Good news από τον Χρήστο Μεγάλου: Ισχυρή η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, σε επιταχυνόμενη τροχιά εξομάλυνσης

Oι προκλήσεις παραμένουν ενόψει των επικείμενων εποπτικών ασκήσεων...

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε επιταχυνόμενη τροχιά εξομάλυνσης, καταγράφοντας σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και σταθερή επαναφορά των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη,

Όπως είπε, η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή και ενισχύεται περαιτέρω μέσω κινήσεων ενεργούς διαχείρισης των κινδύνων ισολογισμού, ενώ παράλληλα και η ρευστότητα βελτιώνεται, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές και μειώνει τη χρηματοδότησή του από το ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι επιδόσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας, της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των αποφασιστικών κινήσεων που πραγματοποίησαν οι νέες διοικητικές ομάδες των ελληνικών τραπεζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν ενόψει των επικείμενων εποπτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προτύπου IFRS9, την ίδια στιγμή που τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων παραμένουν υψηλά και το πρόγραμμα αποεπενδύσεων μη κύριων στοιχείων ενεργητικού απαιτητικό. Ωστόσο, εκτίμησε ότι σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης.

Ο CEO του Ομίλου Πειραιώς αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Agenda 2020 που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, στόχος για την Τράπεζα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020, από 34 και 22 δισ. ευρώ αντιστοίχως σήμερα. «Πρόκειται για στόχους που είναι εναρμονισμένοι με τις δεσμεύσεις έναντι του SSM και είναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί», είπε ο κ. Μεγάλου.

Όπως τόνισε, τα αποθέματα των NPEs και των NPLs της Τρ. Πειραιώς βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών, ενώ οι επιδόσεις αυτές ενισχύονται από χαμηλότερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση και υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς, καταγράφεται βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού σε όλα τα επίπεδα: μικρότερες εισροές νέων καθυστερήσεων, αύξηση των εισπράξεων και της ίασης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και υποχώρηση της εκ νέου αθέτησης (redefault).

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η επιτυχία του σχεδιασμού εξαρτάται από τον συνδυασμό των εργαλείων διαχείρισης και στην κατεύθυνση αυτή η Tράπεζα Πειραιώς θα δώσει έμφαση σε πιο δραστικές αναδιαρθρώσεις, ενώ προχωρά και σε πωλήσεις δανείων. Οι πρώτες δύο συναλλαγές, περίπου συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και ήδη καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ