67% του ΟΛΠ προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ

Μέχρι και το 67% των μετοχών του ΟΛΠ εξετάζει τελικά να διαθέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ από το συνολικό ποσοστό του 74% που κατέχει.

Μέχρι και το 67% των μετοχών του ΟΛΠ εξετάζει τελικά να διαθέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ από το συνολικό ποσοστό του 74% που κατέχει.
Οι εξελίξεις επιταχύνονται μετά και το "κλείσιμο" στις 30 Αυγούστου της εκκρεμότητας για τον φιλικό διακανονισμό ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco, και σύμφωνα με τις πληροφορίες σύντομα θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το tanea.gr.



Η αρχική σκέψη ήταν να οδηγηθούμε σε πώληση ενός ποσοστού 51%, ωστόσο το σενάριο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ είναι να πουληθεί το 67% των μετοχών του λιμανιού.

Σήμερα, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει μεταβιβαστεί και το 74,14% των μετοχών που κατέχει στον ΟΛΠ το Δημόσιο, με το υπόλοιπο 25,86% να βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά καταλήγει σε αυτήν την τλύση, αφού εξασφάλισε και το "οκέυ" της Cosco ότι θα υπάρξει εκ μέρους της ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ποσοστό.

Θυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού στην οποία κατέληξαν ο ΟΛΠ και η Cosco, (κατόπιν παρέμβασης του Μαξίμου), η τελευταία θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που αφορούν στο δυτικό τμήμα της Προβλήτας ΙΙΙ, σε ένα νέο τερματικό σταθμό Προβλήτων πετρελαιοειδών, σε αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ, κ.ά. Η συμφωνία αναφέρει ότι η Cosco θα συνεχίσει να καταβάλλει στον ΟΛΠ τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα.

Ταυτόχρονα, το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει κάθε χρόνο η Cosco στον ΟΛΠ δεν καταργείται αλλά αναπροσαρμόζεται βάσει οικονομικών δεικτών του ΑΕΠ, λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής σύμβασης.

Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα (μέχρι το 2044), ενώ ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ θα είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ