Η NASA εκτόξευσε ρομποτικό όχημα για να μελετήσει την ατμόσφαιρα της Σελήνης

Ένα ειδικό όχημα που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα της Σελήνης και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει σε αυτήν αιωρούμενη σκόνη ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την Παρασκευή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASΑ.

Ένα ειδικό όχημα που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα της Σελήνης και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει σε αυτήν αιωρούμενη σκόνη ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την Παρασκευή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASΑ.

Αυτή η εικόνα δείχνει τον Μινώταυρο V πυραύλων που θα μεταφέρουν Σεληνιακή Ατμόσφαιρα της NASA and Dust Environment Explorer (LADEE) σε ένα μαξιλάρι στο Wallops Διευκόλυνση Flight της NASA σε Wallops Island, Βιρτζίνια LADEE έχει προγραμματιστεί για την έναρξη στις 11:27 μ.μ. EDT στις 6 Σεπτεμβρίου. Credit: NASA EDGE

Ο πύραυλος Μινώταυρος V εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Γουόλοπς στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 06.27 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης σε έναν μήνα.

Σαράντα χρόνια μετά την αναχώρηση των αστροναυτών της αποστολής του προγράμματος Απόλλων από την επιφάνεια της Σελήνης, το μη επανδρωμένο όχημα —στο μέγεθος μικρού αυτοκινήτου— που μεταφέρει ο Μινώταυρος, θα αποκολληθεί από αυτόν 20 λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Μέγιστη Χάρτης Υψόμετρο δείχνει το μέγιστο ύψος σε μοίρες πάνω από τον τοπικό ορίζοντα τον πύραυλο Minotaur θα φτάσει acrodss την ανατολική ακτή των ΗΠΑ στις Sept.6, 2013. Δέκα βαθμοί είναι ίση με περίπου το πλάτος της γροθιάς σας στο μήκος του βραχίονα. Credit: Orbital Sciences

Το όχημα, που ονομάζεται «Εξερευνητής Σεληνιακής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος Κονιορτού» (LADEE) και ζυγίζει 383 κιλά—εκ των οποίων τα 135 είναι το καύσιμό του—θα συλλέξει λεπτομερή δεδομένα από τη δομή και τη χημική σύσταση της πυκνής ατμόσφαιρας της Σελήνης και θα διευκρινίσει εάν παραμένει αιωρούμενη σκόνη κοντά στην επιφάνεια του εδάφους της.

Προβολή των LADEE ξεκινήσει από Battery Park, Νέα Υόρκη. Credit: Orbital Sciences

Προβολή της εκτόξευσης LADEE από τη Βιρτζίνια State Capitol σε Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια. Credit: Orbital Sciences

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ