Alwaleed Bin Talal: Θα ξαναμιλήσω με τον κ. Σαμαρά για επενδύσεις, λέει ο Σαουδάραβας και πιο influential άνθρωπος μετά τον Bill Gates

Ο πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal δεν είναι ένας ακόμα πλούσιος Σαουδάραβας. Είναι ο πιο πλούσιος Αραβας στον κόσμο και, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, «ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στον πλανήτη μετά τον Bill Gates».

Ο πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal δεν είναι ένας ακόμα πλούσιος Σαουδάραβας. Είναι ο πιο πλούσιος Αραβας στον κόσμο και, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, «ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στον πλανήτη μετά τον Bill Gates».



Φέροντας τον τιμητικό χαρακτηρισμό ενός από τους πιο έξυπνους και δημιουργικούς επενδυτές, ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Kingdom Holding Company μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους λίγους ανθρώπους που καθορίζουν τις «τάσεις» στην παγκόσμια οικονομία.

Η πρόσφατη παρουσία του πρίγκιπα στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «πυροδότησαν» σενάρια περί επενδυτικού ενδιαφέροντός του για τη χώρα, πράγμα απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Σαουδάραβα μεγιστάνα ακολουθεί πάντα η φήμη της «μυθικής» ρευστότητας - η περιουσία του εκτιμάται στα 26 δισ. δολάρια.



Ο ίδιος, με συνέντευξή του στο κυριακάτικο "Έθνος",  επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσδιορίζει τους τομείς στους οποίους θα επιθυμούσε να δραστηριοποιηθεί και αποκαλύπτει ότι το πρόσφατο ταξίδι του έγινε αφορμή, ώστε να εγκαινιαστεί η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία, όπως διαφαίνεται θα έχει συνέχεια.

"Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, όμως, εφαρμόστηκε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να λάβει η χώρα βοήθεια. Παρ΄ όλα αυτά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες εξόδου από την κρίση κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου" είπε ανακοινώνοντας παράλληλα ωστόσο πως: "Επεξεργαζόμαστε την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και θα επιστρέψουμε στον πρωθυπουργό όταν ολοκληρώσουμε τις μελέτες μας".

Ο θαυμασμός του Alwaleed Bin Talal πάντως για την Ελλάδα είναι διάχυτος, καθώς υποστηρίζει πως "Η Ελλάδα είναι η καρδιά όλων των πολιτισμών, η καρδιά της δημοκρατίας. Επομένως, μπορεί να περνάει μία άσχημη οικονομική περίοδο, αλλά δεν σημαίνει ότι βρίσκεται εκτός των εξελίξεων".

Γνωστός ανά τον κόσμο



Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Έθνους, κάθε χώρα του κόσμου έχει το δικό της μερίδιο στο «χαρτοφυλάκιο» των επενδύσεων του μισού Λιβανέζου (από μητέρα) και μισού Σαουδάραβα πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal που ξεκίνησε με ένα «ταπεινό» δάνειο των 30.000 δολαρίων από τον πατέρα του με το οποίο μπόρεσε να ιδρύσει την πρώτη του εταιρεία, την Kingdom Establishment το 1980, φτάνοντας σήμερα να δημιουργήσει περιουσία 26 δισ. δολαρίων.

Ετσι o πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ΗΠΑ. Για τους Σαουδάραβες παραμένει ως ο πιο πετυχημένος επιχειρηματίας από τα μη-κυβερνητικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Παράλληλα, ο «Αραβας Γουόρεν Μπάφετ», όπως τον αποκαλούν, συμμετέχει σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη όπως τις Citigroup, NewsCorps, Twitter, Time Warner, Apple, Walt Disney, ενώ είναι πρόεδρος του media group Rotana και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού δικτύου Al-Arab (το οποίο υπέγραψε συμφωνία με το Bloomberg σύμφωνα με την οποία το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων θα αναμεταδίδει νέα της αγοράς στα αραβικά).

Ο πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal είναι γνωστός ανά τον κόσμο τόσο για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα όσο και για τη «ροπή» στην καλή ζωή και τις εκκεντρικές απολαύσεις. Αρκεί να αναφερθεί ότι μετακινείται τακτικά σε διαφορετικά σημεία του κόσμου με το «ιπτάμενο παλάτι» του, ένα Airbus 380 στο οποίο... παρκάρει μία Rolls Royce.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ