Έρχεται η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του 2017!

Η υπερ-πανσέληνος θα σημειωθεί στις 17:47 ώρα Ελλάδος, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Στην πανσέληνο της Κυριακής, 3 Δεκεμβρίου, θα είναι ορατή η μεγαλύτερη Σελήνη του 2017. Τη συγκεκριμένη ημέρα ο δορυφόρος της Γης θα την έχει πλησιάσει πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων.

Έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

Η απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Το κοντινότερο σημείο της (περίγειο) και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις κάθε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Στην περίπτωση της σούπερ Σελήνης, όπως αυτή της 3ης Δεκεμβρίου, η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο. Ο όρος υπερ-Σελήνη επινοήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο, χρησιμοποιείται από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η υπερ-πανσέληνος θα σημειωθεί στις 17:47 ώρα Ελλάδος, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί, στις 10:42 (ελληνική ώρα).

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).

Στην περίπτωση της υπερ-Σελήνης, το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και 12% έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Να σημειωθεί ότι, στη σούπερ-Σελήνη ο δορυφόρος της Γης φαίνεται 16% πιο φωτεινός σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερος από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Ως προς το επόμενο έτος, ο Ιανουάριος 2018 θα έχει δύο περιπτώσεις υπερ-Σελήνης, στις 2 και στις 31 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή και σημειώνουν ότι, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.

Μέχρι τώρα, η πιο κοντινή στη Γη σούπερ-Σελήνη ήταν εκείνη στις 26 Ιανουαρίου 1948. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ