Παγκόσμια έκθεση - στοιχεία φωτιά: Οι συγγενείς ξεκινούν την εκμετάλλευση των παιδιών

Τα νέα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις παιδικής εκμετάλλευσης ξεκινούν από κάποιο μέλος της οικογένειας του παιδιού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία για 12.000 παιδιά-θύματα εκμετάλλευσης στο πλαίσιο έρευνας που έγινε σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων CTDC (Counter-Trafficking Data Collaborative), ο οποίος είναι αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Polaris, ανεξάρτητης οργάνωσης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, όπως δημοσιεύει το in.gr.

Σύμφωνα με λοιπόν με τα νεότερα στοιχεία, η προσέλκυση παιδιών στην εμπορεία ανθρώπων οφείλεται κατά 41% σε συγγενείς, κατά 14% σε γνωστό πρόσωπο, κατά 11% σε φίλο και κατά 34% σε άλλες μεθόδους.

Η εμπλοκή της οικογένειας στην εκμετάλλευση παιδιών είναι πάνω από τετραπλάσια από ό,τι στις περιπτώσεις της εκμετάλλευσης ενηλίκων, όπου η οικογένεια εμπλέκεται στο 9%. Ο ρόλος των φίλων είναι παρόμοιος στα περιστατικά της εκμετάλλευσης παιδιών και ενηλίκων (11% και 8%, αντίστοιχα).

Περισσότερα από τα μισά θύματα (54%) στρατολογούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση και το ένα τρίτο για εργασιακή εκμετάλλευση, κυρίως επαιτεία (19%) και οικιακές εργασίες (18%).

Σύμφωνα, με την έκθεση τα παιδιά εξαναγκάζονται σε πρακτικές εκμετάλλευσης μέσω σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης, αλλά και μέσω της χρήσης ψυχοτρόπων χαπιών και αλκοόλ.

Σχεδόν επτά στα δέκα θύματα είναι κορίτσια (66%), ενώ η πλειονότητα των θυμάτων (67%) είναι μεταξύ 15 και 17 ετών. Περισσότερα από τα μισά κορίτσια είναι αυτής της ηλικίας, ενώ σχεδόν το 35% των αγοριών είναι έως οκτώ ετών.

«Ο Οργανισμός παίζει ηγετικό ρόλο στην αύξηση της πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες ώστε να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπων», σημείωψσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΛ, Γουίλιαμ Λέισι Σουινγκ. 

«Η σύγχρονη δουλεία είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει στο παρασκήνιο των προσπαθειών μας να το καταπολεμήσουμε, καθώς δεν έχουμε πάντα ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Γι' αυτό και τα δεδομένα είναι σημαντικά ώστε να ασκήσουμε πίεση κατά της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και να σώσουμε περισσότερα θύματα», συμπλήρωσε ο Μπράντλεϊ Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της Polaris.

Ο ΔΟΜ καλεί υπό το φως των νέων στοιχείων τις κυβερνήσεις και άλλους κοινωνικούς εταίρους να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής εκμετάλλευσης και εμπορίας, με πολιτικές που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της οικογένειας, βοηθώντας τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να καταγγείλουν συμπεριφορές που θίγουν την σωματική και ψυχική τους υπόσταση και διασφαλίζοντας την προστασία των παιδιών ανεξαρτήτως αν πρόκειται για μετανάστες ή όχι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ