Το γυαλί που σπάει και ξαναγίνεται καινούργιο - Ποιος το ανακάλυψε

Ίσως φέρει την επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να σπάσει το φλυτζάνι του καφέ σας και να το επανασυναρμολογήσετε; Για χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ένα ανθεκτικό και μαλακό υλικό που να επιτρέπει σε υψηλές θερμοκρασίες να γίνεται συγχώνευση των σπασμένων κομματιών, όπως αναφέρει το περιοδικό Science

Ένας Ιάπωνας φοιτητής ανακάλυψε τυχαία ένα καινούργιο τύπο γυαλιού που έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται σε περίπτωση που υποστεί κάποια ρωγμή ή κάποια ακόμη πιο σοβαρή ζημιά.

Το γυαλί αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης δίνοντας την ευκαιρία στους κατόχους τους να μην τις αλλάζουν σε περίπτωση που υποστούν κάποια ζημιά. Το γυαλί αυτό αποτελείται από ένα ελαφρύ πολυμερές υλικό διαφόρων οργανικών ενώσεων (πολυαιθέρα, θειουρία κ.α) και όταν υποστεί κάποια ζημιά το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να ασκηθεί πίεση στο σημείο της επιφάνειας που έχει γίνει η ζημιά για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου. 

The fine structure of the crystals in the glass (pictured) help to make it extremely hard while retaining its ability to allow light to travel through it

Η πίεση μπορεί να ασκηθεί ακόμη και με το χέρι του κατόχου της συσκευής. Αν και αυτοθεραπευόμενα ελαστικά και πλαστικά έχουν ήδη αναπτυχθεί, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το νέο υλικό είναι το πρώτο σκληρό υλικό του είδους του που μπορεί να θεραπεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

 

Το υλικό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος από τον φοιτητή Γιου Γιαναγκισάβα, που το ετοίμαζε για κόλλα. Όπως διαπίστωσε, όταν η επιφάνεια του πολυμερούς κοβόταν, οι άκρες κολλούσαν η μία στην άλλη και στην συνέχεια διαπίστωσε ότι αν ασκούνταν πίεση στο σημείο της ζημιάς το γυαλί άρχιζε να την επιδιορθώνει  μόνο του και να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από λίγες ώρες.

Νέα επαναστατικά γυαλιά

Οπως φαίνεται η Ιαπωνία θα αποτελέσει την… πατρίδα των νέων επαναστατικών μορφών γυαλιού αφού πριν από λίγο καιρό ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Synchrotron Radiation Research Institute δημιούργησαν ένα νέο τύπο γυαλιού.



Ο Δρ Atsunobu Masuno, από το  Synchrotron Radiation Research Institute ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Asahi Shinbun: «Θα δημιουργήσουμε έναν τρόπο μαζικής παραγωγής του νέου υλικού σύντομα".

Το γυαλί αυτό αποτελείται από οξείδιο του αργιλίου ή αλουμίνα,  όπως αναφέρει η dailymail μια ανόργανη χημική ένωση του οξυγόνου και του αργιλίου. Πρόκειται για ένα διάφανο και ιδιαίτερα ανθεκτικό γυαλί με τους  ερευνητές να έχουν ξεκινήσει τώρα την προσπάθεια ανάπτυξης μιας μεθόδου για την μαζική παραγωγή του ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Το γυαλί αυτό  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα κτιρίων και αυτοκινήτων αλλά και σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ