Πιο ζεστό και υπέροχο γεύμα από τις βελουτέ σούπες δεν υπάρχει και ο αγαπημένος μας Άκης μας... κολάζει με ψητό κουνουπίδι και κάρυ!

Τώρα που κρύωσε ο καιρός... ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει τις τέλειες γαστρονομικές προτάσεις!

ΥΛΙΚΑ

μεγάλο κουνουπίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 ½ κ.γ. κύμινο( ½ + 1)
1, 5 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
1 κ.γ. πάστα κάρυ
½ κγ. κόλιανδρο, σε σκόνη
½ κγ. πάπρικα καπνιστή
½ κγ. κουρκουμάς
αλάτι
πιπέρι
400 γρ. γάλα καρύδας
μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σκόρδο στη μέση.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, ½ κ.γ. κύμινο και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.

Όσο ψήνουμε τα λαχανικά, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό, τον κύβο λαχανικών, την πάστα κάρυ, 1 κ.γ. κύμινο, τον κόλιανδρο, την καπνιστή πάπρικα, τον κουρκουμά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το νερό.

Αφού ψηθούν τα λαχανικά μας, αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό και τα μπαχαρικά μας. Αν θέλουμε κρατάμε μερικά μπουκετάκια από το κουνουπίδι για το σερβίρισμα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα να μην έχει κομμάτια και προσθέτουμε το γάλα καρύδας. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε με τα μπουκετάκια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ