Σταφύλι, μύρτιλλα και μήλα μας προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2-Διαβάστε για τις ευεργετικές τους ιδιότητες

Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι καταναλώνουν αρκετά φρούτα, αλλά κυρίως σταφύλι, μύρτιλλα και μήλα.

Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 έχουν όσοι καταναλώνουν αρκετά φρούτα, αλλά κυρίως σταφύλι, μύρτιλλα και μήλα. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, με ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως γράφει το naftemporiki.gr τα μύρτιλλα μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2 κατά 26%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν τα υπόλοιπα φρούτα.
Αρκετά μεγάλη είναι και η προστασία που προσφέρουν τα μήλα και τα σταφύλια, ενώ καλά είναι και τα αποτελέσματα από την κατανάλωση σταφίδας και αχλαδιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή τα συγκεκριμένα φρούτα εκτός από ίνες και αντιοξειδωτικά, περιέχουν ανθοκυανίνες σε μεγάλη ποσότητα, αλλά και πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Όμως, όλα αυτά ισχύουν μόνο για την περίπτωση που τα φρούτα καταναλώνονται σ’ αυτή τη μορφή και όχι ως χυμός. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν το φρούτο γίνεται χυμός χάνει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά του και απορροφάται πιο γρήγορα.
Μάλιστα, η μεγάλη κατανάλωση χυμών δεν αποκλείεται να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, επειδή συνήθως περιέχουν ζάχαρη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση όλων των φρούτων είναι σημαντική, όμως όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από διαβήτη, θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους χυμούς με φρούτα.
Σε ό,τι αφορά τα μύρτιλλα, τα σταφύλια και τα μήλα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τρεις μερίδες την εβδομάδα είναι αρκετές.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 187.000 ατόμων, καθώς και με τη χρήση στοιχείων από τρεις μεγάλες μελέτες που είχαν διεξαχθεί με θέμα τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων με τον διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ