καλλιτέχνες εμπνευσμένους από τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί να φαίνονται υπέροχα για φαγητό, αλλά είναι μόνο για να τα κοιτάζετε. Τα υπέροχα διακοσμητικά που μοιάζουν τόσο ρεαλιστικά με τα αληθινά γλυκά είναι στην πραγματικότητα χειροποίητα γλυπτά από πηλό, ζωγραφισμένα και διακοσμημένα με κομμάτια γυαλιού ή  κρύσταλλα Swarovski.

Οι αναφορές στη σύγχρονη τέχνη υπήρξαν ένα συνεχές θέμα για τον Kim, ο οποίος έχει εκατοντάδες χειροποίητα κεραμικά ντόνατς σε απίστευτα  σχέδια.  Με πηγή έμπνευσης μεγάλους ζωγράφους της σύγχρονης τέχνης από τις διάσημες "βούλες" του  Roy Lichtenstein μέχρι τα εμβληματικά σχέδια του   Jackson Pollock, ο Κιμ βλέπει κάθε ντόνατς σαν μια "μικρή ζωγραφική". Κάθε κομμάτι μπορεί να πάρει μέρες για να φιαχτεί, με τη διαδικασία υαλοπινάκων που απαιτεί τρεις ή τέσσερις εισαγωγές στον κλίβανο να επιτύχει το γυαλιστερό φινίρισμα. Τα ντόνατς του Κιμ εκτέθηκαν  κατά καιρούς σε γκαλερί και εκθέσεις τέχνης σε όλο τον κόσμο, όπως στο Art Miami, όπου παρουσίασε το Homage to Kusama - μια συλλογή ντόνατς διακοσμημένη με τα κίτρινα και μαύρα μοτίβα του Yayoi Kusama.

«Χωρίς να είναι πρόθεσή μου, αυτές οι αναφορές στην Pop Art σταθερά επανέρχονταν σε όλη τη σειρά αυτών των έργων μου» εξομολογείται ο Κιμ. «Αναρωτήθηκα γιατί όλα τα ντόνατς που φιλοτεχνούσα εντάσσονταν σε αυτό το είδος τέχνης, κι αυτό γέννησε ερωτήματα και την ανάγκη απαντήσεων. Κάθε ένα ντόνατ, χωρίς εξαίρεση, ήταν για μένα ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής. Το χρώμα, το μοτίβο πάντα ήταν η ιδανική διαδικασία για την προσωπική μου έκφραση.»

 

Ο Νοτιοκορεάτης κεραμοποιός Κιμ έχει αποφοιτήσει από το Hartford Art School και την Cranbrook Academy of Arts. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της πατρίδας του και της Νέας Υόρκης. Το στούντιό του είναι στην Τζέρσεϊ Σίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ