«Αθήνα, η ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά τους ξένους» : Ύμνος του BBC στα μυστικά της φιλοξενίας στην ελληνική πρωτεύουσα (ΦΩΤΟ)

Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία φιλόξενους ανθρώπους και ατελείωτο καλοκαίρι

Με τον τίτλο "Η ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά τους ξένους" η  συντάκτης του BBC, Lindsey Galloway, υφαίνει έναν ύμνο για την Αθήνα περιγράφοντας όχι μόνο τις ομορφιές της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και τις αρετές των κατοίκων της.  Η πιο μεγάλη αρετή των ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα του Ξένιου Δία, δεν θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι είναι φιλόξενοι και υποδέχονται εγκάρδια τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα.

Το άρθρο αρχίζει με αναφορά στην μεγάλη ιστορία της Αθήνας που υπήρξε η πόλη στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, και είναι η πόλη με τα περισσότερα και αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο."Ναυαρχίδα" αυτών των σπουδαίων μνημείων είναι φυσικά η Ακρόπολη.

Chrissy Manika: “No matter when you go out you will see the cafes and bars filled with people having a good time” (Credit: Credit: JTB Photo/Getty Images)

JTB Photo/Getty Images

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επέζησε σε αυτή την πόλη στη διάρκεια των αιώνων, είναι σύμφωνα με την συντάκτη η διάσημη ανά τον κόσμο ελληνική φιλοξενία.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί», λέει ο Julian Williams, που μετακόμισε από το Λονδίνο στην Αθήνα το 2009.

Τα "ατού" της Αθήνας όμως δεν σταματούν στην μεγάλη ιστορία της. Παρόλο που περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο με στόχο να ανακαλύψουν την ιστορία της, η Αθήνα έχει ενδιαφέρον και παρακολουθώντας τη σύγχρονη καθημερινότητά της.

Locals define ‘philoxenia’ as a warmth that makes foreigners feel immediately welcomed (Credit: Credit: Slow Images/Getty Images)

Slow Images/Getty Images

Γιατί την αγαπούν οι άνθρωποι;

«Η Αθήνα είναι μια “θορυβώδης” πόλη. Όποια ώρα κι αν βγεις έξω, θα δεις τις καφετέριες και τα μπαρ γεμάτα κόσμο να περνάει όμορφα», εξηγεί η Chrissy Manika, Αθηναία και ιδρύτρια του μπλόγκ Travel Passionate. «Με τους τουρίστες γύρω από την περιοχή της Πλάκας, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι διακοπές σε νησί, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού».

Με περισσότερες από 250 μέρες με λιακάδα κάθε χρόνο, το καλοκαίρι μοιάζει ατελείωτο, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ελκυστική την Αθήνα. Το καλοκαίρι στην Αθήνα διαρκεί από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο λέει η Mina Agnos,  που ίδρυσε στην Αθήνα την τουριστική εταιρεία Travelive

Εκτός όμως από την ελληνική πρωτεύουσα, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκδρομές και στα κοντινά νησιά. Ο Williams συνιστά την Ύδρα και το περπάτημα στα ειδυλλιακά και ήσυχα σοκάκια της, παρόλη τη μεγάλη επισκεψιμότητά της. Οι ορεινές περιοχές και το δάσος επίσης είναι από τους αγαπημένους προορισμούς, κυρίως το χειμώνα.

Athens has one of the lowest costs of living in Europe (Credit: Credit: Richard Fairless/Getty Images)

Richard Fairless/Getty Images

Πώς είναι η ζωή στην Αθήνα

«Το να οδηγείς μέσα στην πόλη και να βλέπεις την Ακρόπολη ή τους στύλους του Ολυμπίου Διός δίπλα σου, είναι μαγευτικό. Κάθε στροφή, είναι και μια υπενθύμιση του παρελθόντος αυτής της πόλης καθώς και του χρόνου που μας απομένει σε αυτή και πώς θα τον αξιοποιήσουμε καλύτερα», λέει η Agnos.

Επιπλέον, αυτό που ενθουσιάζει τους τουρίστες κάθε φορά που επισκέπτονται την Αθήνα είναι οι συνοικιακές γειτονιές και τα μυστικά της.

Λίγα μέτρα από την Ακρόπολη βρίσκεται το Κουκάκι, μια από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας με το Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, πολλές ωραίες καφετέριες και πολλά μπαρ.

Scott E Barbour/Getty Images

«Το καλύτερο φαγητό μπορείς να το βρεις στη κεντρική αγορά της Αθήνας και πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν αμπελώνες στα περίχωρα της Αθήνας που παράγουν το καλύτερο κρασί», λέει η Katilena Alpe που μετακόμισε από το Λονδίνο στην Αθήνα πριν εννέα χρόνια.

Ωστόσο.... τι άλλο πρέπει να ξέρετε;

Κλείνοντας το δημοσίευμά του, το BBC  αναφέρεται στην σημερινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία παλεύει με την οικονομική κρίση, αποτελώντας μια χώρα με πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας. «Η γραφειοκρατία συνιστά μια τεράστια πρόκληση για όποιον έρχεται πρώτη φορά στην Αθήνα και προσπαθεί να βρει δουλειά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Βέβαια, το BBC τονίζει πως παρόλο που οι μισθοί είναι γενικά χαμηλοί, η Αθήνα έχει ένα από τα πιο χαμηλά κόστη διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν 50% χαμηλότερο από εκείνο του Λονδίνου.

«Παρά τις προκλήσεις της, οι ντόπιοι αγαπούν και συνιστούν την Αθήνα για οποιονδήποτε επισκέπτη και οι ξένοι εκτιμούν πάρα πολύ το γεγονός πως οι περισσότεροι Αθηναίοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά, κι ακόμη κι όσοι δεν τα μιλούν, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες», καταλήγει το δημοσίευμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο MadeinGreecenews

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ