Δείτε στο βίντεο τον βασιλιά του κρέατος Beef Wellington! Ο Άκης Πετρετζίκης μας πάει βήμα- βήμα

Μια υπέροχα ζουμερή συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στην κουζίνα σας!  

Συστατικά
650 γρ.φύλλά σφολιάτας
1 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο σατομπριάν δεμένο με σπάγκο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρόκο αυγού
3 κρέπες
Για το μείγμα μανιταριών

500 γρ. μανιτάρια λευκά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
60 γρ. λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
Για τη μους κοτόπουλο

½ φιλέτο κοτόπουλο
1 ασπράδι αυγού
αλάτι
πιπέρι
300 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μείγμα μανιταριών

Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια και τα προσθέτουμε σε δόσεις σε ένα πολυκοπτικό. Τα χτυπάμε προσέχοντας να μη λιώσουν.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει, μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία από τα μανιτάρια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αμέσως μετά στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. 
Για το φιλέτο μοσχάρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185-190ο C στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
Στο φιλέτο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε με τα χέρια μας φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του φιλέτου. 
Μεταφέρουμε το μοσχάρι στο τηγάνι και δίνουμε χρώμα σε όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το φιλέτο πάνω σε μία σχάρα.
Ψήνουμε για 18 λεπτά. Το αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά επάνω στην σχάρα. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Για τη μους κοτόπουλου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Με ένα μαχαίρι ξύνουμε απαλά το κοτόπουλο για να αφαιρέσουμε τις ίνες και τα πετσάκια. Κόβουμε το καθαρό κρέας σε κομμάτια, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ασπράδι αυγού, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά για να λιώσει το κοτόπουλο.
Μεταφέρουμε τη μους κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε βάλει σε ένα μεγαλύτερο μπολ με πάγο (έχουμε δημιουργήσει ένα κρύο μπεν μαρί).
Προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το κρύο μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το κρεάς από το ψυγείο. Αφαιρούμε τον σπάγκο από το φιλέτο. Στρώνουμε μια μεμβράνη μεγαλύτερη από το κρέας και τοποθετούμε επάνω δύο κρέπες.
Απλώνουμε τη μισή μους κοτόπουλου, μεταφέρουμε το κρέας πάνω στις κρέπες, απλώνουμε την υπόλοιπη μους πάνω από το φιλέτο, βάζουμε μισή κρέπα επάνω στη μους κοτόπουλου και τυλίγουμε με τις κρέπες το φιλέτο, φροντίζοντας να μη μείνουν κενά.
Τυλίγουμε πολύ καλά το φιλέτο με τις κρέπες και τη μεμβράνη φτιάχνοντας μία μεγάλη καραμέλα.
Παίρνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, προσέχουμε να μη μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζουμε και τις δύο πλευρές με αλεύρι, πιέζουμε την σφολιάτα με έναν πλάστη για να ισιώσει και να πάρει όγκο φροντίζοντας να μην υπάρχει κάποια μικρή τρύπα στην επιφάνεια της ζύμης.
Μεταφέρουμε το φιλέτο μοσχάρι επάνω στο φύλλο σφολιάτας. Αφαιρούμε τη μεμβράνη, τυλίγουμε το κρέας με τη σφολιάτα και μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί. Φροντίζουμε η ένωση της σφολιάτας να ακουμπάει στο ταψί.
Αλείφουμε όλη τη σφολιάτα με τον κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό. 
Παίρνουμε μισή σφολάτα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και περνάμε με τον ειδικό κόφτη σφολιάτας ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ.
Καλύπτουμε το ρολό, αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο αυγού αραιωμένο με  τον νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αφαιρούμε το Beef Wellington από τον φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες με ένα πριονωτό μαχαίρι.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ