Πόσα μελομακάρονα μπορώ να φάω τα Χριστούγεννα; Όσα αντέχω ή.....

Υπάρχουν περιορισμοί στην χριστουγεννιάτικη απόλαυση;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι από εμάς δεν περιμέναμε τα Χριστούγεννα για το πρώτο μελομακάρονο. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε; Από τα μέσα του Νοέμβρη, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, έχουν λαχταριστά μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε θέση περιοπής στους χώρους τους.

Φυσικά, Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν γίνονται! Ακόμα κι οι πιο αυστηροί διαιτολόγοι το κατανοούν αυτό! Αλλά, όλα θέλουν ένα μέτρο και πολλές φορές αυτό το μέτρο μπορεί να χαθεί στις γιορτές.

Ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές έχουν περίπου 150-180 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος φυσικά), αρκετά λιπαρά (στον κουραμπιέ προέρχονται από ζωικό βούτυρο) και ζάχαρη ή μέλι. Άρα, το να τρώμε 2-3 κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες (ή και περισσότερο) θα μας προσθέτει καθημερινά 300-500 θερμίδες, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε ένα κιλό επιπλέον βάρος μόνο από αυτή τη διατροφική συμπεριφορά. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την αυξημένη κατανάλωση φαγητού και ποτού, ή και άλλων γλυκών μέσα στις γιορτές, καταλαβαίνουμε γιατί κατά μέσο όρο αυξάνουμε το βάρος μας κατά 2 κιλά στην εορταστική περίοδο…

Πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες όμως είναι «φυσιολογικό» να τρώμε στις γιορτές; Υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα «κλειδί»; Φυσικά μία απάντηση που να καλύπτει όλο τον πληθυσμό δεν υπάρχει. Άλλες ανάγκες και περιθώρια έχει ένας έφηβος που αθλείται καθημερινά, άλλους περιορισμούς ένα άτομο με αυξημένο βάρος ή σακχαρώδη διαβήτη. Οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση που να καλύπτει τους πάντες. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, το να φάμε 1-2 μελομακάρονα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα μέσα στην περίοδο των γιορτών, είναι μία ποσότητα λογική που δεν θα επιβαρύνει το βάρος μας. Ας πούμε είναι αυτό που θα λέγαμε «κατανάλωση με μέτρο».

Τώρα βέβαια τα μέτρα και τα σταθμά δεν είναι ίδια για όλους. Εσείς που τώρα γνωρίζετε τις πληροφορίες που σας δώσαμε, μπορείτε να αποφασίσετε τι... στάση θα κρατήσετε

Πηγή Nutrimed.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ