Εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο- Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Εκτονώθηκε η ένταση στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 η πορεία αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Σημαντικό μέρος των αντιεξουσιαστών που έλαβαν μέρος στην πορεία κινήθηκαν μετά τη λήξη της προς τα Εξάρχεια, όπου γίνονται συγκρούσεις με την Αστυνομία. Οι αντιεξουσιαστές άναψαν φωτιές στις οδούς Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, όπως και σε άλλους δρόμους γύρω από την πλατεία, και εκτοξέουν δεκάδες βόμβες, πέτρες και φωτοβολίδες  μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με τη χρήση χημιοκών.

Ταυτόχρονα, τα άτομα αυτά έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, έβαλαν φωτιές, ενώ έκαψαν αυτοκίνητο στην οδό Μπουμπουλίνας.Tα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:00, αφότου η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μία ομάδα που βρισκόταν από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων, έβαλε φωτιές σε κάδους και στη συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη όπου επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο εκείνο.

 

Νωρίτερα, με συνθήματα κατά των αστυνομικών  συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια, κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα και στη συνέχεια "διαλύθηκαν" στην Ομόνοια.

Μπλοκ της πορείας πριν ολοκληρωθεί έστριψε στην Εμμανουήλ Μπενάκη και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Επεισόδεια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΑΠΘ, με επίκεντρο τη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αψιμαχίες ανάμεσα σε άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικούς.

Μερικές δεκάδες νεαρών ατόμων που αποσπάστηκαν από την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατέληξαν έξω από τα πανεπιστήμια, όπου άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, πυροτεχνήματα, πέτρες, και άλλα αντικείμενα.

Θεσσαλονίκη: Ένταση και μολότοφ στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο (vid)

Κατά διαστήματα οι κουκουλοφόροι έβγαιναν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτοξεύει αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, η ένταση έξω από το ΑΠΘ,  εκτονώθηκε καθώς οι νεαροί κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στα επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, φωτοβολίδων, και άλλων αντικειμένων, αποχώρησαν.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ